Bayram Oteli Davasında 5'inci Duruşma
Van'da 9 Kasım 2011 tarihinde meydana gelen Richter ölçeğine göre 5.6 büyüklüğündeki depremde yıkılan ve 24 kişinin hayatını kaybettiği Bayram Oteli davasına devam edildi.
Van'da 9 Kasım 2011 tarihinde meydana gelen Richter ölçeğine göre 5.6 büyüklüğündeki depremde yıkılan ve 24 kişinin hayatını kaybettiği Bayram Oteli davasına devam edildi. Davanı 5'inci duruşmasında otelin altında bulunan bankaya hasar tespit raporu hazırlayan ekipte bulunan makine mühendisi tanık olarak dinlendi.
Van'da 23 Ekim'deki 7.2 büyüklüğündeki deprem ardından 9 Kasım 2011'de meydana gelen Richter ölçeğine göre 5.6 büyüklüğündeki depremde yıkılan Bayram Oteli'nde aralarında DHA muhabirleri Sebahattin Yılmaz ve Cem Emir'in de bulunduğu 24 kişi öldü. Olayla ilgili açılan davanın 5'inci duruşmasına bugün 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam edildi. Otel sahibi Tevfik Bayram'ın tutuklu bulunduğu davanın duruşmasına otelde hayatını kaybedenlerin yakınları da katıldı.
Saat 14.00'da başlayan duruşmada Bayram Oteli altında faaliyet gösteren bankaya deprem sonrası hasar tespit raporu hazırlayan ekipte bulunan Makine Mühendisi Selami Yargıcı tanık olarak dinlendi. Yargıcı verdiği ifadesinde, depremden sonra 25 Ekim'de inceleme yapmak üzere 2 banka görevlisiyle Van'a geldiğini söyledi. Göz kararıyla inceleme yaptığını belirten Yargıcı, "İnceleme yapmak için binanın statik projelerinin ellerinde olması gerekiyordu. Göz kararıyla inceleme yaptık. Sıva çatlakları vardı. Daha sonra Bodrum katına indim ve kirişte bir çatlak gördüm. Bunuda raporda belirttim. Daha sonra lobiye geçip Tevfik Bayram'a binayla ilgili gösterebileceği bir yerin olup olmadığını sordum. Oteli gezdi. Biz girin veya girmeyin diye bir değerlendirme yapmadık. Fakat ağır bir risk görünmüyordu" dedi.
KÜÇÜK RİSK GÖRDÜM
Sundukları reporda teklifte bulunduklarınıda söyleyen Yargıcı, "Otel ile ilgili karot numulerinin alınması ve otel ile ilgili istediğimiz projelerin bulunması gerektiğini söyledik. 27 Ekim'de de raporu verdik. Bankaya girilebilir olduğunu fakat küçük risk olduğunu incelenmesi gerektiğini söyledim. Bizim rapor gözleme dayalıdır. Büyük risk görmedim küçük risk gördüm" diye konuştu. Tanık beyanı üzerine söz alan Avukat Murat Kemal Gündüz, tanığın göz kararıyla binaya baktığını ve aynı zamanda kendisinin makine mühendisi olduğunu söyledi. Raporda imzası bulunan 2 kişininde binayı görmeden rapora imza attığının ortaya çıktığını belirtti.
Sanık Avukatları da Tefik Bayram'ın sağlık sorunlarının olduğunu ve hastane raporu bulunduğunu belirterek, tutuksuz yargılanmasını talep etti. Mahkeme heyeti 5 dakika verdiği ararının ardından sanık Bayram'ın tutukluluk halinin devamına karar verirken, hastalığı ile ilgili İstanbul Adli Tıp Kurumu'ndan rapor alınmasını isteyerek duruşmayı 2 Temmuz tarihine erteledi. Ailelerin avukatı Erbay Yücak, raporda imzası bulunan fakat incelemeye gelmeyenler ile şirketin gönderdiği makine mühendisinin bağlı bulundukları odaların onur ve etik kurullarına şikayet edip yasal inceleme başlatacaklarını söyledi. - Van