Baü, 45 Ülkeden Yabancı Öğrencileriyle Türkiye Ortalamasını İkiye Katladı
Yurt dışında 45 ülkeden öğrencileri bulunan Balıkesir Üniversitesinde, yabancı uyruklu kişi sayısı, 2013 2014 akademik yılında geçen döneme göre 460'tan 804'e yükseldi Türkiye'de öğrenim gö...
SEYHAN KIRICI - Balıkesir Üniversitesi (BAÜ), 2012-2013 akademik yılında 460 olan "yabancı uyruklu öğrenci" sayısını bu öğretim döneminde 804'e yükselterek, Türkiye ortalamasının üzerine çıktı. Türkiye'de öğrenim gören yabancı uyrukluların toplamdaki oranı yüzde 0,86 iken 45 dış ülkeden öğrencilere sahip BAÜ'de bu sayı yüzde 2'yi geçti.
Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) ile BAÜ Rektörlüğü verilerine göre, Türkiye'deki 179 üniversitede 5 milyona yakın öğrenci bulunuyor. Bunun yüzde 0,86'sına tekabül eden 43 binini, yabancı uyruklular oluşturuyor.
Dünyada, ülkesi dışında öğrenimine devam eden kişi sayısının yaklaşık 4 milyon olduğu dikkate alındığında Türkiye'nin buradaki payı henüz yüzde 1 civarında bulunuyor. Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütünün (UNESCO) 2020 yılı tahminlerine göre ülkesi dışında öğrenim gören öğrenci sayısı 7,5 milyona ulaşacak ve Türkiye'nin payı yüzde 2'ye çıkacak.
BAÜ'de ise yabancı uyruklu öğrenci sayısı, 2013-2014 öğrenim yılında, bir önceki döneme nazaran 460'tan 804'e çıktı. Öğrenci sayısı 39 bin olan BAÜ'de yabancı öğrenci uyrukluların oranı yüzde 2,06'ya ulaştı. Buna göre BAÜ, Türkiye ortalamasını ikiye katladı.
Türkiye'deki 179 üniversitenin, BAÜ'nün rakamlarını yakalaması durumunda Türkiye'deki yabancı uyruklu öğrenci sayısı 143 binin üzerine çıkacak. Bu durumda Türkiye, UNESCO'nun 2020 beklentisi olan yüzde 2'lik paya (150 bin öğrenci) ulaşacak.
"Dünyanın her yerinden öğrenci aldık"
BAÜ Rektörü Prof. Dr. Mahir Alkan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de yabancı uyruklu öğrenci sayısının giderek arttığını söyledi.
Bunda, eğitim sisteminde kalitenin yükselmesi ile ülkenin yurt dışındaki imaj, güç ve saygınlığının etkili olduğunu belirten Alkan, BAÜ olarak yakaladıkları yüzde 2'lik oranı yükseltmeyi hedeflediklerini kaydetti.
Üniversitelerinde 45 ülkeden yabancı öğrenciler bulunduğunu dile getiren Alkan, şöyle devam etti:
"5 ülkede, 6 merkezde üniversitemiz öğretim üyeleri tarafından Yabancı Öğrenci Seçme Sınavı (YÖS) yapıldı ve buna göre öğrenci kabul ettik. Öğrencilerimizin kayıt başvurularını internet üzerinden aldık. Daha sonra sınava tabi tuttuk. Yaptığımız YÖS, sadece bizim tarafımızdan değil, Türkiye'deki bütün üniversiteler tarafından kabul gördü. Diğer üniversiteler de bizim sınavımıza göre yabancı öğrencileri kabul etti. Dünyanın her yerinden öğrenci aldık."
Yabancı öğrencilerin Türkiye'de en zorlandıkları konunun lisan olduğunu ifade eden Alkan, buna da bir çözüm bularak Türkçe Öğretim Merkezi kurduklarını söyledi. Bu merkezde bir yıl hazırlık aşaması alan öğrencilere, uluslararası geçerliliği bulunan "Türkçe Yeterlilik Belgesi" verildiğini vurgulayan Alkan, "Zaman zaman öğrencilerimizle bir araya geliyoruz. Hem onların dertlerini dinliyoruz hem de ülkemiz hakkında görüşlerini alıyoruz. Öğrencilerimizin tamamı Türkiye'de eğitim almaktan memnun. 'Keşke gelmeseydim' diyen bir öğrencimiz olmadı" dedi.
Mahir Alkan, bir üniversitenin küreselleşmesinde yabancı öğrencilerin büyük öneme sahip olduğunu anlattı. Bu amaçla Yükseköğretim Kurulunun (YÖK) geçen yıl "Mevlana Projesi"ni uygulamaya başladığını anımsatan Alkan, "Bu proje sayesinde bütün dünya ülkelerine öğrenci ve öğretim elemanı göndereceğiz, aynı şekilde diğer ülkelerden hem öğretim elemanı hem de öğrenci alımı yapacağız" diye konuştu.
"Türkiye'de okumak çok güzel ve rahat"
Yabancı uyruklu öğrencilerden Nijeryalı Muhammed Kore de Balıkesir'de öğrenime 2009'da başladığını dile getirdi.
Mezun olduktan sonra ülkesine gideceğini belirten Kore, burada eğitimli kişilere çok ihtiyaç duyulduğunu bildirdi.
Nijerya'da, jeoloji mühendisi olarak hizmet vermek istediğini ifade eden Kore, "Türkiye'de okumak çok güzel ve rahat. Tek zorlandığım konu, Türkçenin biraz farklı bir dil olması. Ülkeme gittiğimde arkadaşlarıma burayı anlatacağım. Türk öğrenciler bana çok iyi davranıyor. Çok iyi arkadaşlarım var" değerlendirmesinde bulundu.
Azeri Züleyha Babayeva ise sosyoloji öğrenimi gördüğü bilgisini verdi.
Türkiye'yi ve Balıkesir'i çok sevdiğini anlatan Babayeva, "İnsanlar çok sıcak kanlı. Burada özellikle Azeri öğrencileri çok seviyorlar. Mezun olduktan sonra ülkemde aile danışmanlığı yapmak istiyorum. Şimdiden arkadaşlarıma, Türkiye'ye gelmeleri konusunda tavsiyelerde bulunuyorum" ifadesini kullandı. - Balıkesir