Haberler

BDP'li Belediyeden Kaymakamlığa Kürtçe Resmi Yazı

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Diyarbakır merkez Sur İlçe Belediyesi,resmi kurumlarla Türkçe ve Kürtçe yazışmalarda bulunmak için Sur Kaymakamlığı'na başvurdu.

Diyarbakır merkez Sur İlçe Belediyesi, 'Çok dilli belediyecilik' çalışmaları kapsamında resmi kurumlarla Türkçe ve Kürtçe olarak yazışmalarda bulunmak için Sur Kaymakamlığı'na başvurdu. Belediye Başkanı BDP'li Abdullah Demirbaş imzasıyla Sur Kaymakamlığı'na gönderilen başvuru yazısı da hem Türkçe hem Kürtçe olarak yapıldı.

Sur Belediyesi, çok dilli belediyecilik çalışmaları kapsamında yürüttüğü hizmetlerde, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere diğer kurum ve kuruluşlarla yapacağı yazışmaları Türkçe ve Kürtçe yapmak için meclis kararı aldı. 10 Ocak tarih ve 7 numaralı meclis kararı, Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş imzasıyla, Türkçe ve Kürtçe olarak hazırlanan üst yazılar, 13 Ocak tarihinde Sur Kaymakamlığı'na gönderildi. Kaymakamlığa gönderilen Kürtçe ve Türkçe yazılarda, şöyle denildi:

"5747 sayılı yasa kapsamında, İçişleri Bakanlığımızın yayınlamış olduğu, 01/05/2008 tarih ve 2008/34 sayılı genelgelerinde, 'Yeni kurulan ilçelerde, meclis kararları, ilçe kaymakamlığına gönderilecektir' denilmektedir. Bu çerçevede, belediyemiz meclisinin 06.01.2014-10.01.2014 tarihleri arasında almış olduğu, 1,2, 3, 4 ve 5 nolu kararlar ve gerekçesi ile ilişkite sunulmuştur. Bilgilerinize arz ederim" ifadelerinin yer aldığı görüldü."

Sur Belediyesi, ilçe sınırları içerisinde yapılan anket çalışmalarında, burada yaşayan farklı dil, din ve kültürlere sahip halka dönük yapılan genel analiz anketinde yüzde 24'ünün Türkçe, 72'sinin Kürtçe, yüzde 3'ünün Süryanice ve Ermenice ve de yüzde 1'inin de Arapça konuştuğunun tespit edildiği belirtildi. Açıklamada, "Belediye hizmetlerini daha sağlıklı ulaştırmak ve daha rahat diyaloglar geliştirmek amacıyla 2005 yılında meclis bu karara gitti" denildi.

Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş ise, yerel yönetimler olarak, halklar ve inançlar arasında farklılıklarıyla bir aradalığı yaratıp geliştirmek gibi bir görevlerinin olduğunu ifade ederek, şöyle dedi:

"Biz de en tarihi yeri ifade eden ve farklılıklarıyla hem inançsal, hem de etkin anlamda farklılıklarıyla tarihte çok önemli yer alan kadim Diyarbakır'ın bir belediyesi olarak, farklı inanç ve kültürdeki halklarla kardeş olmak istedik. İnsanın kendi dil ve kültürü kadar, diğer dil ve kültürleri sevmekle başlıyor iş. Çünkü her işin başı sevgidir." - Diyarbakır

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
title
Close