Haberler
Netanyahu'dan ateşkes sonrası ilk açıklama: Hizbullah anlaşmayı bozarsa onları vururuz

Netanyahu'dan ateşkes sonrası ilk açıklama: Hizbullah anlaşmayı bozarsa onları vururuz

İsrail kabinesi, Lübnan ile ateşkes anlaşmasını onayladı

İsrail kabinesi, Lübnan ile ateşkes anlaşmasını onayladı

Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler: Suç kılıç çatmak değil, kasıtlı organize disiplinsizliktir

Milli Savunma Bakanı Güler: Suç kılıç çatmak değil, kasıtlı organize disiplinsizliktir

Rusya bir kez daha ABD füzeleriyle vuruldu, Savunma Bakanlığı 'Yanıt verilecek' dedi

ABD füzeleriyle bir kez daha vurulan Rusya'dan dünyayı korkutan açıklama

Bediüzzaman'ı Tanıma Fırsatı

Bediüzzaman'ı Tanıma Fırsatı
Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bediüzzaman Said Nursi Hazretleri ile talebelerinin hayatını konu alan sergi, Süleyman Demirel Kongre Sarayı'nda açıldı.

Sergiye, Bediüzzaman'ın talebeleri de katıldı. Sergi öncesi yapılan konuşmalarda Risale-i Nur'un Kur'anı- Kerim'in mesajını aktaran bir eser olduğu ve tanıtılması vurgusu yapıldı

Isparta Kültür ve Eğitim Vakfı ve Barla Platformu tarafından Süleyman Demirel Kongre ve Sergi Sarayı'nda düzenlenen "Bediüzzaman Sergisi", açıldı. 1876-1960 yılları arasında yaşamış olan Bediüzzaman Said Nursi'nin bütün hayatını kapsayan sergi, daha önce 'Birinci Said', 'Barla Yılları', 'Kastamonu Yılları' ve 'Emirdağ Yılları' olarak ayrı başlıklar altında düzenlenen dört sergiyi bir arada sunacak.

Bediüzzaman Manevi Bir Şirket Kurdu

Serginin açılışına, Vali Yardımcısı Kadri Canan ve Bediüzzaman'ın talebeleri Mustafa Sungur, Abdullah Yeğin, Mehmet Fırıncı ve Sait Özdemir de katıldı. Kur'an-ı Kerim tilavetinden sonra açılış konuşmalarına geçildi. Isparta Kültür Eğitim Vakfı Yöneticisi Prof. Dr. Murat Kılıç, Said Nursi Hazretleri'nin hayatından kesitler sundu Bediüzzaman Hazretleri'nin manevi bir şirket kurarak iman hizmeti verdiğini belirten Kılıç, "Cennetin getiren yolun şirketi. Onu sevenler bu şirketten istifade ediyor. 'Bedi' eşsiz demek. Alimler arasında eşsiz olduğu için böyle denilmiş. Bitlis'in Nurs köyünde doğmuş. 7 kardeşten dördüncüsü. Onu tanımak tanıtmak çok önemli. 1950-60'lı yıllarda yanlış tanıtılmak istendi. Oysa onu tanımak için hayatına bakmak lazım. O imana hizmet ediyor. Peygamberimizin en büyük sünneti imanı yaymaktır. İşte Said Nursi bu görevi üstlenmiş. Risale-İ Nur Kur'an hakikatlerinin tefsiridir. Bundan dolayı 30-40 dilde tercüme edildi. Türkiye'de yakın zamana kadar sakıncalı görüldü ve yeterince tanıtılmadı. Risale-İ Nur, Kur'an'ın mesajı demektir. Onu bize aktarmaya çalışmıştır. Risale-i Nur İslam'ın elmas kılıncını kınından sıyıran bir eserdir" diye konuştu.

Maceralı Bir Hayat

Barla Platformu Koordinatörü Said Yüce ise, Bediüzzaman'ın hayatının sanki bir bedenin içinde yaşanmış kalabalık bir cemaatin hayatı gibi renkli ve maceralı olduğunu belirterek, ömrünün çalkantılar içinde geçtiğini aktardı. Bu çalkantıların Bediüzzaman'ın bu kadar verimli bir ömür sürmesinin en başta gelen sebebi olduğuna dikkat çeken Yüce, "Karşılaştığı her buhran ve yaşadığı her macera, onu çözüm üretmeye, geleceğe yönelik fikirler geliştirmeye ve halkı irşad edici eserler vermeye sevk emiştir" dedi. Bundan bir asır önce, Bediüzzaman'ın ülkemiz ve İslam aleminin geleceği hakkındaki uyarı ve tekliflerini yaparken, sözlerinin çok iyi anlaşılmamış olmasının bir derece anlayışla karşılanması gerektiğini belirten Yüce, "Çünkü o istikbal hakkında konuşuyordu, çağdaşlarının ekseriyeti ise o kadar uzak, geleceği görebilecek durumda değildi. Bugün ise onun verdiği haberlerin gerçekleştiği bir zamandayız. Esaret atındaki İslam ülkeleri bağımsızlıklarını kazanmış, 'Kur'an'ı, müslümanların elinden almalıyız' diyen İngiliz devlet adamının kütüphanesinde Bediüzzaman'ın eserleri okunmaktadır" şeklinde konuştu.

Yarım Asırda Çok Şey Değişti

O büyük insanın vefatından bu yana geçen yarım asırda çok şeyin değiştiğini artık bu kitapları okuyan insanların başlarına kötü bir şey geleceğinden endişe etmediklerini belirten Yüce, dünyanın dört bir yanında Risale-İ Nur'ların yayınlanıp okunduğunu iletti. Bugünlere kolay gelinmediğini kaydeden Yüce, "Bizim bugün rahatça kullandığımız hak ve hürriyetlerimizin faturası, bizden öncekiler tarafından ağır şekilde ödendi. İşte bu sergi o çileli yolun önemli kesitlerini huzurlarınıza getirmek suretiyle bir hatırlatma görevini üstlenmiş bulunuyor" diye konuştu.

Vali Yardımcısı Kadri Canan ise, bu sergide gösterilen birlikteliğin devam etmesini diledi. Canan, bugün sosyal ve ekonomik problemlerin çözümünde Risale-İ Nur'un ne kadar önemli olduğunu bizzat gördüğünü söyledi. Serginin açılışına katılan Bediüzzaman'ın talebeleri de kısa selamlama konuşması yaptıktan sonra, üstadın talebelerinden Sait Özdemir dua etti. Yapılan duanın ardından sergi açıldı.

Sergide Neler Var?

Barla Platformu Koordinatörü Said Yüce, Bediüzzaman'ın talebelerine, Said Nursi'nin eğitim faaliyetleri, İstanbul hayatı, mahkeme ve hapis maceraları, gönüllü alay komutanı olarak katıldığı savaş ve esaret yılları hakkında bilgilerin yer aldığı tabloları tanıttı.

Sergide, Risale-i Nur'un telif ve neşir dönemine ait eserler arasında, Bediüzzemen Said Nursi'nin Afyon hapsinde ağır hastalık altında telif ettiği 15. Şua'nın orijinali, teneke kutular içinde saklanarak üzerine duvar örülmüş Risaleler, eserlerin çoğaltılmasında kullanılan ilk teksir makinesi de bulunuyor. Sergide, Bediüzzaman Said Nursi ile beraber, onun hizmetinde bulunmuş, Nur talebeleri ile ilgili bilgi ve belgeler de yer alıyor. Sergi 20 Ekim'e kadar gezilebilecek.

Kaynak: Bültenler / Güncel
title