Haberler
İsrail ve Hizbullah ateşkese çok yakın: 36 saat içinde ilan edecekler

Savaşın bitmesine saatler kaldı! Ateşkes artık çok yakın

Kreş tartışmasında CHP'li Başarır ağzını fena bozdu: Tweet bu kadar, geri zekalı

CHP'li Başarır ağzını fena bozdu! Varank'ın yanıtı ise daha bomba

Naci Görür'den Malatya'daki depremden sonra korkutan açıklama: Sonuncusu 2 bin 500 yıl önceydi

Malatya'daki depremden sonra korkutan açıklama: Sonuncusu 2 bin 500 yıl önceydi

İşte kokoreçcide ölen gencin son videosu: Ölürsem bunu paylaşın

İşte kokoreçcide ölen gencin son videosu: Ölürsem bunu paylaşın

Baü İlahiyat Fakültesi Törenle Açıldı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Balıkesir Üniversitesi (BAÜ) İlahiyat Fakültesi düzenlenen törenle açıldı.
BAÜ İlahiyat Fakültesi düzenlenen törenle açıldı.40 öğrenci ile açılan İlahiyat Fakültesi'nde 1 profesör, 7 doçent, 1 yabancı öğretim görevlisi ve 5 araştırma...

Balıkesir Üniversitesi (BAÜ) İlahiyat Fakültesi düzenlenen törenle açıldı.

BAÜ İlahiyat Fakültesi düzenlenen törenle açıldı. 40 öğrenci ile açılan İlahiyat Fakültesi'nde 1 profesör, 7 doçent, 1 yabancı öğretim görevlisi ve 5 araştırma görevlisi eğitim veriyor. Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başlayan törenin açılış konuşmasını yapan BAÜ İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Bayyiğit, "Tarih boyunca bu mübarek topraklarda çok büyük ilim adamları, gönül erleri, büyük yöneticiler yetişmiştir. İmam Birgivi, Kadızade Mehmet Efendi, Şeyh Lütfullah, Ali Şuuri, Zağnos Paşa, Hacı İlbey, Hasan Basri ve niceleri. Dinin yücelmesinde, hurafelere karşı Balıkesir uleması hep öncülük yapmıştır. Yine tereddütsüz Osmanlı'nın gelişmesine destek vermiş ve İstanbul'un fethinde gösterdikleri gayretle devlet-i aliyenin cihan devleti olmasına büyük katkılar sağlamışlardır. Kurtuluş Savaşı'nda varını yoğunu devletin bekası için harcayan, en çok şehit veren şehir Balıkesir olmuştur. Keçecizade Mehmet Efendi, Arabacızade Mehmet Efendi, Keşkekzade Hacı Bahaddin Efendi, Hoca Abdulgafur Efendi gibi nice din adamları bu sayısız kahramanlarımızdan bazılarıdır. Balıkesir'in bu tarihi mirasına rağmen her alanda son dönemlerde gerekli atılımı yapamadığı ve hak ettiği yerde olmadığı söylenebilir. Eğitim ve öğretimde, imam hatip okullarının açılmasında, halkın da olağanüstü desteği ile Türkiye'de ilk 10 imam hatip okulundan birisi olmuş, ancak ilahiyat fakültesi açmada son 10 okuldan birisi olabilmiştir. Yükümüzün ve sorumluluğumuzun ağır olduğunun farkındayız. Şu an için 1 profesör, 7 yardımcı doçent, 1 yabancı öğretim üyesi ve 5 araştırma görevlimiz var. Fakültemizde 40 öğrencimiz eğitim ve öğretim görmektedir. Fakültemiz yeni kurulmasına rağmen çok güzel bir kütüphaneye de kavuşmuş oldu. 9 Eylül Üniversitesi'nden emekli Profesör Doktor Mehmet Şenal, 3 bin kitabını fakültemize bağışladı. Kendisine teşekkür ediyoruz" dedi.

BAÜ Rektörü Prof. Dr. Mahir Alkan ise, eğitimcilerin çok zor bulunduğu bir dönemde hoca bulduklarını söyledi. Rektör Alkan, "BAÜ İlahiyat Fakültesi, Balıkesir'in en çok beklediği fakültelerden birisiydi, bunu biz göreve gelmeden önce de biliyorduk. Göreve geldikten sonra da bizim görevimiz olduğu bilinci ile devem ettik. O dönemin valisi Sayın Yılmaz Arslan, Milletvekilimiz Edip Uğur ile birlikte bu işin alt yapısını oluşturmak üzere YÖK başkanlarımızı ziyaret ettik. Konu senatomuza geldiğinde hiç tereddütsüz olarak bu fakültenin gerekli olduğu görüşü oldu. Balıkesir Üniversitesi'nin bu eksiği giderilmiş oldu. Son dönemde çok sayıda ilahiyat fakültesi açıldı. Bu konuda Sayın Dekanımız Mehmet Bayyiğit olağanüstü gayret gösterdi. Hoca bulmanın çok zor olduğu bir dönemde kendisi üstün gayret gösterdi. YÖK'ün kriterlerini sağlayıp, hocanın kara borsa olduğu dönemde hocaları bulup Balıkesir'e getirdik. 2012 yılında Bakanlar Kurulu kararı ile fakültenin kurulması ilan edildi. Şuanda 40 öğrencimiz de eğitim görüyorlar" diye konuştu.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Edip Uğur, konuşmasında geçmiş yıllarda Balıkesir'de yaşayan Hafız Ali Haydar Hoca'dan alıntı yaparak Balıkesir'in kurtuluşunu anlattı. Uğur, "Bugün sevinçli ve mutlu bir günümüz. İlahiyat Fakültesi'nin açılmasında benim de emeğim ve gayretlerim oldu. Onun için bundan memnuniyet duyuyorum. Balıkesir, din adamları yetiştirmiş, en son Hasan Basri Çantay Hocamız, şu anda tabii din üzerinde yetişen hocalarımız da var ama sayısını bilemiyorum. Balıkesir'de ilahiyat fakültesi ihtiyaçtı ve Allah da bunu nasip etti. Balıkesir, ülkemizde en fazla hafız yetiştiren il. Kurtuluş Savaşı'nda Yunan işgali 2 yıl sürüyor Balıkesir'de, Yunan kaçıp giderken yakıp yıkmadan gittiği yer Balıkesir. Bandırma'yı terk ederken yakıp yıkıyor, camileri tahrip ediyor. Balıkesir'de böyle bir şey olmuyor, kaçarak gidiyor. Ali Haydar Hoca vardı, kendisi hafızdır, o zaman kendisi anlatıyor. 'Hafızlık çalışmamı Balıkesir'de yapıyordum. Biz 10 bin hatim indirdik. Onun yüzü suyu hürmetine Yunan terk edip gitti'. Buradan bize bu güzel ülkeyi armağan eden şehitlerimizi, gazilerimizi, dedelerimizi rahmetle, şükranla anıyorum" şeklinde konuştu.

Balıkesir Valisi Ahmet Turhan, İslam coğrafyasında akan kana dikkat çekti. Vali Turhan, "Bugün oldukça heyecanlıyız. Üniversitemiz önemli bir eksikliği tamamladı. Üniversiteler şehirler için önemlidir. Kalkınmış ülkelere bakarsak güçlü üniversiteleri orada görüyoruz. Balıkesir önemli bir yer, tarih boyunca önemli dönemeçlerde önemli katkılar sağlamış. Çanakkale'de pek çok şehit veren yer Balıkesir olmuştur. Kurtuluş Savaşı'nda Kuva-i Milliye hareketini Balıkesir başlatmış. Maalesef, Balıkesir olması gereken yerde olmamış; ben inanıyorum ki bugünler önemli bir dönemeç. İlahiyat fakültelerinin bence ayrı bir yeri var. İçinde bulunduğumuz ay Muharrem ayı. Bugün dünyanın her yerinde, İslam olan yerde kan ve gözyaşı var. Maalesef, Müslümanlar küçük farklılıklar sebebi ile birbirlerini öldürüyor. Özellikle din adamlarımıza, ilahiyatçılarımıza çok iş düşüyor. İslam'ın barış dini olduğunu çok daha güçlü sözlerle telaffuz etmemiz gerekiyor" dedi. - BALIKESİR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel
title