Bayburt ve Çevresinde Mekan Kültürel Araştırmalar Çalıştayı
Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ), İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ile Baksı Kültür Sanat Vakfı iş birliğiyle organize edilen "Bayburt ve Çevresinde Mekan Kültürel Araştırmalar Çalıştayı", Baksı Müzesi'nde başladı.
Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ), İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ile Baksı Kültür Sanat Vakfı iş birliğiyle organize edilen "Bayburt ve Çevresinde Mekan Kültürel Araştırmalar Çalıştayı", Baksı Müzesi'nde başladı.
Müzenin konferans salonunda gerçekleştirilen çalıştayın açılış konuşmasını yapan Baksı Müzesi Kurucusu Prof. Dr. Hüsamettin Koçan, ilki düzenlenen çalıştayla birlikte ortaya bir külliyatın çıkacağını ve bunun hem bölgenin hem de uygarlık tarihinin başvuracağı temel kaynaklardan biri olarak üretilebileceğini söyledi.
Mekanın sadece bir mimarlık olmadığını, mekan-özne, mekan-hayal, mekan-anlatı ile mekan ve bellek arasında ilişki olduğunu belirten Koçan, "Bütün bunları yan yana koyduğunuzda aslında mekan 4 duvar olmaktan daha çok yaşamı kapsayan bir şey. Ben, zihnin bir mekan olduğunu düşünüyorum. O mekanda biriktirdiklerimizle bir gelecek inşa ederiz." dedi.
Prof. Dr. Koçan, mekan derken insanların aslında hayattan, uygarlıktan, geçmişten ve gelecekten söz ettiklerini ifade ederek, çalıştayda elde edilecek birikimlerle geçmişe yolculuk yapacaklarını dile getirdi.
Çalıştayın Koordinasyon Kurulu Başkanı ve İTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gülsün Sağlamer de Bayburt'un tarihi anlamda önemli yeri olduğunu, günümüzde ise Baksı Müzesi ile bu önemini farklı bir boyuta taşıdığını vurgulayarak, "Eğer biz Bayburt'ta ve Baksı kanalıyla turizm potansiyelini artırmaya çalışıyorsak, bunun güçlü, bilimsel bulgulara dayanan bir proje olması lazım. Bu bakımdan ben çalıştayı özellikle turizm açısından Bayburt'un gelişmesinde Baksı ile çok önemli bir adım olarak görüyorum." diye konuştu.
KTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlkay Özdemir ise çalıştayın Bayburt ve çevresindeki mimarlık alanında yapılmış akademik çalışmaların paylaşılması olduğunu ifade etti.
Bayburt Belediye Başkanı Mete Memiş, yapılan çalışmaların somut olarak kendilerine bir yol haritası çizmesini ümit ettiğini vurgulayarak, "Anadolu'daki çok önemli ilk 4 Türk yerleşkesinden biridir Bayburt. Bayburt, Ahlat, Kerkük ve Harput. Biz bu anlamda şehre olan borcumuzu ödemek zorundayız." ifadesini kullandı.
Bayburtluların bugüne kadar hep Bayburt'tan beslendiklerini anlatan Memiş, şunları kaydetti:
"Bu şehir bize hep katma değer sundu ama Baksı Müzesi, Bayburt'u taşıyan bir değer oldu. Yani Bayburt, Baksı ile biraz daha yukarıya çıktı. Yerelde çok daha iyi tanındı, Türkiye'de, Anadolu'da çok iyi tanındı, Avrupa ve dünyada tanındı. Bu anlamda biz Bayburtlular olarak Baksı Müzesi'ne, bu fikri ortaya atan Baksı'nın içindeki herkese Bayburtlu olarak çok çok teşekkür ediyoruz. Baksı'ya bir teşekkürümüzü de bu ülkenin mimarlarını, akademisyenlerini yani şehrimizi büyütecek birçok nitelikli insanı Bayburtumuza getirdiği için ediyoruz. İnşallah biz de bu anlamdaki sorumluluğumuzun farkında olarak bize çizeceğiniz yol haritasıyla bu şehre olan borcumuzu ödeme gayreti içinde olacağız."
Çalıştayın ilk gün oturumları, Prof. Dr. Gülsün Sağlamer'in "Smart Rural Development Project", mimar Melkan Gürsel'in "Bayburt'ta Kadın İstihdam Merkezi Projesi" ve Aydın Doğan Vakfı Genel Müdürü Candan Fetvacı'nın "Baba Beni Okula Gönder" konulu sunumlarıyla sona erdi.
Çalıştayın açılış programına, İl Garnizon Komutanı Jandarma Albay İbrahim Ayhan Vural, Bayburt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Selçuk Coşkun, Baksı Kültür Sanat Vakfı Başkanı Oya Koçan ve bazı akademisyenler ile davetliler katıldı.
Baksı Müzesi'ndeki çalıştayın 2'nci ve son günü ise 4 ayrı oturumda sunulacak 10 çalışmanın ardından değerlendirme oturumuyla sona erecek.