Batı Kudüs'teki Varlıklarımızı İsteyeceğiz"
Filistin Yönetimi'ne bağlı Kudüs İşleri Bakanı Adnan El Hüseyni, İsrail'in Doğu Kudüs'te varlık iddia etmesinde ısrarcı olması halinde Filistinlilerin de Batı Kudüs'teki varlıklarını talep edeceklerini belirtti.
Filistin Yönetimi'ne bağlı Kudüs İşleri Bakanı Adnan El Hüseyni, İsrail'in Doğu Kudüs'te varlık iddia etmesinde ısrarcı olması halinde Filistinlilerin de Batı Kudüs'teki varlıklarını talep edeceklerini belirtti.
Aynı zamanda Kudüs Valisi de olan Hüseyni, Doğu Kudüs'teki ofisinde gazetecilere yaptığı açıklamada, "İsrailliler Doğu Kudüs'te varlık iddiasında bulunuyorlarsa bizim onlardan daha çok Batı Kudüs'te mal varlığımız var. Biz de bunları talep edeceğiz." dedi.
Hüseyni, AA muhabirinin sorusuna cevaben, "İsrailliler Filistinlilerin Batı Kudüs'teki mal varlıklarının üzerine binalar inşa ettiler. Bu mal varlıklarımızın geri verilmesini talep etmek bizim hakkımızdır." diye konuştu.
Yahudi yerleşimcilerin İsrail'in desteğiyle Doğu Kudüs'teki birçok Filistinlinin mal varlığına el koyduğunu hatırlatan Hüseyni, "Yahudi yerleşimciler sahte belgelerle Doğu Kudüs'ün özellikle Eskişehir, Silvan mahallesi, Şeyh Cerrah ve Bab el-Amud bölgelerinde Filistinlilerin evlerine el koydu." ifadelerini kullandı.
İsrail'e bağlı Kudüs Belediye Başkanı Nir Berekat, "Batı Şeria'daki Yahudi yerleşim birimi Amona'nın tahliye edilmesine" yönelik İsrail Yüksek Mahkemesi kararının uygulanması halinde binlerce Filistinlinin evinin de yıkılabileceği iddiasında bulunmuştu.
Berekat ayrıca, "Doğu Kudüs'te Yahudilere ait özel mülk alanları üzerine, yasalara aykırı şekilde inşa edilmiş binlerce konut bulunuyor. Bu konutlarda da Araplar yaşıyor. Amona'ya ilişkin mahkeme kararının yürürlüğe girmesi durumunda, belediye, Arapların yaşadığı bu birimleri de yıkmak zorunda kalacak." ifadesini kullanmıştı.
Filistinlilerin dava açtığı İsrail Yüksek Mahkemesi, 26 Aralık 2014'te, "özel mülkiyet üzerine kurulduğu için yapılara ruhsat verilmesinin mümkün olmayacağı" gerekçesiyle Amona Yahudi yerleşim biriminin 2 yıl içinde tahliye edilmesine hükmetmişti.
Mahkeme, İsrail hükümetine Yahudi yerleşimcilerin, 25 Aralık 2016'ya kadar Amona'yı boşaltmalarını içeren kararı ibraz etmişti. İsrail hükümeti ise mahkemeden söz konusu kararı 7 ay ertelemesini talep etmişti.
Kudüs'ün kuzeyindeki Binyamin bölgesinde Filistinlilere ait arazi üzerine 1997'de inşa edilen Amona yerleşim biriminde yaklaşık 50 Yahudi aile yaşıyor.
Doğu Kudüs ve Batı Şeria, 1967'den beri İsrail tarafından işgal altında tutuluyor. İşgal altındaki Doğu Kudüs'te yaklaşık 200 bin, Batı Şeria'da ise 400 bin Yahudi yerleşimci bulunuyor. Uluslararası hukuka göre buralardaki tüm Yahudi yerleşim birimleri yasa dışı kabul ediliyor.