Başkan Kocadon'dan Büyükşehir Yasası'na Eleştiri
Muğla'nın Bodrum İlçesi Belediye Başkanı CHP'li Mehmet Kocadon, Büyükşehir Yasası'nı eleştirip, "Büyükşehir Yasası ile köylüye, 'Kümesini, ahırını kapat' denilmektedir.
Muğla'nın Bodrum İlçesi Belediye Başkanı CHP'li Mehmet Kocadon, Büyükşehir Yasası'nı eleştirip, "Büyükşehir Yasası ile köylüye, 'Kümesini, ahırını kapat' denilmektedir. Bu yasa köylünün sosyolojik ve ekolojik geçmişine de yaşam tarzını da aykırıdır, acil olarak yeni düzenleme yapılmalı" dedi.
Bodrum Belediye Başkanı CHP'li Mehmet Kocadon, bugün Kent Konseyi Başkanı Prof. Dr. Hamdi Topçuoğlu ile basın toplantısı düzenledi. Kocadon, Büyükşehir Yasası ile 30 Mart'tan itibaren Bodrum'un mahallesi haline gelecek olan 30 köyde yaşanacak sıkıntıları değerlendirdi. Başkan Kocadon, köylerin mahalleye dönüşmesi ile ilgili bölümünün incelenmeden ve gerekli araştırmalar yapılmadan yürürlüğe konulmaya çalışıldığını ileri sürdü. Kocadon, "Büyükşehir Yasası ile mahalleye dönüşecek köylerde halen süregelen hayvancılık ve benzeri faaliyetlerin sonlandırılması, ahır ve kümeslerin kaldırılmak istenmesi, yerel idarelerle köylüleri karşı karşıya getirmekten başka bir işe yaramaz. 30 Mart'tan sonra kaymakam ve belediye başkanları 1930 yılında çıkan yasayı uygulamaya çalışacak. Bu yönde bürokratlar tarafından belediyelere ve muhtarlıklara gönderilen uyarılar var. Her ne kadar turizm bölgesi olsak da bizim tarım ve hayvancılık sektörüyle geçinen büyük bir kesimimizin olduğunu defalarca dile getirdim. Turizmin olmazsa olmazından biri olan gıda ve hayvancılık sektörü de bu bölgelerimizde vardır. Köylerimizi, yani artık onlar mahallerimiz olacak, onları korumamız, geliştirmemiz lazım. Bugün toplum sağlığından bahsediyorsak, esasında toplum sağlığının köylerde yetişen doğal yumurta ve otla beslenen hayvan olduğunu unutmamamız lazım. Onun için de biz buradan bu yasadaki bu maddenin tekrar mecliste görüşülmesini ve üreten vatandaşla biz seçilmişlerin karşı karşıya getirilmemesini rica ediyoruz. Büyükşehir Yasası ile köylüye 'Kümesini, ahırını kapat' denilmektedir. Bu yasa köylünün sosyolojik ve ekolojik geçmişine de yaşam tarzını da aykırıdır, acil olarak yeni düzenleme yapılmalı. Köylüye, 'Tavuğunuzu, ineğinizi, devenizi alıp gidin' diyemezsiniz, derseniz bu insanın doğasına aykırı bir hareket olur" diye konuştu.
Bodrum Kent Konseyi Başkanı Prof. Dr. Topçuoğlu, "Söz konusu yasa ile köyler mahalle oluyor. Bir gecede yapılan idari değişiklikler önü arkası incelenmeden yapılırsa böyle oluyor. Köylerin yaşam biçimleri farklı. Kırsal Kanun'un 246. maddesi "Meskun mahaller içerisinde hayvan ahırı bulundurmak yasaktır' diyor. Bu yasa 1930'a ait. Eğer Kaymakam, Belediye Başkanı bu kanunun gereklerini yapmamışsa suçlu duruma düşer. ya kanunu uygulayacağız ya da çözüm bulacağız" dedi. - Muğla