Baydemir'i Surguladığı Belirtilen Sanık İddiaları Reddetti
Diyarbakır'da KCK ana davası görülmeye devam ederken, bugünkü duruşmada Diyarbakır Belediye Başkanı Osman Baydemir'i yargıladığı iddia edilen, İzmir'de yakalandıktan sonra Diyarbakır'a getirilen Ümit Aydın'ın delil ikamesine geçildi.
Diyarbakır'da KCK ana davası görülmeye devam ederken, bugünkü duruşmada Diyarbakır Belediye Başkanı Osman Baydemir'i yargıladığı iddia edilen, İzmir'de yakalandıktan sonra Diyarbakır'a getirilen Ümit Aydın'ın delil ikamesine geçildi. Aydın, kendisi ile ilgili iddiaları reddetti.
Diyarbakır 6'ncı Ağır Ceza Mahkemesinde KCK ana davasının 54'ncü duruşmasına devam edildi. 96'sı tutuklu 152 sanığın yargılandığı ana dava duruşmasına tutuklu 66 sanık hazır bulunurken, 29 sanık raporlu olduğu gerekçesiyle duruşmaya katılmadı. Mahkeme Başkanı Bekir Türksoy, KCK dava kapsamında hakkında yakalama kararı bulunan ve 19 Haziran tarihinde karaciğer nakli yaptığı ve kronik böbrek yetmezliği şikayeti ile İzmir'de gittiği Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi'nde gözaltına alınıp tutuklanan Ümit Aydın ile ilgili delil ikamesi yaptı. Hastalığı nedeniyle maskeyle duruşmaya katılan ve mahkemenin izni ile oturarak savunması alınan Aydın'a ilişkin emniyet, savcılık ve mahkeme aşamasındaki beyanları okundu. Okunan belgeler ve isnat edilen suçlamalara ilişkin Aydın'ın Kürtçe savunma talebi mikrofonun kapatılması ile engellendi. Avukatların anadilde savunma hakkının temel bir hak olduğu vurgusuna karşın Mahkeme Başkanı Bekir Soytürk, "Kürtçe bilmediğini iddia eden sanıklar ile ilgili yeniden değerlendirme yapılır. Ancak sanıklar Türkçe bildikleri halde anadilde savunma yapmak istiyor" diyerek anadilde savunma talebini kabul etmeyeceklerini bildirdi.
BAYDEMİR'İ SURGULAMAK İLE SUÇLANIYOR
KCK ana davasına ait iddianamede, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı yargılamakla suçlanan Ümit Aydın ile ilgili daha sonra Mercek, X ve Papatya isimli gizli tanık beyanları okundu. Gizli tanıklar, Aydın'ın ideolojik yapı içinde olduğu belediye başkanlarını örgüt adına sorguladığı, daha sonra bilgileri örgüte aktardığı iddia edilirken, Baydemir'in de bu çerçevede Aydın tarafından sorgulandığı söyledikleri görüldü.
Ümit Aydın'ın evinde ele geçirildiği belirtilen KCK 'yemin metni' de ise şu ifadelerin yer aldığı belirtildi: 'Her şart altında halkların iradesini esas alarak demokratik ve konfederal bir Kürdistan'ın inşası için çalışacağıma, Kürdistan ve Anadolu halkları için kadın özgürlüğüne ve ekolojiye dayalı demokratik bir toplumsal düzeni hedef alacağıma, Demokratik Konfederalizm bayrağı altında örgütlü, iradeli bir halklar topluluğu ve çağdaş bir toplum için çalışacağıma, demokratik Ortadoğu ve özgür Kürdistan şiarı altında barış, halkların kardeşliği ve özgür birliğinden yana olacağıma, bütün dinlere, etnik ve mezhepsel kimliklere hoşgörülü ve saygılı yaklaşacağıma, çalışmalarımda hiçbir kişisel çıkar gözetmeden, eşitlik ve özgürlük temelinde Kürdistan ve Türkiye halklarının haklarını, çıkarlarını ve birliğini layıkıyla savunacağıma, önderliğe, tüm devrim şehitlerine, demokratik ulusal değerlere, halklara ve sözleşmeye bağlı kalacağıma dair tarih, insanlık ve halkların huzurunda tüm kutsal değerlerim ve şerefim üzerine ant içerim.'
Mahkeme başkanı Türksoy'un okuduğu belgelere göre, KCK'nın yargı alanında görev yapan Aydın'ın, KCK hukuk faaliyetlerini yürüttüğü iddia edilen İHD yöneticisi Muharrem Erbey'i arayarak, PKK lideri Abdullah Öcalan'ın cezaevi şartlarını bahane ederek eylem yapan ve gözaltına kişilere avukat atanmasını sağladığı ve Erbey'den bölge genelindeki gözaltıların isim listesini hazırlamasını ve atanan avukatlara da itiraz dilekçesinin hazırlatılmasını istediği belirtildi.
Duruşmada söz alan sanık Ümit Aydın, Kürtçe yaptığı savunmada, iddiaları kabul etmedi. Aydın, suçlamalara ve KCK alanları hakkında bilgisinin olmadığını, ancak BDP'de yönetici olduğunu savundu. Söz alan sanık Muharrem Erbey ise, telefon görüşmesinde Aydın'dan talimat almadığını, İHD Başkanı olduğu için günlük ve haftalık raporlar hazırladığını ve bunu isteyen BDP'ye gönderdiğini anlattı.
Aydın'ın avukatı Meral Beştaş ise müvekkilinin daha önce karaciğer nakli ameliyatı olduğunu, yüzde 20 yaşam fonksiyonu olduğunu hatırlatarak, tutuklu yargılanmasının kendisi için işkence olduğunu belirtti. Yargılama, delil ikamesinin okunmasına devam edilmesiyel devam ediyor. - Diyarbakır