Basın Fotoğrafçılığında Etik" Paneli
ANKARA ( AA) - Başkent Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Tolungüç, basın fotoğraflarında süregelen etik tartışmalarının önemine değinerek, "Suriyeli Aylan bebeğin fotoğrafının yayınlanmasının etik olup olmadığının tartışılması, foto muhabirleri açısından önemlidir" dedi.
ANKARA ( AA) - Başkent Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Tolungüç, basın fotoğraflarında süregelen etik tartışmalarının önemine değinerek, "Suriyeli Aylan bebeğin fotoğrafının yayınlanmasının etik olup olmadığının tartışılması, foto muhabirleri açısından önemlidir" dedi.
Başkent Üniversitesinde "Basın fotoğrafçılığında etik" konulu panel düzenlendi. Panel öncesinde, Türkiye Foto Muhabirleri Derneği'nin düzenlediği, "Yılın Basın Fotoğrafları 2015" yarışmasında ödül alan fotoğraflar sergilendi.
Başkent Üniversitesi İletişim Fakültesi tarafından düzenlenen panelin moderatörü Başkent Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Tolungüç, Suriyeli Aylan bebeğin fotoğrafının yayınlanmasının etik olup olmadığının tartışılmasının, foto muhabirleri açısından önemli olduğunu belirtti. Tolongüç ayrıca, yine son dönemde tartışmalara neden olan İstanbul Adliyesinde rehin alınan Savcı Mehmet Selim Kiraz'ın fotoğrafı ve Ankara Garı'nda yaşanan terör saldırısı sonrasında çekilen bazı fotoğrafların servis edilmesinin etik olup olmadığı tartışmasının bu paneli düzenlemelerinde etkili olduğunu belirtti.
Panelde konuşan, Doç. Dr. Doğan Tılıç, fotoğrafın önemli bir gücü olduğunu, dolayısıyla foto muhabirinin de ahlaki bir sorumluluğu bulunduğunu ifade etti. Tılıç, "Fotoğraf, gazetecilikte devreye girdiğinde, kutsal kavramlarından biri olan objektiviteyi, nesnelliği beraberinde getirdi. Nesnellik gücünün zamanla sarsılmış olması, fotoğrafın gücünü ortadan kaldırmadı. Vietnam Savaşı'nın sonunu getiren şey gazetecilik olmuştur. Kim Phuc'un çektiği, 'yanan çıplak kız' fotoğrafı yayınlandığı zaman etik değerler bakımından tartışıldı, fakat bu fotoğraf savaşın bitmesinde etkili oldu" dedi. Tılıç, foto muhabirlerinin geleceği değiştirmelerinde önemli güçlere sahip oldukları için ahlaki sorumluluklarının da fazla olduğunu vurguladı.
Tılıç, Suriyeli Aylan bebek fotoğrafının servis edildiğinde etik değerinin tartışıldığını ama yayınlanmasını etik bulduğunu belirterek, bu fotoğraf sayesinde tüm dünyanın mültecilerin durumunu, küçük bir çocuğun dramı sayesinde çok net gördüğünü ifade etti.
Hürriyet Gazetesi Ombudsmanı Faruk Bildirici ise konuşmasında, Türkiye'de foto muhabirlerinin önemli problemler yaşadığını vurguladı. Foto muhabirlerinin sahada insani mi, yoksa mesleki mi davranacaklarına ilişkin konunun tartışmalı olduğunu ifaoe eden Bildirici, "Gazetecinin bir insana yardımcı olabileceği pozisyon varsa yardım etmeli, özellikle çevrede kimse yoksa ama çevrede yardım edebilecek insan çok, o zaman gazeteci, foto muhabiri işini yapmaya devam etmeli" şeklinde konuştu.
Foto muhabirinin fotoğrafıyla tarihe not düşürdüğünü vurgulayan Türkiye Foto Muhabirleri Derneği Başkanı ve Hürriyet Gazetesi Foto Muhabiri Rıza Özel de "Foto muhabiri olarak benim tarihe karşı bir sorumluluğum var, benim çektiğim fotoğraflar 5, 10, 20 yıl sonra tarihe tanıklık edecek. Fotoğrafın etkisi yayınlandığı mecranın gücü ile ilgili. Benim tarihe sorumluluğum var ve hiçbir etik ilkem yok. Hiçbiriniz, hiçbir foto muhabiri sahada görev yaparken etiği düşünmemeli" dedi.