Haberler

Bebeği Prematüre Doğan Annelere Uyum Eğitimi

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Yenidoğan yoğun bakım servisi bulunan tüm hastanelerde oluşturulacak uyum odalarında bebeği prematüre doğan annelere eğitim verilecek.

Selma Bıyıklı Adabaş - Yenidoğan yoğun bakım servisi bulunan tüm hastanelerde oluşturulacak "uyum odalarında" bebeği prematüre doğan annelere eğitim verilecek.

AA muhabirinin Sağlık Bakanlığı yetkililerinden aldığı bilgiye göre, Bakanlık, üniversite hastaneleri ve özel sektöre ait hastanelerin yoğun bakım servislerinin fiziki şartları, personel ve hizmet kıstasları, malzeme, makine, teçhizat, tıbbi teknoloji ve tesis imkanlarının asgari standartlarının belirlenmesi için yapılan yönetmelik değişikliği çerçevesinde yeni uygulamalara gidilecek.

Yeni düzenlemelerle, yoğun bakım hizmetlerinde hasta odaklı, erişilebilir ve kaliteli sağlık hizmeti sunulması, hasta mağduriyetinin önlenmesi, kamu-özel ayrımı yapılmaksızın ülke kaynaklarının etkin ve verimli kullanılması hedeflendi.

-Uyum odalarında eğitim-

Bu çerçevede, yoğun bakım servisleriyle ilgili şu yenilikler yapılacak:

-Bünyesinde yenidoğan yoğun bakım servisi bulunan tüm hastanelerde "anne uyum odaları" oluşturulacak. Bebeği prematüre doğan annelere taburculuk öncesi bebeği ile uyum ve bakım konusunda eğitim verilecek.

-Dahili ve cerrahi yoğun bakımlar, "genel yoğun bakım" adı altında bir arada hizmet verecek. Böylece kısıtlı fiziki alanlar ve yetişmiş yoğun bakım personeli daha verimli kullanılacak, hastaların takibi, tedavisi, bakımı kolaylaşacak, tescil ve işleyişle ilgili kurumsal sorunlar en aza inecek.

-Uzman tabip sayısı yetersiz hastanelerde yoğun bakım nöbetleri diğer branş uzmanlarıyla dönüşümlü yürütülecek. Başta kalp ve damar cerrahisi (KVC) yoğun bakımlarında günün her saati uzman düzeyinde hizmet verilecek.

-Hastane yönetimlerinin Acil Sağlık Hizmetleri Çağrı Kayıt ve Operasyon Yönetim Sistemine veri aktaracak yapıya sahip otomasyon sistemi oluşturması zorunlu hale getirildi. Bu şekilde hastane yoğun bakımları 112 Ambulans Servisi Komuta Kontrol Merkezi-Hastane Entegrasyon Programına dahil olacak, yoğun bakımlardaki boş ve dolu yatak sayıları, yatakların hizmet seviyesi, personel ve donanım durumlarına ait bilgiler anlık güncellenecek. Acil Sağlık Hizmetleri Çağrı Kayıt ve Operasyon Yönetim Sistemi ve Hasta Bilgi ve Yönetim Sistemi'ne elektronik ortamda girilecek.

-Yoğun bakım hastaları, "boş yatak yok" diye artık geri çevrilmeyecek. Hastaların sevk ve nakilleri Acil Sağlık Hizmetleri Komuta Kontrol Merkezleri tarafından tek elden yapılacak. Bu şekilde, yoğun bakım yatağına ihtiyacı olan hastalar mağdur edilmeden en uygun sağlık tesisine doğrudan ulaştırılacak.

-Yoğun bakım servisi olmayan veya boş yatağı bulunmayan hastaneler, hastaların takip ve tedavilerini uygun yer bulununcaya kadar hastanın epikrizinde belirtilmek kaydıyla mevcut yoğun bakım servislerinde yapabilecek.

-Hastaneler tarafından tıbbi durumunun gerektirdiği en uygun şartlarda 112 ambulans ekibine teslim edilecek yoğun bakım hastaları, sevk edildikleri hastanelerin acil servislerinde bekletilmeden yoğun bakım servislerine doğrudan yatırılacak.

-Yoğun bakım servisleri, organ ve doku nakli konusunda Sağlık Bakanlığının merkezi kayıt ve bildirim sistemine entegre olacak. Hastane yönetimleri de Bakanlıkça belirlenen kayıt ve bildirim sistemi kurarak merkezi sisteme entegre olacak. Bu düzenlemeyle organ bildirimleri elektronik ortamda yapılarak organların alıcılara zamanında ve kolaylıkla ulaştırılması sağlanacak.

-İl içinde ve dışındaki gereksiz ve uygunsuz yoğun bakım hasta sevkleri denetlenecek, sorgulanacak. İlde sağlık tesisleri arasında yapılan sevk ve nakiller, Acil Sağlık Hizmetleri Komisyonu (ASKOM) İl Sevkleri Değerlendirme ve Denetleme Komisyonunda, iller arasındaki sevkler ise Bölge ASKOM Toplantıları'nda değerlendirilecek, sorun ve aksaklıklarla ilgili tedbir alınacak, sonuçları raporlanarak Bakanlığa bildirilecek.

-Yoğun bakım hizmetlerinde hasta kabulü ve tedavisini engelleyen arıza, enfeksiyon ve benzer kesintiler, anında il ambulans servisi komuta kontrol merkezine ve il sağlık müdürlüklerine bildirilecek.

-Afet durumlarında yoğun bakım hastalarının sorunsuz tahliyesinin nasıl sağlanacağı Hastane Afet Planları'nda (HAP) ayrıntılı bir şekilde tanımlanacak, periyodik fiili tatbikatlar yapılacak.

Yayıncı: Tolga Özgenç - ANKARA

Kaynak: AA / Güncel
ABD ve İngiltere'nin ardından Fransa'dan da onay çıktı: Ukrayna füzelerimizi kullanabilir

Batı, topyekun Putin'e savaş açıyor! Bir ülke daha Ukrayna'ya izin verdi

20 bin öğretmenin ataması yapıldı

Eğitim camiasına yeni öğretmenler katıldı

Belediyelere bağlı kreşler kapanabilir

Belediyelere bir kötü haber daha! Kreşlerin kapanması an meselesi

Arka Sokaklar'daki 'tarikat' sahnesi izleyicileri ayaklandırdı

Arka Sokaklar'daki "tarikat" sahnesi izleyicileri ayaklandırdı

title