Haberler
Bahçeli'nin çağrısı sonrası DEM Parti Öcalan'la görüşmek için yazılı başvuru yaptı

Bahçeli'nin "İmralı ile yüz yüze temas olmalı" çağrısına DEM Parti'den jet yanıt

Ankara'da görüşme hareketliliği! Bahçeli ve Ahmet Türk'ten art arda açıklamalar

Bahçeli "Ağaların kapısı açık olur" dedi, Ahmet Türk'ten yanıt gecikmedi

'Ahmet Özer' tartışması tansiyonu yükseltti, İmamoğlu çileden çıktı

İBB Meclisi'nde tansiyon yükseldi, İmamoğlu çileden çıktı

Yenidoğan Çetesi davasında kan donduran sözler: Kötü bir bebekti

Sanık hemşireden kan donduran sözler: Kötü bir bebekti

Bayramiç Elması Markalaştı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kazdağları'nın kuzey yamaçlarında kalan Çanakkale'nin Bayramiç İlçesi'nde yetişen sarı renkli 'Golden Delicious' cinsi elma çeşidinin markalaşması için Türk Patent Enstitüsü Başkanlığı'na yapılan başvuru kabul edildi.

Kazdağları'nın kuzey yamaçlarında kalan Çanakkale'nin Bayramiç İlçesi'nde yetişen sarı renkli 'Golden Delicious' cinsi elma çeşidinin markalaşması için Türk Patent Enstitüsü Başkanlığı'na yapılan başvuru kabul edildi. Coğrafi İşaret Tescili Resmi Gazetede yayımlanan Bayramiç Elması, bundan böyle üreticiye daha fazla katma değer sağlayacak.

Bayramiç'te 'Bayramiç Beyazı' olarak adlandırılan tüysüz şeftaliden sonra, bu kez de Bayramiç Elması'na Türk Patent Enstitüsü'nden Coğrafi İşaret Tescili alındı. Bayramiç Ziraat Odası ile Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Başkanı Prof. Dr. Kenan Kaynaş ve ekibi, ilçe merkezi ile ilçeye bağlı Evciler, Yeşilköy, Çırpılar, Karaköy, Tongurlu, Külcüler, Ahmetçeli ve Saçaklı köylerinde yetişen sarı renkli 'Golden Delicious' elma çeşidinin markalaşması için 2012'de çalışmalara başladı. Prof. Dr. Kenan Kaynaş ve ekibinin bu elma çeşidinin üretiminden tüketimine kadar tüm detaylarına yer verdiği bilimsel raporla Bayramiç Ziraat Odası 12 Mart 2013 tarihinde Türk Patent Enstitüsü'ne başvurdu. Zorlu yolculuğun sonunda Coğrafi İşaret Tescili Resmi Gazetede yayımlandı. Böylece 'Bayramiç Beyazı'ndan sonra Bayramiç Elması da markalaşmış oldu.

ÇALIŞMALARI ANLATTI

Bayramiç Ziraat Odası Başkanı İsmail Pehlivan, 2012'de Prof. Dr. Kenan Kaynaş ve ekibinin hazırladığı bilimsel raporla yola çıktıklarını söyledi. Süreç içinde birçok kez rapor hazırlandığını ve hiçbir zaman hayal peşinde koşmadıklarını anlatan Pehlivan, "Gerçekleri raporlarına belgeleyerek bugünlere geldik. Sayın Hocamın emeği çoktur. Allah hocamızdan razı olsun. Bu projede bizi finansman olarak destekleyen Güney Marmara Kalkınma Ajansı'na, yine o günlerde İlçe de bizim bu projemizin hayal olduğunu söyleyen yetkililere kulaklarını tıkayarak destek olan Tarım İl Müdürlüğünde görevli Ömer Yıldız ve Başak Egesel'e, Ezine Tarım İlçe Müdürü Ramazan Eren'e, Gıda ve Tarım Bakan Yardımcısı Mehmet Daniş'e, AK Parti Grup Başkan Vekili ve Çanakkale Milletvekili Bülent Turan ile Ayhan Gider'e şahsım, Meclisimiz, Yönetim Kurulumuz, Üyelerimiz ve Bayramiç adına teşekkür ediyorum" dedi.

DİĞER YERLERDEN DAHA İYİ

Prof. Dr. Kenan Kaynaş ise Bayramiç'in sarı 'Golden Delicious' cinse elma çeşidinin Türkiye şartlarında diğer bölgelerden daha kaliteli yetiştiğini belirterek, Coğrafi İşaret Tescili ile bunu resmileştirdiklerini belirtti. Kaynaş, "Bayramiç Elmasına coğrafi işareti almamıza neden olan en önemli faktör, bölgede gece ve gündüz sıcaklık farkı nedeniyle ürünün aromasının daha lezzetli ve tadının daha güzel olması. Rengi de daha güzel oluyor. Ayrıca kabuğunun ince olması da ürünü yeme kalitesini yükseltiyor. Ürüne tüm bu kalitesi Kazdağları'ndan kaynaklanıyor. Kazdağı'nın temiz suları, bol oksijenli temiz havasına üreticinin bilinçli üretimi de eklenince ortaya Bayramiç Elmasının kalitesi çıkıyor. Bölgede yılda 100 bin ton civarında elma yetişiyor. Bayramiç Elması Coğrafi İşaret Tescili aldığı için bundan böyle pazarda coğrafi işaret logosuyla satılacak ve daha yüksek bir fiyat bulabilecek. Üretici daha fazla katma değer sağlamış olacak" dedi.

RAPORDA ÖZELLİKLERİ ANLATILDI

Prof. Dr. Kenan Kaynaş ve ekibinin hazırladığı ve Türk Patent Enstitüsü'ne sunulan bilimsel raporda, Golden Delicious elma çeşidinin özellikleri şu şekilde anlatıldı:

"Meyve tadıyla birlikte hem dayanıklılık hem de yeme sırasında önemli bir kriter olan meyve eti sertliği Bayramiç Elması'nda diğer bölgelere göre daha yüksek bulunmuştur. Özellikle gübreleme, sulama gibi işlemlerle yörenin iklim özellikleri meyve eti sertliğini belirleyen pektik maddelerdeki değişim üzerine çok etkili olmaktadır. Meyve eti sertliği yönünden Bayramiç Elması'nın daha sert bulunması bu elmaların hem yeme olumu aşamasında hem de özellikle depolama aşamasında dayanıklılık yönünden olumlu bir özelliktir. 6-7 ay gibi uzun sürecek depolamada meyvelerin göstereceği yumuşama onların pazarlama, raf ömrü yönünden de Bayramiç Elması'na bir avantaj sağlayacaktır. Bayramiç Elması'nda diğer yörelere göre meyve suyunda erimiş madde oranı dolayısıyla şeker içeriğinin yüksek olması, titre edilebilir asit oranının düşük olması meyvenin yeme aşamasında daha tatlı ve leziz olmasına neden olmaktadır. Ayrıca meyve eti sertliği yönünden bu meyvelerin biraz daha sert olması yeme aşamasında ısırma kalitesi yönünden önemlidir. Yeme sırasında önemli bir sorun teşkil eden kabuk kalınlığı yönünden Bayramiç Elması daha ince kabuğu ile diğer yörelerde yetiştirilen Golden Delicious elma çeşidi meyvelerinden farklıdır. Bu özellik önemli bir ayırt edici özelliktir."

- Çanakkale

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
title