BAU Berlin'de Büyük Bestekar "Itri"yi Andı
BAU, UNESCO işbirliği ile büyük bestekâr Itri'yi ölümünün 300. yılında bu kez Berlin'de düzenlediği bir konserle andı.
Bahçeşehir Üniversitesi (BAU), UNESCO işbirliği ile büyük bestekâr Itri'yi ölümünün 300. yılında bu kez Berlin'de düzenlediği bir konserle andı. TRT Sanatçısı Bekir Reha Sağbaş'ın yönetimindeki 6 Hanende 6 Sazende'den oluşan topluluğun Berlin Bergama Müzesi'nde verdiği konseri çoğunluğunu Alman izleyicilerin oluşturduğu yaklaşık 200 kişilik bir dinleyici kitlesi ilgiyle izledi.
BERLİN'DE ITRİ'NİN NOTALARI YÜKSELDİ
UNESCO tarafından 2012'nın Itri Yılı ilan edilmesi münasebetiyle Berlin'de Itri'nin eserlerinden oluşan bir konser düzenleyen Bahçeşehir Üniversitesi (BAU), ölümünün 300. Yılında büyük bestekâr Itri'yi andı. Yaşadığı coğrafyanın müzikal birikiminden hareketle evrensel ölçülerde eserler ortaya koyan ve müziği bir yaşam biçimi olarak seçen 17. yüzyılın büyük bestekârı Buhurizade Mustafa Itri, bu kez Berlin'de unutulmaz bir dinletiyle hatırlandı.
Parçalar arasında Segah Bayram Tekbiri'nin de yer alması, Berlin Bergama Müzesi'nde, "Allahu Ekber" seslerinin yankılanmasına neden oldu. Konukların, zaman zaman duygulu anlar yaşadıkları gözlenirken etkinliğe, yerli ve yabancı konuklar ve her inançtan din adamlarının yanı sıra Türkiye Cumhuriyeti Berlin Başkonsolosu Mustafa Pulat, Almanya Türk Toplumu Başkanı Kenan Kolat, parlamenterler ve akademisyenler katıldı.
Etkinliği düzenleyen Bahçeşehir Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Enver Yücel amaçlarının Avrupa'nın ve dünyanın en önemli kentlerinden olan Berlin'de, büyük Türk bestekârı Itri aracılığıyla son dönemlerde dünyada yaşanan çatışmalara ve hoşgörüsüzlüğe karşı bir mesaj vermek olduğunu belirtti. Yücel "Üniversite olarak dünyanın pek çok ülkesinde faaliyetlere ev sahipliği yaptık. Itri'yi ölümünün 300. yılında dünyanın önemli din merkezlerinden birisi olan Vatikan'da andık.
UNESCO ile birlikte Itri'yi yeni kuşaklara anlattık, anlatmaya devam ediyoruz. Mesajımız çok açık: Dünyada bütün insanlar kardeştir. İnançlar da kardeştir. İnançlar çatışmayı değil barışı sağlamalıdır. Bütün medeniyetler insanlığın daha iyi yaşaması ve daha çok gelişmesi için ortaya çıkmış ve birbiri üzerine inşa edilmişlerdir. Medeniyetler insanlığın daha huzurlu daha mutlu yaşaması için geçmişten günümüze bize bırakılan en önemli mirastır. Üniversite olarak beş yıllık süreçte büyük emeklerle ortaya çıkardığımız dünyanın en büyük ve en önemli medeniyet belgeseli olan "Batıya Doğru Akan Nehir" belgeseli insanlığın barışına ve kardeşliğine katkı sunmuştur. Bu belgesel dünyanın birçok televizyonunda gösterildi, gösterilmeye devam ediliyor. Şimdi de Alman televizyonu Arte'de gösterime girdi. Biz üniversite olarak insanlığın kardeşliği ve barışı için çalışmaya devam edeceğiz" dedi.