Haberler
Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler: Suç kılıç çatmak değil, kasıtlı organize disiplinsizliktir

Milli Savunma Bakanı Güler: Suç kılıç çatmak değil, kasıtlı organize disiplinsizliktir

Rusya bir kez daha ABD füzeleriyle vuruldu, Savunma Bakanlığı 'Yanıt verilecek' dedi

ABD füzeleriyle bir kez daha vurulan Rusya'dan dünyayı korkutan açıklama

Narin cinayetinde yeni görüntü! Cansız bedenini saklamak 38 dakika sürmüş

Narin cinayetinde yeni görüntü! Cansız bedenini saklamak 38 dakika sürmüş

5 yaşındaki kız çocuğunun ölümünde sır perdesi 6 yıl sonra aralandı

5 yaşındaki kız çocuğunun ölümünde sır perdesi 6 yıl sonra aralandı

Batman Üniversitesi Kendi Elektriğini Üretecek

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Batman Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölümünde geliştirilen "Güneş Bacası" sistemiyle elektrik üretilecek.

SELMAN TÜR - Batman Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölümünde geliştirilen "Güneş Bacası" sistemiyle elektrik üretilecek.

Batı Raman Kampüsünde kurulan "Güneş Bacası" sistemiyle ilk etapta elde edilecek elektrikle çalıştırılacak dalgıç pompalarla Dicle Nehri'nden su pompalanarak üniversite arazisinin sulanması ve yemekhanenin elektriğinin karşılanması hedefleniyor.

Batman Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Aydın Durmuş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bölgenin petrol, kömür, su ve güneş enerjisi ile bir enerji üssü olduğunu söyledi.

Kentin özellikle güneş açısından zengin olduğunu vurgulayan Durmuş, "Enerjin varsa iş yaparsın, enerjin yoksa iş yapamazsın. Yani ne kadar enerjin varsa o kadar zenginsin. Bölge kömürüyle, suyuyla, güneşiyle bir enerji merkezidir. Batman'ın hem günlük hem de yıllık güneş alımı yüksek. Bunun için güneş panelleriyle enerji üretmek için hazırladığımız projemizi hayata geçirdik." dedi.

Durmuş, Dicle Nehri'nden dalgıç pompalara verilecek elektrikle çekilecek su ile üniversite arazisinin damlama sulama sistemiyle sulanması ve yemekhanesinin aydınlatmasının hedeflendiğini dile getirdi.

"Bölge bir enerji üssü haline gelebilir"

Prof. Dr. Durmuş, proje kapsamında Güneş Bacası sistemi kurduklarını ifade ederek, şöyle devam etti:

"Baca, güneş ışınlarını kollektörler yardımıyla toplayarak güneş enerjisinden, bacanın içerisinde bir hava akımı oluşturmak, bu hava akımından da içerideki fan yardımıyla da elektrik üretme deneylerine başladık. Bölgede kömürün, petrolün kullanılmasının yanı sıra güneş enerjisinin de kullanılmasıyla bölge bir enerji üssü haline gelebilir. Hedefimiz her türlü enerji kaynağından yararlanmaktır."

Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölüm Başkanı ve Enerji Teknolojileri Araştırma İnceleme Müdürü Yrd. Doç. Dr. Hakan Karakaya da sistemi üniversitenin kaynaklarıyla yaptıklarını aktararak, pasif yollarla güneş enerjisinden elektrik ürettiklerini söyledi.

Güneş enerjisinden yararlanabilmek için bir prototip hazırladıklarını ve kurulumunu yaptıklarını aktaran Karakaya, şöyle konuştu:

"Sistemde, 'ısınan hava yükselir' prensibine dayanarak sera camlar kurduk. Bu prensiple ısınarak yükselen havayı bacada topluyoruz. Bacanın altında küçük bir tribün var. Bu tribün jeneratör yardımıyla elektrik üretimi sağlıyor. Yani güneşten elektrik üretmiş oluyoruz. Baca yüksekliği ve sera camların sayısı ne kadar artarsa üretilen elektrik miktarı da o kadar artar. İnşallah ülkemiz ve bölgemizde bu tür sistemlerin kullanılması yaygınlaşır. Bu bir örnek olur ve devamı da gelir."

Kaynak: AA / Güncel
title