Haberler

Bayyurt'a Manifesto Teşekkürü

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Suriyeli Makina Mühendisi Muhammed Feras Fattal, ülkesindeki savaş nedeniyle evini ve işini bırakarak Türkiye'ye geldi.

Suriyeli Fattal: "Bu şans için teşekkürler"

Zorlu bir yolculuğun ardından İzmir'e yerleşen ve iş arayışında olan Fattal'a, Bayyurt Şirketler Topluluğu kapılarını açtı. Fattal, grup şirketlerinin Ortadoğu ve Kuzey Afrika'ya yönelik ihracatın sorumlu tek isim oldu. Fattal " Türkiye'ye gelmek benim için çok zor bir karardı. Buna mecbur kaldım. Şimdi bakıyorum da Bayyurt'ta çalıştığım için şanslıyım. Bayyurt'un manifestosu, ben ve benim gibi yabancı uyruklu çalışanların en büyük şansı. Bu şans için teşekkür ederim" dedi.

Savaştan önce 10 yıl süreyle Suudi Arabistan, Katar ve Kuveyt'te çeşitli firmaların dış ticaret uzmanı olarak çalışan Fattal, kendi mühendislik ofisini kurdu. Dış ticaretteki başarısı nedeniyle ikinci ofisini de açan ve Halep Üniversitesi Makina Mühendisliği Bölümü'nde de öğretim görevlisi olarak çalışan Fattal, bu sırada iki çocuk sahibi oldu. Bir yıl sonra ise savaş patlak verdi. Fattal ailesi ülkelerini terk etmeyerek beş yıl boyunca dayandı. Ancak ekonominin bozulması nedeniyle sonunda her iki ofisi de kapandı.

İZMİRLİ AİLE SAHİP ÇIKTI

Savaşın bir gün sona ereceği umudu tükenince çocukları için yeni bir yaşam kurmaya karar verdi. İlk önce iş bulup yeni bir yuva kurma ümidiyle İstanbul'a geldi. Üniversite mezunu olması ve İngilizce bilmesine karşın iş bulamadı ve yeniden ülkesine döndü. İstanbul'da tanıştığı İzmirli bir ailenin kendisine telefonla ulaşıp, "Gel bizimle İzmir'de kal, iş bulunca düzenini kurarsın" teklifiyle bu kez İzmir'e geldi. 5 ay sonrasında Türk Arap İş Adamları Derneği İzmir Şubesi'nde çalışmaya başladı. Önce kendisine bir ev kiraladı ardından ülkesine geri dönüp iki kızını ve eşini de aldı.

TÜRKİYE İÇİN ÇALIŞIYOR

Evlerinin yakınında patlayan bir bomba nedeniyle eşinin duyma kaybı yaşadığını ifade eden Fattal, "Kiraladığım eve sadece iki yastık ile iki şişme yatak alabilmiştim. Çok zor günler geçirdik. Dernekte çalışmak bana Türk iş hayatını da öğretti. Ardından Bayyurt Şirketler Topluluğu'na başvurdum. Mülakatın ardından işe kabul edildim. Burada verilen imkan benim için çok değerli. Ortadoğu ve Kuzey Afrika ihracatından sorumluyum. Yurtdışında Bayyurt'u temsil ederken bir Türk olarak biliniyorum. Bana güveniyorlar" dedi.

Türkiye'ye geldikten sonra Türkler tarafından hoş karşılandıklarını ve hiçbir sorun yaşamadıklarını söyleyen Fattal "Türkler pozitif insanlar. Başınıza bir şey gelirse, 10 kişi yardıma koşuyor. Bir ailenin uzattığı yardım eliyle şimdi buradayım. Çocuklarım Türk okullarında Türk çocuklarıyla eşit eğitim görüyor. Bu özel bir şey. İzmir bize destek oluyor. Bayyurt ve Türkiye'ye özel bir teşekkür etmek istiyorum. Ailem ve bana yaşama şansı verdikleri ve bize önem verdikleri için çok teşekkürler" ifadelerini kullandı.

EVRENSEL MANİFİSTO

Bayyurt Şirketler Topluluğu Yönetim Kurulu Başkanı Şener Bayyurt ise ihracat birimlerinde farklı ülkelerden insanlar çalıştığını söyledi. Şirket manifestolarının evrensel kurallardan oluştuğunu belirten Şener Bayyurt, "Suriyelileri önnyargılarımızla değerlendirmemeliyiz. İçlerinde Feras gibi binlerce çok değerli nitelikli ve ülkemize de değer katacak insanlar bulunuyor. Bu insanların düşdükleri durum gerçekten çok trajik. Olan olmuş ve bu göç gerçekleşmiş, bu insanlar artık Türkiye'de yaşıyor. Bunun hem insani hem ekonomik hem de sosyal boyutları var. Konuya pragmatik yaklaşmak gerekiyor. Toplumu kışkırtmak yerine bu insanların arasında bize iyi uyum sağlayabilecek nitelikli olanlarını çok hızla kazanmalıyız. Bu tutum hem ekonomik hem de vicdani yaklaşımları içermelidir" diye konuştu.

Kaynak: Bültenler / Güncel
title
Close