Bedensel Engelli Umut'a Eğitim Desteği
Bedensel engelli Umut'a eğitim desteği 7 yaşındaki bedensel engelli Umut, evde eğitim görüyorMUŞ - Muş'un Nadaslık köyünde yaşayan 7 yaşındaki bedensel engelli Umut Yılmaz, İl Milli Eğitim Müdürlüğünce görevlendirilen öğretmen sayesinde hem evde hem de okuldaki arkadaşlarıyla eğitim görmeye başladı.
Bedensel engelli Umut'a eğitim desteği
7 yaşındaki bedensel engelli Umut, evde eğitim görüyor
MUŞ - Muş'un Nadaslık köyünde yaşayan 7 yaşındaki bedensel engelli Umut Yılmaz, İl Milli Eğitim Müdürlüğünce görevlendirilen öğretmen sayesinde hem evde hem de okuldaki arkadaşlarıyla eğitim görmeye başladı.
Kan uyuşmazlığı nedeniyle sırtında oluşan açıklıkla dünyaya gelen Umut Yılmaz'a Sena öğretmen umut oluyor. Türkçe konuşmasını bilmeyen ve bugüne kadar sırt ve başından 4 operasyon geçiren minik Umut'a hem arkadaşları hem de okuldaki öğretmenleri destek oluyor. İl Milli Eğitim Müdürlüğünce minik Umut'un kişisel gelişimi ve eğitimi için görevlendirilen Sena öğretmen, haftanın 5 günü Umut'a evde ders veriyor.
Minik Umut'un gelişimi hakkında gazetecilere açıklamalarda bulunan öğretmeni Sena Tuğrul, özel eğitim farkındalık dersi için Umut Yılmaz'a eğitim verdiğini söyledi. Umut'un ortopedik bedensel engelli olduğunu ve zeka olarak herhangi bir geriliğinin olmadığını ifade eden Tuğrul, "Şu anda anasınıfında ama birinci sınıfa gitmesi gerekiyor. Bedensel engelli olduğu için aile de okula getirip götüremiyor. Bu yüzden evde eğitim veriyoruz. Bunun için 5 gelişim alanıyla ilgili etkinlik yaptırıyoruz. Sanat etkinliği olsun, okuma yazma, hikaye okuma gibi konularla çocuğumuzu okula kazandırmaya çalışıyoruz. Belirli günler okula getirip çocuklarla kaynaşsın diye etkinlik yaptırıyoruz. Arada öğrenciler ailenin evine geliyor, Umut'u orada ziyaret ediyor. Ev ortamında da olduğu kadar derslerimize devam etmeye çalışıyoruz. Umut şu anda okulda, okuldaki öğrencilerle ilgili etkinliğe katılacak. Haftanın beş günü okuldan eve giderek Umut'a eğitim veriyorum. Evde bir oda da benle birebir eğitim görüyoruz. Burada ailesiyle bir iletişimi olmuyor, sadece ben ve Umut iletişim kuruyoruz. Bu sırada oyun oynuyor, dilleniyor, şarkı falan öğreniyor" dedi.
"Umut'un tedavisi için yardım bekliyoruz"
Umut'un babası Ramazan Yılmaz ise, çocuğunun fiziksel engelli olduğunu, zeka seviyesinin çok iyi olduğunu belirterek, "Çocuğum doğarken belinde açıklık vardı. Doktorlar ameliyat ederek sırtını kapattılar, başı su toplamaya başladı. Başında şant var şu anda. Umut'un belden aşağısı tutmuyor. Fiziksel olarak engelli ama zeka olarak çok iyi, zekası yerinde. Maddi durumumuz yok. Çocuğumuz Elazığ'da ameliyat oldu. 4 defa ameliyat oldu. Epikriz raporları elimizde. Şu anda tedavi için büyükşehirlere götürme imkanımız yok, maddi durumumuz da yok. Doktorların tedaviyle ilgili bize söylediği; 'eğer çocuk gelişirse, vücut gelişirse, çocuğun bacakları da vücutla beraber gelişirse bir umut var' dediler. Bizim elimizde bir imkan yok. Bir İstanbul, Ankara başka bir şehre, başka bir üniversiteye götüremiyoruz. Öyle bir durum, imkanımız yok. Şu anda devletimizden yardım bekliyoruz. Çocuğun durumu belli, bütün raporlar elimizde" diye konuştu.
"Umut şu anda evde eğitim görüyor"
Umut'un Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından görevlendirilen öğretmen tarafından evde eğitim aldığını ifade eden baba Yılmaz, "Çocuk şu anda evde eğitim görüyor. Gerekli mercilere müracaatta bulunduk, Allah razı olsun çocuğa bir öğretmen tahsis ettiler, şu anda evde eğitim görüyor. İmkanımız olmadığından çocuğu okula götürüp getiremediğimiz için bir başvuruda bulunduk. Sağ olsun şu anda hocamız eğitimine bakıyor. Umut 7 yaşından gün aldı, toplamda 3 çocuğum var. Onların sağlığında çok şükür bir problem yok. Hanımla aramızda kan uyuşmazlığı varmış, onu bilmiyorduk. Diğer çocuklarda bir iğne yoluyla o sorun ortadan kalkmış oldu, ama Umut ilk çocuğumuz olduğu için kan uyuşmazlığını çok geç öğrendiğimizden sorunu aşamadık" şeklinde konuştu.