BDP'li Koçali: Tutuklu Gazeteciler Türkiye'nin En Büyük Ayıbı
BDP Genel Başkan Yardımcısı Filiz Koçali, bugün 64 gazetecinin, haksız ve hukuksuz bir biçimde, sadece gazetecilik mesleğinden dolayı tutuklu olduğunu ifade ederek "Bu Türkiye'nin en büyük ayıbıdır" dedi.
BDP Genel Başkan Yardımcısı Filiz Koçali, bugün 64 gazetecinin, haksız ve hukuksuz bir biçimde, sadece gazetecilik mesleğinden dolayı tutuklu olduğunu ifade ederek "Bu Türkiye'nin en büyük ayıbıdır" dedi.
Koçali, 10 Ocak Gazeteciler Günü'nü nedeniyle yaptığı yazılı açıklamada, gazetecilik mesleğini en zor şartlar altında yürütmeye çalışan gazetecilerin yaşadığı sıkıntılar göz önüne alındığında bir bayramdan, kutlamadan söz etmenin zor olduğunu belirtti. Gazetecilerin toplu sözleşme hakkı, örgütlenme, sendikal faaliyet yürütme hakkının elinden alındığını, iş güvencelerinin medya patronlarının insafına bırakıldığını ifade eden Koçali, "Bir taraftan çalışma şartlarındaki zorluklar, diğer yandan ise hükümet ve devlet baskısı bu ülkede gazeteciliği neredeyse yapılamaz noktaya getirmiştir. Özellikle artan baskılar, gazetecilere yönelik tutuklamalar, sansür ve yasaklamalar, yazarların işten atılması, özgür yayıncılığın baskı altına alınması basın tarihine kara bir leke olarak geçmiştir" dedi.
Bugün 64 gazetecinin, haksız ve hukuksuz bir biçimde, sadece gazetecilik mesleğinden dolayı tutuklu olduğunu kaydeden Koçali, şöyle devam etti:
"Bu Türkiye'nin en büyük ayıbıdır. Gazeteciler başta olmak üzere muhalif düşünen herkesin cezaevine atılmasına neden olan TMK, TCK gibi yasaları çıkartarak bu ülkeyi yarı açık cezaevine dönüştüren ise Hükümetin kendisi olmuştur.
Tutuklanmamış gazeteciler ise en zor şartlar altında görevlerini yapmaya çalışırken, işsiz gazetecilerin sayısına her geçen gün yenileri eklenmektedir. Zor şartlar altında görevini yapmakta olan gazetecilerin içinde bulunduğu koşullarının iyileştirilmesi, özlük haklarının genişletilmesi, iş güvencesinin tam sağlanması, sendikal örgütlülüğün önündeki engellerin kaldırılması, ayrımcı akreditasyon uygulamalarına son verilmesi, basını tehdit eden otoriter yasaların değiştirilmesi hükümetin, parlamentonun ve siyaset kurumunun öncelikli gündemleri arasında yer alması gerekiyor."