Batısiad'dan Yrd. Doç. Dr. Serdar'a Teşekkür…
Batı Trakyalı Yönetici, Sanayici ve İş Adamları Derneği, Uludağ Üniversitesi Hava Ulaştırma İşletmeciliği Program Başkanı Yrd. Doç. Dr. Ahmet Serdar'a plaket takdim etti.
BATISİAD Dernek Merkezi'nde gerçekleştirilen törende; BATISİAD Genel Başkanı Ahmet Er, BATISİAD üyeleri ve UÜ) Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği Program Başkanı Yrd. Doç. Dr. Ahmet Serdar hazır bulundu.
Plaket takdimi öncesi konuşan BATISİAD Genel Başkanı Er, Yrd. Doç. Dr. Ahmet Serdar'ın Arnavutluk'un başkenti Tiran'da gerçekleştirilen 'Uluslararası Türk Dünyası Sosyal Bilimler Kongresi'ne Uludağ Üniversitesi adına katıldığını ve burada Batı Trakya'daki Türk nüfusun ağırlıklı ortalamalarını dikkat alarak yaptığı araştırmada elde ettiği çarpıcı sonuçları paylaştığını hatırlattı. Er, "Bu sunum, 'Kongre Düzenleme Komitesi' tarafından 'En İyi Tebliğ' seçildi ve bununla ilgili belge Yrd. Doç. Dr. Ahmet Serdar'a verildi. Bir hemşerimizin, üyemizin Batı Trakyalı kardeşlerimizin yani bizlerin sorunlarına dikkat çeken bir sunum ile böyle bir başarı elde etmesini, biz de ödülsüz bırakamazdık" dedi.
2017 yılına ilişkin ekonomik değerlendirmelerde de bulunan BATISİAD Genel Başkanı Er, "Türk ekonomisinin, esnaf ve sanatkarların da durumunun iyileşmesine imkan verecek şekilde oldukça hızlı büyüdüğünü görüyoruz. Bu büyümenin gerçekleşmesinde; ekonomiyi canlandırmak amacıyla mobilya ve beyaz eşyada sağlanan vergi indirimlerinin iç talebi canlandırması, KKDF destekli kredilerin KOBİ'lere adeta can suyu etkisi yapması, Rusya ile ilişkilerin düzelerek ihracat ve turizm sektörüne olumlu yansıması, istihdam seferberliği ile 2017'nin ilk üç çeyreğinde istihdamın 2016 yılının aynı dönemine göre 811 bin kişi artması, faizlerdeki artışa rağmen tüketici kredilerindeki hızlı artışın devam etmesi önemli rol oynamıştır. Geçen yıl rekor düzeylere ulaşan büyüme hızları yaşanmıştır. Ekonomi yılın ilk çeyreğinde yüzde 5,3, ikinci çeyrekte yüzde 5,4, üçüncü çeyrekte ise yüzde 11,1 oranında büyümüştür. Bunun sonucunda yılın dokuz aylık döneminde birikimli büyüme hızı yüzde 7,4 olarak gerçekleşmiştir. Dokuz aylık performans çerçevesinde Türkiye ekonomisinin 2017 yılını yüzde 6'nın üzerinde bir büyüme oranı ile tamamlayabileceği tahmin edilmektedir" diye konuştu.
2017 yılındaki verilerin, esnaf ve sanatkarlar açısından verimli bir yıl geride bırakıldığına işaret ettiğini belirten Er, "Büyüme sektörel bazda incelendiğinde, sanayi sektörünün yüzde 9,5, hizmetler sektörünün yüzde 11, inşaat sektörünün yüzde 10,2, tarım sektörünün yüzde 3,3 oranında büyüdüğü görülmektedir. Toptan ve perakende ticaret, ulaştırma ve depolama ile konaklama ve yiyecek hizmetlerini kapsayan ve daha çok esnaflarımızın faaliyet alanına giren hizmetler sektöründe büyüme yılın ilk çeyreğinde yüzde 6,4, ikinci çeyreğinde yüzde 5,9 ve üçüncü çeyrekte yüzde 20,7 olarak gerçekleşmiştir. Üçüncü çeyrekte hizmetler sektöründe yakalanan büyüme hızı yaklaşık 20 yıl görülmeyen en yüksek çeyreklik büyüme olmuştur. Bu gelişmede vergi indirimleri ile kredi imkanlarının genişlemesinin önemli rolü bulunmaktadır. Sanatkarlarımızın çoğunun bulunduğu ve sanayi sektörünün alt dalı olan imalat sanayinde ise dokuz aylık büyüme yüzde 9,3 olarak gerçekleşmiştir. Bunu sağlayan ise sektörün ilk çeyrekte yüzde 6, ikinci çeyrekte yüzde 7, üçüncü çeyrekte ise yüzde 15,2 oranında büyümesi olmuştur. 2017 yılında ekonominin yüksek oranda büyümesinin oldukça sevindirici olduğunu düşünüyoruz. Ancak ekonomi yönetimi enflasyondaki ciddi artış, döviz kurlarındaki dalgalanmalar, dış ticaret açığı ile cari açığın artış trendine girmesi, yüksek işsizlik oranı gibi konuları da gözden kaçırılmamalıdır. Evet, 2017 yılı ekonomide güzel gelişmelerin yaşandığı bir yıl olmuştur. Şimdi sıra, büyüme trendinin sürdürülebilir olmasını sağlamaya ve ekonominin aksayan yönlerinin tamirine odaklanmaya gelmiştir. Bu çerçevede bizler BATISİAD sanayici ve işadamları olarak BURSA ve ülkemiz ekonomisini güçlü kılmaya katma değer koymaya devam edeceğiz" şeklinde konuştu.
BATISİAD Genel Başkanı Ahmet Er'in ardından konuşan ve BATISİAD'a teşekkür eden Yrd. Doç. Dr. Ahmet Serdar da, "Türk Azınlığı mensuplarının eğitim sorununu daha önemli bir sorun olarak görmelerinin manidar olduğunu tartışmaya açtım. Türk Azınlığın 'Milli kimlik, Müftülük, Vakıflar' gibi kronikleşmiş sorunlarını da dile getirmeye çalıştım. Sunumun ilgi görmesi ve kongrenin 'en iyisi' seçilmesi beni fazlasıyla mutlu etti. Ancak bir Batı Trakyalı olarak mensubu olduğum Türk azınlığın sorunlarını buralarda dile getirebilmenin mutluluğu her şeyin ötesinde'' diye konuştu.