Başkan Saraoğlu: Ahi, Helalinden Kazarak, Yerinde ve Yeterince Harcayan, Ölçü ve Tartı Ehli Olan,...
Kütahya’nın Gediz ilçesinde gerçekleştirilen 2017 Ahilik Kültürü ve Mesleki Eğitim Haftası Programında konuşan Gediz Belediye Başkanı Dr. Mehmed Ali Saraoğlu,” Ahi, helalinden kazarak, yerinde ve yeterince harcayan, ölçü ve tartı ehli olan, yararlı şeyler üretip topluma sunan insandır” dedi.
Kütahya'nın Gediz ilçesinde gerçekleştirilen 2017 Ahilik Kültürü ve Mesleki Eğitim Haftası Programında konuşan Gediz Belediye Başkanı Dr. Mehmed Ali Saraoğlu," Ahi, helalinden kazarak, yerinde ve yeterince harcayan, ölçü ve tartı ehli olan, yararlı şeyler üretip topluma sunan insandır" dedi.
Gediz Mesleki Eğitimi Merkezinde düzenlenen 2017 Ahilik Kültürü ve Mesleki Eğitim Haftası Programına Gediz Kaymakamı Muhammet Önder, Gediz Belediye Başkanı Dr. Mehmed Ali Saraoğlu, Gediz İlçe Emniyet Müdür Vekili Kom. Yrd. Fatih Borucu, Milli Eğitim Müdürü Ahmet Aydın, Okul Müdürleri, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.
Saygı duruşu ve istiklal marşının okunmasıyla başlayan programda bir konuşma yapan Gediz Belediye Başkanı Dr. Mehmed Ali Saraoğlu, Toplumun yardımlaşma ve dayanışmaya ihtiyacı olduğu şu günlerde, Ahilik haftasının daha da önem kazandığını belirtti.
Saraoğlu,"Meslek edinmek amacıyla eğitime tabi tutularak eğitimlere kendi istekleriyle katılan tüm gençlerimizin; ticari ahlaktan, dürüstlükten ödün vermeyerek, dayanışma içerisinde, yarınların esnaf ve sanatkarı olma yolunda emin adımlarla ilerlemeleri ve gelecekte örnek ticaret erbabı olmalarını arzu ediyoruz. Ahi, helalinden kazarak, yerinde ve yeterince harcayan, ölçü ve tartı ehli olan, yararlı şeyler üretip topluma sunan insandır. Güzel ahlakı, sevgi ve saygıyı, yoksula sahip çıkmayı, herkesin kendi sanatı ile yükselmesini kendi hayatı ile örnekleyen kişidir. Bu duygu ve düşüncelerle esnaf ve sanatkarlarımızın Ahilik Kültür Haftasını kutlar, hayırlı işler, bol kazançlar dilerim" dedi.
Daha sonra söz alan Gediz Mesleki Eğitimi Merkezi Müdürü İsmail Kıyak, Ahi adının "Kardeşim" anlamına gelen Arapça "ahi" ya da "eli açık" anlamına gelen Türkçe "akı" sözcüğünden geldiği sanılmaktadır. Ahilik 13. yüzyılda yaşayan mesleği debbağlık yani deri işlemeciliği olan Şeyh Nasiruddin bildiğimiz ismiyle Ahi Evren tarafından kurulmuştur. Ahiliğin temel kuralı alın teriyle geçinmektir. Yardımlaşma ve toplum düzenini koruma ahiliğin temel ilkelerindendir. Ahiler, satın alma işlerinde birlikte davranır, kazançlarının bir bölümünü paylaşırlardı. Ahilik teşkilatında orta sandık vardı. Ahiler kazançlarının bir bölümünü bu sandığa bırakırlar. Bu sandıktan işyeri açmak isteyen, yardıma ihtiyacı olan esnaflara destek verilirdi. Bozuk veya hatalı mal satamazlardı. Esnafların aynı malı satmaları durumunda teşkilat tarafından bir fiyat aralığı belirlenir buna da narh kesmek denirdi" diye konuştu.
Yapılan konuşmaların ardından ödül töreni düzenlenerek belge dağıtımı gerçekleşti. Halk oyunu gösterisi ve pilav ikramı yapılarak program sona erdi.(EFE) - KÜTAHYA