Batman'da AB Semineri
Avrupa Birliği (AB) Süreci, Batman'da Masaya Yatırıldı. Seminerde Konuşan Batman Valisi Kızılcık, Valilik Bünyesinde Oluşturacakları Proje Ekibi ile Batmanlı Müteşebbislere AB Fonları Konusunda Yol Göstereceklerini Söyledi.
Avrupa Birliği (AB) süreci, Batman'da masaya yatırıldı. Seminerde konuşan Batman Valisi Kızılcık, valilik bünyesinde oluşturacakları proje ekibi ile Batmanlı müteşebbislere AB fonları konusunda yol göstereceklerini söyledi.
İktisadi Kalkınma Vakfı ile Batman Ticaret ve Sanayi Odası tarafından düzenlenen 'Avrupa Birliği ile katılım müzakereleri süreci' içerikli seminer, Asko Oteli'nde yapıldı. Seminere konuşmacı olarak AB Genel Sekreterliği Genel Sekreter Yardımcısı Şükran Yazıcı, İktisadi Kalkınma Vakfı Genel Sekreter Vekili Leyla Tunç Yeltin, AB Genel Sekreterliği Ekonomi ve Mali İşler Daire Başkanı Dr. İnci Ataç Rösch ve İstanbul Bilgi Üniversitesi Öğretim Görevlisi Can Baydarol katıldı.
Seminer öncesi bir konuşma yapan Vali Dr. Recep Kızılcık, Batman'da AB içerikli bir toplantının gerçekleşmesinin kendisini son derece mutlu ettiğini söyledi. Ankara'da görev yaptığı sırada AB müzakerelerinde bizzat görev aldığını dile getiren Kızılcık, AB yolunda çıkacak engellere rağmen ülke olarak mücadeleden yılmamaları gerektiğini ifade etti. AB'ye üye olma sürecinin çağdaşlaşma ve kalkınma açısından önemli olduğunu aktaran Kızılcık, müzakere sürecinin teknik anlamda ülke insanına yarar sağladığını anlattı.
Müzakereler çerçevesinde Türk müteşebbislerin modern çalışma sistemlerini öğrendiğini ve bunları uygulamaya başladığını kaydeden Kızılcık, "Çalışkan bir milletiz ama canımız çalışmak istediğinde çalışıyoruz" dedi. AB müzakereleri sonucunda özel iş dünyasının ve kamu sektörünün iş kültürü anlamında öğrenecek çok şeyi olduğunu savunan Kızılcık, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Planlı ve projeli çalıştığımızda, inanıyorum ki kişi başına düşen milli gelirimiz 10 bin dolar seviyelerine ulaşacaktır. Bu olduğunda kendimizi farklı göreceğiz ve müzakerelerdeki rolümüz de değişecektir. Batman'da özel sektör ve sivil toplumun örgütlü bir yapısı var. Planlı programlı çalışırsak, Batman çok kısa sürede bölgenin cazibe merkezi olacaktır. Kendi güç ve potansiyelimizi tanırsak üstesinden gelemeyeceğimiz bir şey yoktur. Valilik bünyesinde bir AB proje ekibi oluşturuyoruz. Bu arkadaşlarımız Batmanlı müteşebbislere hangi fon ve projelerden, nasıl ve ne şekilde yararlanacakları konusunda yardımcı olacaktır."
İktisadi Kalkınma Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Davut Ökütçü, "AB ülkelerindeki siyasilerin "yersiz" demeçleri nedeniyle ülkemizde AB'ye girme konusunda desteğin azaldığını öne sürdü. AB'nin homojen bir yapıya sahip olmadığını, üye 27 ülkeden Türkiye'ye karşı olanlar kadar, Türkiye'nin AB'ye güç katacağına inanan ve Türkiye'nin AB'ye girmesini destekleyen ülkelerin de bulunduğunu ifade eden Vakıf Başkanı Ökütçü, AB mücadelesinin oyunlara gelmeden sürdürülmesi gerektiğini kaydetti.
Daha sonra söz alan Batman Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Arif Güneş, AB'nin 21. yüzyılın en önemli aktörlerinden biri olduğunu belirterek, muasır medeniyetler seviyesine yükselmeyi amaçlayan ülkemizin bu güce kayıtsız kaldığını ileri sürdü. Türkiye'nin AB'ye büyük güç katacağını savunan Güneş, bir sivil toplum kuruluşu temsilcisi olarak hükümetten planlı ve programlı bir şekilde yoluna devam etmesini istediklerini dile getirdi.
Batman Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Teymur ise, AB içerikli seminerlerin Güneydoğu'da ilk kez Batman'da gerçekleştirildiğine dikkat çekerek, organizasyonun Batman'a yararlı olması temennisinde bulundu.
Açılış konuşmalarından sonra yapılan seminerde AB Genel Sekreter Yardımcısı Şükran Yazıcı, "AB ile yürütülen çalışmalar, mevzuat uyumunda varılan nokta ve yapılması planlanan çalışmalar", İstanbul Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi Can Baydarol, "Türkiye-AB ilişkilerinde son durum, AB'nin ve üye ülkelerinin Türkiye'ye bakışı ve geleceğe dönük perspektifler", İktisadi Kalkınma Genel Sekreter Vekili Leyla Tunç Yeltin, "Sürecin aşamaları, aktör ve dinamikleri; fırsatlar ve güçlükler, yeni üye ülkelerin deneyimleri", Avrupa Birliği Genel Sekreterliği Ekonomik ve Mali İşler Daire Başkanı Dr. İnci Ataç Rösch ise "AB'nin Türkiye'ye sağladığı olanaklar" konularında açıklamalarda bulundu.
Çok sayıda Batmanlı sivil toplum örgütü temsilcisi, esnaf ve işadamının dinlediği seminer, soru cevap faslıyla sona erdi.
(ZG-EST-GS-Y)