Haberler
İsrail ve Hizbullah ateşkese çok yakın: 36 saat içinde ilan edecekler

Savaşın bitmesine saatler kaldı! Ateşkes artık çok yakın

Kreş tartışmasında CHP'li Başarır ağzını fena bozdu: Tweet bu kadar, geri zekalı

CHP'li Başarır ağzını fena bozdu! Varank'ın yanıtı ise daha bomba

Naci Görür'den Malatya'daki depremden sonra korkutan açıklama: Sonuncusu 2 bin 500 yıl önceydi

Malatya'daki depremden sonra korkutan açıklama: Sonuncusu 2 bin 500 yıl önceydi

İsrail Maliye Bakanı'ndan skandal Gazze sözleri

İsrailli bakandan skandal sözler

Basın İş Kanunu 2. Çalıştayı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Gazi Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Avşar: "İki gündür üç oturum halinde arkadaşlarımız her konuyla ilgili görüşlerini ifade etti.

Gazi Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zakir Avşar, "İki gündür üç oturum halinde arkadaşlarımız her konuyla ilgili görüşlerini ifade etti. Yararlı olduğunu düşünüyorum. Umarım kanun çalışmasında da bunun neticelerini görürüz" dedi.

Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü (BYEGM) tarafından Erzurum'da düzenlenen, Basın İş Kanunu Çalıştayı'nın ikincisine katılan Avşar, AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, bu çalıştayın Basın İş Kanunu için yapılan faaliyetlerin sacayağının ikinci turu olduğunu söyledi.

Basın İş Kanunu için ilk olarak anket çalışması yaptıklarını anlatan Avşar, "Bu meslekte çalışan ve mesleğin yöneticilerinden oluşan geniş bir grupla anket çalışması yapıldı. Sonrasında bir odak grup çalışması yapıldı" dedi.

Avşar, Basın İş Kanunu 2. Çalıştayı'nda çok önemli konuların ele alındığını dile getirerek, en önemli noktanın Doğu ve Güneydoğu Anadolu'daki gazetecilerin içinde bulunduğu mali ve hukuki sorunların da tespiti olduğunu söyledi.

Bu tespit edilen sorunların kanun çalışmasında değerlendirileceğini vurgulayan Avşar, "Bazı arkadaşlarımızın itirazları, 'Batıyı biliyorsunuz ama bizi bilmiyorsunuz' biçimindeydi. Burada hepsinin görüşlerini dile getirmesi, doğudaki, batıdaki farklı sorunların bir kanun çalışması içerisinde kodlanıp çözüm bulma arayışıydı. İki gündür üç oturum halinde arkadaşlarımız her konuyla ilgili görüşlerini ifade etti. Yararlı olduğunu düşünüyorum. Umarım kanun çalışmasında da bunun neticelerini görürüz" şeklinde konuştu.

Avşar, gazetecilik mesleğinin onur verici bir meslek olduğunu fakat bazı sorunların yaşandığını belirterek, özellikle yazılı basında mali kaynaklar konusunda sorunlar olduğunu, bunun da Basın İlan Kurumu üzerinden verilen destekle giderilmeye çalışıldığını anlattı.

"Umut verici gelişmeler kaydedildiğini"

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Ali Şuğle de çalıştayın çok verimli geçtiğini, sonrası için umut verici gelişmeler kaydedildiğini söyledi.

Şuğle, Basın İş Kanunu'nun gerektiği gibi uygulanmadığını dile getirerek, şöyle devam etti:

"Bu kanunun uygulanmasını sağlamamız, gazeteciye yararlı olmasını sağlamamız gerektiğini düşünüyorum. Kanunun biraz eskidiğini düşünüyorum. Eksik ve yetersiz taraflarının yapılırken bile var olduğunu düşünüyorum. Çünkü kamuoyunda, hukukçular arasında tartışılıp da yürürlüğe konulan bir kanun değil. Yani bir kanun var ama uygulanmıyorsa bu kanun kağıt üzerinde kalıyordur. Biz bunun uygulamada da yürürlüğe geçmesi gerektiğini düşünüyoruz, onun işin bu çalışmaları yapıyoruz."

Basın İş Kanunu ile gazetecinin lehine düzenleme yapmak istediklerini belirten Şuğle, "Gazeteciyi işverenine karşı koruyabilirsek, gazeteciyi o zaman diğer güçlere, siyasi baskıya bir kentteki ileri gelenlerin baskılarına karşı da korumuş oluruz. Böylece hem gazeteciyi işçi olarak korumuş oluruz hem de gazetecinin yaptığı iş dolayısıyla halkın haber alma özgürlüğünü korumuş oluruz" diye konuştu.

"1952'lerin kanunuyla 2014'lerin sorunlarına çözüm getirmek imkansız"

Atatürk Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fahrettin Korkmaz ise her şeyin değiştiği bir ortamda 1952'lerin kanunuyla basın gibi çok hareketli bir sektörü sevk ve idare etmenin çok kolay olmadığını düşündüğünü belirtti.

Çalıştayın basın sektörü için çok verimli geçtiğini dile getiren Korkmaz, şunları kaydetti:

"Basın Kanunu üzerinde değişiklik ve tadilatın yapılacağı bu dönemde böyle bir çalıştayın Erzurum'da yapılması, inanıyorum ki ülkemize ve şehrimize büyük yararlar getirecektir. Çünkü teknoloji sürekli gelişiyor, değişiyor. Kanun 1952'lerin, teknoloji 2014'lerin, 1952'lerin kanunuyla 2014'lerin sorunlarına çözüm getirmek imkansız gibi bir şey. Bu bakımdan o kanunun değişmesine mutlaka ihtiyaç duyulmaktadır. Çünkü normal 4857 sayılı İş Kanunumuz 10 Haziran 2003 tarihi itibarıyla yürürlüğe girdi. Onun yürürlüğe girmesi de büyük bir ihtiyacı karşılamış oldu ülkede. Kim ne derse desin oldukça iyi bir kanun. Her düzenlemenin mutlaka eksiklikleri vardır. Basın İş Kanunu'nda en az onlar kadar düzenlemeye ihtiyaç olduğunu düşünüyorum. Bu çalıştayda inşallah onun ön hazırlıklarını oluşturacaktır." - Erzurum

Kaynak: AA / Güncel
title