Bayburt'taki Arazi Toplulaştırma Projesi
Bayburt Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Abdulkadir Karabulut, Tarım Reformu Kanunu kapsamında Demirözü Barajı Sulama Sahası Arazi Toplulaştırma Projesi'nde son askı olan üçüncü askı çalışmasına başlandığını bildirdi.
Bayburt Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Abdulkadir Karabulut, Tarım Reformu Kanunu kapsamında Demirözü Barajı Sulama Sahası Arazi Toplulaştırma Projesi'nde son askı olan üçüncü askı çalışmasına başlandığını bildirdi.
Karabulut, yaptığı yazılı açıklamada, arazi toplulaştırma projesinin kentte iki ilçedeki 15 yerleşim biriminde 14 bin 150 hektarlık alanda devam ettiğini belirtti.
Çalışmalar kapsamında çiftçi mülakatlarının ardından birinci ve ikinci askı ile itirazların değerlendirilerek son aşama olan üçüncü askı sürecinin başladığını kaydeden Karabulut, 2016'da tesviye çalışmaları yapılan 5 yerleşim biriminde çiftçilere yeni arazilerinin yerlerinin harita ekiplerince zeminde gösterilmeye başladığını vurguladı.
Toplulaştırma yapılan 5 yerleşim biriminde, çiftçilerin tarımsal faaliyetlerini yeni arazilerinde sürdüreceğini aktaran Karabulut, diğer yerleşim birimlerinde ise son askıların yapıldığını, tesviye işlemleri ve yeni parselasyonlara göre harita işlemlerinin hasat sonrasında hızlı şekilde gerçekleştirileceğini ve akabinde de tapu tescil işlemlerinin tamamlanarak çiftçilere yeni tapularının teslim edileceğini belirtti.
Projenin bölgedeki çiftçilerin üretim masraflarını önemli ölçüde azaltacağına dikkati çeken Karabulut, şunları kaydetti:
"Projeyle çiftçimizin köyün değişik yerlerindeki 20 parselini ortalama 4-5 parselde toplamış oluyoruz. Çiftçimizin her bir tarlada sürme, ekim, hasat gibi işler için traktörü ile yılda yaklaşık 5 kez tarlasına gittiğini dikkate alırsak, toplulaştırma ile parsel sayısının azaltılması, çiftçinin arazi işleme giderini azaltacak. Bunun yanında dağınık ve küçük parçalar halindeki mera parsellerini de belli kriterler doğrultusunda köylünün istediği bölgelerde toplayarak, daha efektif bir kullanım imkanı sağlıyoruz. Hesaplarımıza göre yıllık üretime ve dolayısıyla ekonomiye toplulaştırma sonrası yılda 5,8 milyonluk ilave ekonomik katkı sağlanacak."
Karabulut, diğer yandan Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından yürütülen sulama projesinin tamamlanması ile her parselin sulama hattı ve tarla içi arazi yoluna komşu hale geleceğine işaret ederek, sulama ile verimin artacağını ve bunun da ekonomik katkı sağlayacağını belirtti.