Haberler

Başkan Uysal: "Amacımız 2023 Yılına Kadar Bin Kilometre Metro Hattına Ulaşmak"

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal, beş ilçeyi birleştirecek olan Dudullu-Bostancı Metro Hattı’nın tünellerinin buluşması törenine katıldı.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal, beş ilçeyi birleştirecek olan Dudullu-Bostancı Metro Hattı'nın tünellerinin buluşması törenine katıldı. Dudullu'dan Bostancı istikametine doğru kazı yapan Köstebek diye tabir edilen TBM makineleri ile Kayışdağı'ndan tarafından kazı yaparak Dudullu tarafına gelen TBM makineleri Modoko Metro İstasyonu'nda buluştu. Törende konuşan Başkan Uysal, "Amacımız 2023 yılına kadar bin kilometre metro hattına ulaşmak" dedi.

Modoko Metro İstasyonunda tünellerin birleşmesi törenine İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal'ın yanı sıra AK Parti İstanbul Milletvekili Hasan Turan, AK Parti İstanbul Milletvekili Osman Boyraz, Ümraniye Belediye Başkanı Hasan Can, metro inşaatının yüklenici firma yetkilileri ile birlikte tünel inşaatının çalışanları katıldı.

Dudullu - Bostancı arası 17 dakika

İstanbul'un Kuzey - Güney hatlarından biri olan Dudullu- Bostancı Hattı'nın 5 ilçeyi ve 4 ayrı metroyu birbirine bağlayan çok önemli bir hat olduğunu vurgulayan Başkan Mevlüt Uysal, hattın tünel kazı çalışmasının yüzde 77'sinin tamamlandığını ve 4 TBM ile devam eden kazı çalışmalarının Haziran ayı içinde tamamlanmasının planlandığını ifade etti.

Nisan ayında ray montajına başlanacak hattın 40 araç dahil 600 milyon euroya mal olacağını ve Dudullu ile Bostancı arasını 17 dakikaya indireceğini anlatan Mevlüt Uysal, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Parseller yönündeki TBM'ler buraya MODOKO istasyonuna ulaşmış durumda. Bostancı yönündeki 2 TBM 15 gün içinde kazıyı tamamlayacak inşallah. Haziran ayı içerisinde inşallah kazılar tamamlanmış olacak. Hattın ray montajı ise Nisan ayında başlayacak. Hat açıldığında mesafeler kısalacak, hayatımız kolaylaşacak. Dudullu- Bostancı Seyahat süresi 17 dakika olacak. Modoko'dan Eminönü'ne 28 dakikada, İçerenköy'den Taksim'e 35 dakikada, Kayışdağı'ndan Kadıköy'e 19 dakikada, Parseller Mahallesi'nden Bostancı'ya 21 dakikada, Kayışdağı Bostancı 13 dakika'da ulaşılabilecek."

"En son teknolojiyi kullanıyoruz"

Bu hattın da Üsküdar - Ümraniye gibi son teknoloji ürünü olacağını, hattın tamamında trenlerin hareketi Tam Otomatik Sürücüsüz gerçekleşeceğini aktaran Uysal, parklanma, temizlik- depo bakım mahalline gitme, istasyona intikal gibi aktiviteler makinistsiz yapılabileceğini kaydetti.

İBB Yatırım bütçesinin yüzde 50'ye yakını ulaşım için kullanıldığını ve 2017 yılı sonu itibariyle sadece ulaşıma 14 yılda 54 milyar TL'lik yatırım yapılmış olduğunu dile getiren Uysal, "Metroyu şehrimizin dört bir yanına ulaştırıyoruz. Marmaray ve Haliç metro geçişi ile raylı sistemde entegrasyon sağlandı. Dakikalarla yolculuk dönemi başladı. Metro ağımız 160 kilometreye ulaştı. Günde 2 milyon 300 bin kişi metro ile seyahat ediyor. Diğer hatlarımız hizmete girdikçe bu sayı devamlı artıyor. Sayın Cumhurbaşkanımızla geçen yılın sonunda açılışını yaptığımız Üsküdar-Yamanevler hattında günde ortalama 85 bin yolcu taşınıyor. Bu hattın devamı olan Yamanevler-Çekmeköy-Sancaktepe etabını yakında hizmete alacağız. Böylece Anadolu yakası büyük bir metro sistemine daha kavuşmuş olacak" diye konuştu.

İstanbul'da devam eden raylı sistem inşaatının 150 kilometre olduğunun altını çizen Uysal, "İstanbul Büyükşehir Belediyesi olarak, ihalesini yaptığımız ve yapımı süren metro hattının uzunluğu bu. Ayrıca 117 kilometre, Ulaştırma Bakanlığımızın yaptığı raylı sistem inşaatı var. Bu yatırımlarla yakında İstanbul'da toplam 427 kilometre metro ağına ulaşmış olacağız. Ulaşımda köklü çözüm için belirlediğimiz 1023 kilometre raylı sisteme hedefine hızlı adımlarla yürüyoruz. Mevcut sisteme 600 kilometrelik metro ağını dahil edeceğiz ve bu hedefe çok hızlı bir şeklide ulaşacağız" ifadelerini kullandı.

"Dünya İstanbul'a gıpta ile bakıyor"

Dünyanın İstanbul'daki metro çalışmalarına dünya gıptayla baktığını, İstanbul metrosunun dünyanın en modern metrolarından biri olduğunu belirten Uysal, İstanbul'un dünyada birkaç kentte olan akıllı metro sistemine sahip olduğuna dikkat çekti.

"Her şey planladığımız gibi devam ediyor. Mahalle mahalle metronun geçeceği yerler belli. Ulaşım rayına oturuyor" diyen Uysal, planlanan metro hatları tamamlandığında İstanbul'un dünyanın en uzun metro ağına sahip ikinci kenti olacağını söyledi. Başkan Uysal, "Hedefimiz metroları çok hızlı bir şekilde yapmak ve İstanbul'un ulaşım sorunlarını çözmektir. Onun için iptal edilen 6 metro hattından 4'ü ile ek protokol yaparak devam kararı aldık. 2 hatla ilgili görüşmelerimiz devam ediyor" ifadelerini kullandı. Başkan Uysal, 2023 yılına kadar İstanbul'da bin kilometre uzunluğunda metro hedefleri olduğunu ve bu doğrultuda gece gündüz demeden çalıştıklarını vurgulayarak, "İstanbul'da metro inşaatlarımız 5-6 yıldan önce bitmiyor. Biz de metrolarımızın çok hızlı bitmesini istiyoruz. Şu anda burayı yapan firmamızdan biri, o iptal edilen 6 metro ihaleden bir tanesi olan Kirazlı-Halkalı bölümünü alan firmamız. Firmaları davet ettik ve 'Biz metro inşaatlarının çok hızlı şekilde bitirilmesini istiyoruz' dedik. Firmalar, 'Sözleşmelerimiz var. Zaten yapıyoruz' dediler. Bunun üzerine iptal yazısı gönderdik. Hepsi geldi. ve bizden neler istediğimizi sordular. Biz de onlara, 'Zamanında bitmesini istiyoruz' dedik. Dünyada metrolar ortalama 3-4 yılda biterken bizde niye 7-8 yılda bitiyor. Biz niye hep üst limitlerde dolaşıyoruz?' sorusunu sorduk" şeklinde konuştu.

"İptal edilen 6 hattan 4'ü ile ek protokolle devam kararı aldık"

Başkan Uysal yüklenici firmalardan kendilerine, "Kamulaştırmaların hızlı sonuçlanmaması ve Anıtlar Kurulu gibi kuruluşlardan gerekli izinlerin çok çabuk alınmaması nedeniyle geciktiği" yönünde gerekçeler sunduklarını ve bu gerekçeleri makul bulduklarını belirterek şöyle devam etti:

"Kamulaştırma ve Anıtlar kurullarındaki izinler firmaların işi değil. Belediyelerin işi. Firmalara 'Belediye olarak biz işimizi yapalım, müteahhit firma olarak da siz işinizi yapın' dedik. Firma yetkilileri 'Bundan memnuniyet duyacaklarını söylediler'. Baktığımız zaman doğru bir şekilde iletişim kurulduğunda ve işler yapıldığında ve planlama olduğunda işler hızlandırılıyor. Onun için Mecidiyeköy-Mahmutbey Metro Hattı'nın inşaat kısmını zamanda bitirilirse 2018 yılının sonu 2019'un başında bitmiş olacak. Bunun taahhüdünü aldık ve ek protokol yapıyoruz. Şu anda devam eden Göztepe-Ataşehir-Ümraniye Hattı'nda hızlı bitirme yine öncesinde açılışını yaptığımız Üsküdar-Ümraniye Hattı'ndan sonra Çekmeköy kısmının hızlı bitirilmesi konusunda anlaşmalara vardık. Yani iptal edilen 6 metro hattından 4 tanesiyle ek protokol yaparak devam kararı aldık. Diğer ikisiyle de yani Halkalı-Bahçeşehir Metro Hattı'nda bir güzergah değişikliğiyle yeni usule göre gelir getirici proje ile çalışması yapıyoruz. En az iki ay içerisinde şekillendireceğiz. Aynı şekilde Pendik-Tuzla Metro Hattı'nda da yine küçük bir güzergah değişikliğiyle onu da yapımcı firmayla mutabık kalırsak aynı ihale üzerinden devam edeceğiz."

"Önceliğimiz Ulaşım"

İBB bütçesinde en büyük payın ulaşıma ayrıldığını ve İstanbul'da yaşayanların en büyük sorun olarak 'İstanbul Trafiği'ni gördüklerini dile getiren Başkan Uysal, "Amacımız metro çalışmalarımızı daha da hızlandırıp bir an önce vatandaşlarımızın hizmetine sunmak" dedi.

"Yeni güzergahlarla ilgili 2018 yılına kadar en az üç hatta ihale yapılmasını planlıyoruz. Bütün ihalelerin yapılarak 2023 yılında İstanbul'da metro uzunluğunu 1000 kilometreye çıkarmayı istiyoruz. Tabii, daha önce yapılan planlar ve güzergahlarda değişiklikler olabilir. Ama öncesinde yapılan çalışmalarda İstanbul'da 1027 kilometre uzunluğundaki metro tamamlandığında şehir ulaşım sorunu çözülecek diye bir çalışma yapılmış. Yenilerle birlikte 1100 veya daha fazla da olabilir. Ama 2023 yılında İstanbul'u, dünyanın en uzun metro hattına sahip şehri konumuna getirmeyi hedefliyoruz. Metro, İstanbul için çok önemli. Onun için ulaşım birinci önceliğimiz olmaya devam edecek."

Başkan Uysal ayrıca metroların görünmeyen kahramanları işçi ve teknik kadrolara da teşekkür etti ve hatıra fotoğrafı çektirdi. Başkan Uysal'ın konuşmasının ardından TBM'in tünelin ucunda görünmesi heyecanla beklendi. Özel su püskürtmeli sistemle tozsuz kazı yapan TBM alkışlar arasında tünelin birleşme noktasında göründü. TBM operatörün TBB'den çıkarak tünelde astığı Türk Bayrağı uzun süre alkışlandı.

Başkan Uysal tören sonrasında tüneli gezerek yürütülen çalışmalarla ilgili olarak teknik personelden bilgi aldı. Törende ayrıca basın mensuplarına ve tünelde çalışan işçilere tatlı ikram edildi. - İSTANBUL

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel
Kayyum kararının ardından harekete geçen CHP, 414 belediye başkanını Ankara'ya çağırdı

Kayyum kararının ardından harekete geçtiler! 414 belediye başkanına çağrı

Ünlü kebapçı Bedri Usta'nın kardeşi feci şekilde can verdi

Ünlü kebapçı Bedri Usta'nın kardeşi 20. kattan düşerek can verdi

DEM'li eş başkandan Tunceli'de ayaklanma çağrısı: 1938'deki gibi işgal ettiler

DEM'li eş başkandan Tunceli'de ayaklanma çağrısı: 1938'deki gibi işgal ettiler

Görevden uzaklaştırılan başkandan provokatif açıklama

Görevden uzaklaştırılan başkandan provokatif açıklama

title