Başkaleye Pozitif Ayrımcılık Köydes’den Van’a 26 Milyon 500 Bin Lira Kaynak
Köydes Kapsamında Hükümetin Van'a Gönderdiği 26 Milyon 509 Bin Lira Vali Münir Karaloğlu'nun Başkanlığında Yapılan Toplantıda İhtiyaçlara Göre İlçelere Tahsis Edildi.
Köydes kapsamında hükümetin van'a gönderdiği 26 milyon 509 bin lira vali münir karaloğlu'nun başkanlığında yapılan toplantıda ihtiyaçlara göre ilçelere tahsis edildi.
Hükümetin 2005 yılında kırsal kesime daha iyi hizmet götürmek amacıyla başlattığı Köylerin Altyapısının Desteklenmesi (KÖYDES) projesi bu yıl da devam ediyor. Hükümet bu kapsamda 2011 yılında harcanmak üzere Van'a 26 milyon 509 bin lira kaynak gönderdi. Vali Münir Karaloğlu da; Vali Ali Paşa Toplantı Salonu'nda Yardımcısı Murat Uzunparmak, ilçe kaymakamları, İl Genel Meclis Başkan Vekili Adil Aslan, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ferit Dağdeviren, Yardımcısı İzettin Polat ve birim amirlerinin katıldığı toplantıda ilçelere tahsis edilen ödenekleri açıkladı. Hükümetin Van'a ayırdığı 26 milyon 509 bin liranın banka hesaplarına aktarıldığını kaydeden Karaloğlu, ilçe kaymakamlarına şebekeli içme suyu ve yapılacak yollar için ihalelerin mart ayı sonuna kadar bitirilmesi talimatını verdi.
Kaynağın hesaplara aktarılmasıyla birlikte mazeret kalmadığını ifade eden Karaloğlu: "Mart ayının sonuna kadar içme suyu, yol, menfez ne varsa bütün ihaleler yapılsın. Şebekeli içme suyuna 1 Nisan itibariyle başlayalım. Sadece kaynağı kar altında olan varsa ona başlamayabilirsiniz. Asfalt olarak sezonu beklemek zorundayız. İhalelerinizi yapın, sözleşmelerinizi imzalayın, mevsimini bekleyelim. Asfalt dökecek sıcaklığa ulaştığımızda da hemen başlayalım." dedi.
-"Asfaltların Ömrünü Uzatmak İçin Bakım Yapalım"
Köy yolarına dökülen asfaltın ömrünü uzatmanın tek yolunun, yolları korumak olduğunu ifade eden Karaloğlu, bozulan asfaltların bakımı ve onarımı için de bu yıl 900 bin lira kaynak ayrıldığını kaydetti. İlçe kaymakamlarının köy yollarında bakımı yapılacak asfaltlı yolların tespitini yapmasını da isteyen Karaloğlu, şunları kaydetti: "Kış aylarında ister istemez bozulmalar olacak. Doğal olarak zeminden kaynaklanan tahribatlar olacak. Bu tahribatlara erken müdahale edebilirsek asfaltın ömrünü uzatabiliriz.
Yoksa o asfalt elden çıkar, biz bir yıl sonra gider, aynı bölgeye asfalt yapmak zorunda kalırız. Mevcut asfaltların ömrünü uzatabilmek için ciddi manada rotmiks alıyoruz. Mümkünse bütün asfaltlı yollarımızı elden geçirelim. Eğer bizim teknik ekiplerimiz yetersiz kalırsa asfaltları ihale ettiğimiz yüklenici firma yetkililerinden de yardım alabiliriz. 15 Hazirana kadar ilçelerde ve Van merkezde yama işini bitirmeliyiz." dedi.
Van'ın 541 köyünden nüfusu 50'nin üzerinde olan ve su kaynağından dolayı şebekeli içme suyu olmayan 9 köy bulunduğunu anımsatan Karaloğlu, kışın nüfusu 50'nin altında olan ve yaz aylarında nüfusu artan yerleşim birimlerine de şebekeli içme suyu çekilmesi talimatlarını verdi.
-"Sondajların Elektrik Parasını İl Özel İdaresi Bütçesinden Ödüyelim"
Sondaj vurularak şebekeli içme suyu çekilen ve elektrik parası ödenmediği için sorunlu olan 152 yerleşim biriminin enerji paralarının İl Özel İdare bütçesinden karşılanması için İl Genel Meclisi'ne teklifte bulunulmasını da isteyen Karaloğlu: "Elektrikten dolayı su alamayan köylerin elektrik paralarını ödemek için İl Özel İdaresi'ne bir kaynak koyalım. 152 köyde şu anda sondajımız var. Vatandaş hala 'su' diye kapımıza geliyor. Bunların yıllık elektrik gideri 600 ile 700 bin lira arasında. Biz bunu çözersek Van'ın neredeyse içme suyu problemini kökten çözmüş oluruz.
Sondaj vuruyorsun, vatandaş elektrik sarfiyatı olacak diye sondajı çalıştırmıyor. Köylüden su parasını şimdi almak belki biraz zor olur; ama 2-3 yıl sonra vatandaşlarımız da bunu ödemeye alışacaktır. Elektrik gideri için il genel meclisine teklif yapalım. Meclis bunu değerlendirsin. Ödeneği bırakırlarsa sondajları vuralım, sondajı vurduğumuz yerleri de çalıştıralım." şeklinde konuştu.
-"Muhtarları Sürece Dâhil Edin"
Kaymakamlardan; köylere şebekeli içme suyu verilmesi ve yol yapılması konularında vatandaşlarla idare arasında yaşanan mülkiyet sorununu ikna yoluyla çözmelerini beklediğini ifade eden Karaloğlu, bu konuda muhtarlardan destek alınması tavsiyesinde bulundu. Köylere yapılan işlerin takibi için mutlaka köy muhtarlarını sürece dâhil etmelerini isteyen Karaloğlu: " Müteahhit 'ben muhtarı tanımam, il genel meclisi üyesini tanımam' havasında olmasın. Muhtar köye götürülen hizmetlerde sizin gözlemciniz olsun." diye konuştu.
Başkale İlçesine Pozitif Ayrımcılık
Vali Karaloğlu, daha sonra hükümet tarafından iki dilim halinde gönderilen Köydes bütçesinin ilçelere göre dağılımını yaptı. Aktarılan kaynağın 13 milyon lirasının bakanlığın Ankara'dan ilçelere göre dağılımını yaptığını kaydeden Karaloğlu, Köydes bütçesinden ilçeler bazında en yüksek oranların ise Erciş ve Başkale'ye ayrıldığını bildirdi.
Geçen yıl olduğu gibi bu yıl da Başkale ilçesine pozitif ayrımcılık yaptıklarını anımsatan Karaloğlu, Erciş'e 3 milyon 250 bin Başkale'ye ise 2 milyon 950 bin lira ödenek ayrıldığını kaydetti. 26 milyon 509 bin liralık Köydes bütçesinden Van Merkez'e bağlı köyler için 3 milyon 750 bin, Bahçesaray'a 1 milyon 500 bin, Çaldıran'a 2 milyon, Çatak'a 1 milyon 500 bin, Edremit'e 325 bin, Gevaş'a 1 milyon 500 bin, Gürpınar'a 2 milyon 500 bin, Muradiye'ye 1 milyon 500 bin, Özalp'a 2 milyon, Saray'a 1 milyon 500 bin lira ayrıldığını bildirdi.
Karaloğlu, asfalt yolların onarımları için (Rotmiks) 900 bin lira, içme suyu boru alımı için 350 bin, araç kiralama için 200 bin, sayısal harita ve proje yapımı için 684 bin, köy yolarındaki trafik işaret ve levhalar için de 100 bin lira ayrıldığını kaydetti.
Vali Karaloğlu, daha sonra ilçe kaymakamlarından içme suyu, yol ve diğer ihtiyaçları için taleplerini aldı.