"Başkanlık Sistemi" Konferansı
Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Üyesi Prof.Dr.Yavuz Atar, başkanlık sistemini tartışmamanın, federalizmle, çift meclisle uygulanabileceğini iddia etmenin, "ülkenin şartları farklı, diktatörlüğe götürür" gibi iddiaların, bu sistemi anlamadan mahkum...
Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Üyesi Prof. Dr. Yavuz Atar, başkanlık sistemini tartışmamanın, federalizmle, çift meclisle uygulanabileceğini iddia etmenin, "ülkenin şartları farklı, diktatörlüğe götürür" gibi iddiaların, bu sistemi anlamadan mahkum etmek için ortaya atıldığını söyledi.
AK Parti'nin, Mamak Belediyesi Necmettin Erbakan Kongre Merkezi'nde düzenlediği, "Başkanlık Sistemi" konulu konferansta konuşan Prof. Dr. Atar, sistemin gündeme gelmesiyle konuyla ilgili yapılan yorumların 5 başlıkta toplandığını belirtti.
"Başkanlık sistemi sadece federal devlette uygulanabilir", "tüm yetki başkanda toplanacak, parlamento işlevsiz kalacak", "başkanın olağanüstü yetkileri var", " Türkiye'de diktatörlüğe yol açar" ve "iki meclisin bulunduğu sistemlerde başkanlık uygulanabilir" şeklinde yanlış ve hatalı bilgilerin kamuoyuna aktarıldığını ifade eden Atar, tüm bu iddiaların gerçeği yansıtmadığını söyledi.
Prof. Dr. Atar, başkanlık sisteminin uygulanabilmesi için federal bir yapıya ihtiyaç bulunmadığını, en güçlü parlamentonun başkanlık sistemi ile mümkün olduğunu, başkanlık sisteminin iki mecliste uygulanacağı gibi tek mecliste de uygulanabileceğini anlattı.
-"Amerika'nın tam arzu ettiği model Türkiye'de oluşacak"-
Yavuz Atar, "Başkanlık sistemini tartışmamak, federalizmle, çift meclisle uygulanabileceğini iddia etmek, 'ülkemizin şartları farklı, bizi diktatörlüğe götürür' gibi iddialar, bu sistemi anlamadan mahkum etmek için ortaya atılan iddialardır" diye konuştu.
ABD ve diğer ülkelerdeki başkanlık sistemiyle ilgili uygulamaları anlatan Atar, şunları söyledi:
"AK Parti'nin vermiş olduğu başkanlık sistemi önerisi, Amerika'daki siyaset bilimcilerin, anayasa hukukçularının, politikacıların, 'bu sistemi revize edelim' düşüncesi üzerine ürettikleri formüllerin incelenerek geliştirilmiş bir öneridir.
'Bu öneri, Latin Amerika sistemidir, başkancıdır, otoriterdir' şeklindeki yaftalamalar tümüyle önyargılı ve yanlış değerlendirmelerdir. Amerika'nın kendi iç eleştirilerini dikkate alarak, sistemi revize eden, adeta rasyonelleştiren, yani işlemesini mümkün kılan bir model. Seçimler eş zamanlı olacak.
Amerika'da partiler disiplinsiz, bizimkiler çok disiplinli. Eğer biz bu modeli hayata geçirebilirsek, o zaman Amerika'nın tam arzu ettiği model Türkiye'de oluşacak. Partilerimiz çok disiplinli, biraz gevşeyecek tam da Amerikalıların istediği kıvama gelecek. Ben buna inanıyorum. Bizim seçmenimiz hiç bir şekilde kilitlenip bir partiye kalmıyor. Başarılı, büyük bir lider gördüğünde onun arkasından gidiyor. İşte o yüzden bize başkanlık çok uygun. Başkan etrafına Amerika'daki kadar gevşek olmayan, bizim ki kadar da disiplinli olmayan bir parti desteğini alırsa halkın büyük çoğunluğu, sağduyulu kesimin oylarını alır, güçlü şekilde başkan olur. Eş zamanlı seçim olduğu zaman uyumlu çalışırlar. İşte yapılmak istenen, Türkiye'ye, sizlere anlatılmak istenen başkanlık sistemi böyle bir sistem. O halde, yanlışlardan, önyargılardan uzak şekilde, tamamen bilimsel temelleri olan, tamamen ülkemizin çıkarlarını ön plana alan, bugünü değil, Türkiye'nin yarınlarını, geleceğini kurtarmaya çalışan bir düşünceden kaynaklanıyor bu."
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Şentop, programındaki değişiklik nedeniyle konferansa katılamadı.
Muhabir: Aylin Sırıklı Dal
Yayıncı: Selçuk Aval - ANKARA