Başbakan Yıldırım Erzincan'da
Başbakan Binali Yıldırım, 2018 desteklerinden itibaren mazotta anlamlı bir indirim yapacaklarını belirterek, "Tarla sürüyorsun bir depo mazot gitti.
Başbakan Binali Yıldırım, 2018 desteklerinden itibaren mazotta anlamlı bir indirim yapacaklarını belirterek, "Tarla sürüyorsun bir depo mazot gitti. Mazotun yarısı sizden, yarısı bizden. Deponun yarı fiyatını devlet karşılayacak. Öyle bol keseden 'mazotu 1 lira, 50 kuruş yapacağım' diyenlere bakmayın. Onlar hayal tacirliği yapıyor." dedi.
Yıldırım, Erzincan Tavuk Kombinası açılışı ve Genç Çiftçi Projesi kapsamında düzenlenen hayvan dağıtım töreninde yaptığı konuşmada, ülke için hayallerinin olduğunu ama hayal tacirliği yapmadıklarını, söyledikleri her şeyin, gösterdikleri her hedefin hesabının kitabının bulunduğunu vurguladı.
Arkalarında tapu gibi 14 yıl hizmetin olduğunu, her şehirde, her ilçe ve köyde Türkiye'nin geleceğine damga vuran eserler yaptıklarını ifade eden Yıldırım, 14 yılda Erzincan'a 6 milyar liranın üzerinde yatırım gerçekleştirdiklerinin altını çizdi.
Başbakan Yıldırım, yatırımlar arasında 832 yeni derslik, 7 hastane, 10 bine yakın toplu konut, 324 kilometre bölünmüş yol, 66 köprünün yer aldığını, Ergan Dağ Sporları Merkezini açtıklarını, Erzincan Üniversitesini şehre kazandırdıklarını, polis meslek okulunu açtıklarını, Tercan Çadırkaya Barajını hizmete aldıklarını, 53 milyon fidan diktiklerini, 45 dereyi ıslah ettiklerini aktardı.
Çiftçilere 424 milyon liralık tarım desteği verdiklerini, Erzincan'ı Sivas ve Erzurum'a bölünmüş yollarla bağladıklarını anımsatan Yıldırım, şimdi ise Erzincan'ı Trabzon, Elazığ, Malatya ve Diyarbakır'a bağlayacaklarını, hızlı trenin adım adım Erzincan'a geldiğini, buradan sonra Erzurum ve Kars'a gideceğini, Kars-Tiflis-Bakü Projesi ile Orta Asya'ya kadar uzanacağını dile getirdi.
"Bir proje bitmeden diğerini yapıyoruz"
Yıldırım, Erzincan Devlet Hastanesine 250 yataklı yeni bir bina daha eklediklerini, TOKİ'nin bin 500 konutunun yapımının devam ettiğini, gövde yükseliği 92 metre olan ve yapımı süren Turnaçayırı Barajı'nın çok önemli olduğunu, baraj yapıldığında 148 hektar arazinin suyla buluşacağını, toprakların daha da bereketleneceğini söyledi.
Bir yandan da dünya çapındaki büyük eserleri birer birer hizmete aldıklarını anlatan Yıldırım, "30 Haziran'da Osman Gazi Köprüsü'nü, hemen arkasından Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nü hizmete aldık. Şimdi de 20 Aralık'ta denizin 106 metre altından geçen Avrasya Tüneli'nin açılışını yapacağız. Dedemiz Fatih, İstanbul'u fethederken gemileri karadan denize indirdi. Onun torunları, Recep Tayyip Erdoğan ve arkadaşları şimdi trenleri de arabaları da denizin altından geçiriyor. Bir proje bitmeden diğerini yapıyoruz." diye konuştu.
"Ektiğiniz, biçtiğiniz her şey para edecek"
Milli Tarım Projesi'ni 14 Ekim'de İzmir'de açıkladıklarını hatırlatan Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Türkiye'nin tarım yapılacak alanlarını 941 havzaya ayırdık. Erzincan'da hangi tür tarım yapılacak, Bayburt'ta hangi tür ürünler ekilecek hepsi yazılı. Herkes aynı şeyi yapıp, ekip biçtikten sonra 'şimdi ne yapacağız' diye düşünmeyecek. Ektiğiniz, biçtiğiniz her şey para edecek, emeğiniz boşa gitmeyecek bu bir. İkincisi, tarım destekleri veriyoruz yıl içinde ufak tefek. Bu desteklerin, ne alana faydası var ne verene faydası var. Şimdi dedik ki bunları böyle yapmayalım. Senede iki sefer, ekim zamanında, biçim zamanında. Ekerken ve biçerken destek. İki sefer, anlamlı destek. Nisan, mayısta bir parti, eylül, ekimde ikinci parti. Hiç değilse aldığınızdan bir şey öğrenin. Şimdi bir şey anlaşılmıyor."
"Deponun yarı fiyatını devlet karşılayacak"
Yıldırım, üçüncü konunun ise gübre ve yakıttan oluşan iki önemli maliyet kalemi olduğunu belirtti.
Gübrede, KDV ve vergiyi kaldırdıklarını, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Tarım Kredi Kooperatifi Genel Müdürlüğü ve Gübretaş'ın bir karar alarak gübreyi yüzde 23 ucuzlattığını bildiren Yıldırım, şunları kaydetti:
"Toplamda yüzde 30-40'a varan bir ucuzlama oldu ama yetmez. Şimdi başka bir şey daha yapıyor Tarım Bakanlığı. Kimyasal gübrenin verimi, faydası oluyor ama maalesef toprağı da çoraklaştırıyor. Onun için biyolojik gübreye yöneliyoruz. Kimyasal, fosfat, nitrat, amonyum gibi patlayıcı... Alçak terör örgütleri bunu çiftçi gibi alıyorlar terörist olarak insanların üzerine bomba yapıp sürüyorlar. Onun için yavaş yavaş bu kimyasal gübre işinden çıkacağız.
Organik, biyolojik gübre toprağa verimlilik artışı olarak gidiyor, ürün miktarı ve kalitesini artırıyor. 2018 desteklerinden itibaren mazotta anlamlı bir indirim yapıyoruz. Tarla sürüyorsun bir depo mazot gitti. Mazotun yarısı sizden, yarısı bizden. Hayırlı uğurlu olsun. Deponun yarı fiyatını devlet karşılayacak. Öyle bol keseden 'mazotu 1 lira, 50 kuruş yapacağım' diyenlere bakmayın. Onlar hayal tacirliği yapıyor. Onların yaptığı rahmetli babamın dediği lafa benziyor. Babam bol keseden atanlara, 'Üfle yavrum üfle, kaval elin yel Allah'ın' derdi. Bunlar da üflemeyi seviyorlar. Biz üflemiyoruz, söz veriyoruz, verdiğimiz sözü de yerine getiriyoruz."
(Sürecek)