Bayburt, Arıcılıkta Söz Sahibi Olmaya Başladı
Bayburt'ta İl Gıda Tarım ve Hayvancılık il Müdürlüğünün yürüttüğü eğitim çalışmaları kapsamında ildeki arı kovanı sayısı yüzde yüzün üzerinde arttı.
Bayburt'ta İl Gıda Tarım ve Hayvancılık il Müdürlüğünün yürüttüğü eğitim çalışmaları kapsamında ildeki arı kovanı sayısı yüzde yüzün üzerinde arttı.
İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Abdulkadir Karabulut, yaptığı açıklamada, arıcılıkta iyi bir gelişme süreci başlattıklarını söyledi.
Bayburt'un bulunduğu coğrafya, iklimi ve flora zenginliği bakımından arıcılık için son derece elverişli bir il olduğunu aktaran Karabulut, şöyle devam etti:
"İlde arıcılık ve bal kalitesi çok zikredilmesine rağmen, 120 bin koloni kapasitesine sahip Bayburt'ta kovan varlığı 2012 yılına kadar 20-30 bin arasında kalmış. Mevcut kovan sayısı kadar gezginci dediğimiz il dışından bal sezonunda gelen arıcılara ait kovan bulunmaktaydı.
Buna rağmen toplamda ildeki potansiyelin yarında fazlası atıl durumda ve özellikle yerli arıcı ve kovan sayımız son derece az miktardaydı."
Karabulut, arıcılığı geliştirmek ve var olan arıcılık potansiyelini değerlendirmek adına öncelikli olarak eğitim çalışmalarına ağırlık verdiklerini belirterek son 4 yılda 33 mesleki eğitim kursu düzenlediklerini ifade etti.
Kurslarda bin 205 kişiye arıcılıkla ilgili mesleki eğitim kursu verildiğini kaydeden Karabulut, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Çeşitli projeler kapsamında yaklaşık 5 bin arılı organik kovan dağıtımı yapıldı. Bunun yanında özellikle DOKAP destekleri ile arıcılarımıza güneş enerjisi, buzdolabı, polen tuzağı, polen kurutma makinesi gibi birçok ekipman desteği sağlandı. Tüm bu çalışmalar neticesinde 2016 yılında kovan sayımız yaklaşık yüzde 100 bir artışla 50 bin rakamına ulaştı. Son 5 yılda arıcılarımıza üretim desteği miktarı 2,5 kat artarak yaklaşık 400 bin liraya ulaşmış, son 5 yılda arıcılarımıza yaklaşık 1,6 milyon lira üretim desteği ödenmiştir."
Karabulut son olarak Bayburt balını markalaştırmayı amaçladıklarını da sözlerine ekledi.