Başbakan Yardımcısı Işık Sırbistan'da
Başbakan Yardımcısı Fikri Işık, Sırbistan'ın Türkiye için Balkanlar'ın kilit ülkesi olduğunu belirterek, "Sırbistan'ın kalkınması ve gelişmesi Balkanlar'ın gelişmesi anlamına geliyor.
Başbakan Yardımcısı Fikri Işık, Sırbistan'ın Türkiye için Balkanlar'ın kilit ülkesi olduğunu belirterek, "Sırbistan'ın kalkınması ve gelişmesi Balkanlar'ın gelişmesi anlamına geliyor." dedi.
Türkiye-Sırbistan Karma Ekonomik Komisyonu (KEK) 3. Dönem Toplantısı'na katılmak üzere başkent Belgrad'a gelen Işık, Sırbistan Başbakan Yardımcısı ve Ticaret, Turizm ve Telekomünikasyon Bakanı Rasim Ljajic ile görüştü.
Işık ile Ljajic, Sırbistan Sarayı'ndaki görüşmenin ardından Türkiye-Sırbistan KEK 3. Dönem Toplantısı'na katıldı. Toplantıdan sonra KEK 3. Dönem Toplantısı Protokolü ile Türk Standardları Enstitüsü ve Sırbistan Standardları Enstitüsü arasında mutabakat zaptı imzalandı.
Işık, imza töreninin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, Sırbistan'ın Türkiye için Balkanlar'ın kilit ülkesi olduğunu belirterek, iki ülkenin ortak sınırı bulunmamasına rağmen Türkiye'nin Sırbistan'ı komşu ülke olarak saydığını ifade etti.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın geçen yıl ekim ayında Sırbistan'a yaptığı tarihi ziyaretin ilişkilerde yepyeni sayfa açtığını dile getiren Işık, bu ziyaret vesilesiyle 14 anlaşma imzalanması ve pek çok konuda mutabakat sağlanmasının ikili ilişkilerde yeni bir dönem başlattığını vurguladı.
Işık, taraflar arasındaki son KEK Toplantısı'nın 2013 yılında yapıldığını hatırlatarak, bugünkü toplantıda, bir sonraki toplantıyı 2019'da İstanbul'da yapma ve bundan sonra her yıl KEK Toplantısı düzenleme noktasında irade ortaya koyduklarını söyledi.
Türkiye-Bosna Hersek-Sırbistan İş Forumu'nu nisan ya da mayıs ayında yapmayı planladıklarına dikkati çeken Işık, bu üç ülke arasındaki ortak ekonomik platformun güçlenmesini arzu ettiklerini ve bunun bölgenin kalkınması için son derece önemli proje olduğunun altını çizdi.
Işık, 2017'de Sırbistan'dan Türkiye'ye 140 bin, Türkiye'den Sırbistan'a ise 100 bin turist geldiğini hatırlatarak, bu rakamların bu yıl artmasını beklediklerini ve bu noktada özellikle Türk Hava Yollarının (THY) sefer sayısının artırmasının Sırbistan ekonomisi ve turizmi açısından önemli olduğunu ifade etti.
Türk müteahhitlik sektörünün Çin'den sonra en büyük sektör olduğunu dile getiren Işık, Türkiye olarak Sırbistan'daki altyapı ve üstyapı projelerinden daha fazla pay almak istediklerini anlattı.
"Yatırımlar artmalı"
Bir diğer önemli konunun da karşılıklı doğrudan yatırımlar olduğunu söyleyen Işık, Sırbistan'dan Türkiye'ye yapılan doğrudan yatırımların 36 milyon dolar, Türkiye'den Sırbistan'a yapılan doğrudan yatırımların ise 60 milyon dolar seviyesinde olduğuna işaret etti.
Bu rakamlarının "mütevazi" olduğu değerlendirmesinde bulunan Işık, bunların artmasını ve Türk yatırımcıların Sırbistan'da daha fazla yatırım yapmasını istediklerini bildirdi.
İki ülke arasındaki Serbest Ticaret Antlaşması'nın 2010 yılında imzalandığını ve ticaret hacminin artarak büyüdüğünü dile getiren Işık, ticaret hacminin şu anda 1,2 milyar doları aşmış olmasının 2 milyar dolarlık hedefin yakalanabileceğini gösterdiğini vurguladı.
Işık, 2018 yılının ilk iki ayına ait rakamların geçen yılın aynı dönemine oranla ticaret hacminde yüzde 50 oranında artış olduğunu gösterdiğini belirterek, "Bu, Türkiye ile Sırbistan arasında aslında potansiyelin değerlendirilmekte olduğunun güzel bir göstergesi." diye konuştu.
Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'yı Belgrad'a bağlayacak otoyol projesine de değinen Işık, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Sırbistan ve Bosnalı liderlerle yaptığı görüşmelerde bu projenin hızlandırılmasının kararlaştırıldığını hatırlattı.
Işık, Karayolları Genel Müdürlüğü heyetinin iki ülkede saha çalışmaları yaptığını ve şu anda teknik çalışmaların sürdüğünü aktararak, bu teknik çalışmalar sonucunda ortaya çıkacak fizibilite raporunun liderlere sunulacağını ifade etti.
Sırbistan'ın her alanda gelişmesini önemsediklerine dikkati çeken Işık, "Sırbistan'ın kalkınması, gelişmesi Balkanlar'ın gelişmesi anlamına geliyor." dedi.
Ticaret hacminde hedef 2 milyar dolar
Ljajic de iki ülke arasında her geçen gün gelişen ekonomik ve siyasi ilişkilerin iki tarafın da çıkarına devam ettiğini dile getirerek, "1,2 milyar dolarlık ticaret hacmimizi, en kısa zamanda 2 milyar dolara çıkarmayı hedefliyoruz." ifadesini kullandı.
2 milyar dolarlık hedefe ulaşmak için bazı ön koşullar bulunduğuna işaret eden Ljajic, bunlardan ilkinin güncellenen Serbest Ticaret Antlaşması'nın iki ülke meclislerinde onaylanması olduğunu, Sırbistan Meclisinin bunu bahar döneminde onaylayacağını söyledi.
İkinci konunun da iki ülke iş adamları arasında daha sık iş buluşmaları düzenlenmesi olduğunu belirten Ljajic, bu kapsamda farklı sektörlerde iş forumları düzenleyeceklerini anlattı.
Ljajic, üçüncü noktanın da Sırbistan'a daha fazla Türk yatırımcı gelmesi olduğunu vurgulayarak, yatırımlar konusunda geçen yılın son derece başarılı geçtiğini kaydetti.
Sırbistan'daki Türk yatırımcı sayısının artmasının ticaret hacmini de artıracağına dikkati çeken Ljajic, KEK Toplantısı'nda ele alınan önemli bir diğer başlığın, Sırbistan'daki altyapı projelerinin gerçekleştirilmesi olduğunu, Türk tarafının bir kez daha Türk Eximbank üzerinden bu projeler için 400 milyon dolar ayırdığını dile getirdiğini aktardı.
Işık, Başbakan Brnabic ile görüştü
Başbakan Yardımcısı Işık, KEK 3. Dönem Toplantısı öncesinde hükümet binasında Başbakan Ana Brnabic tarafından kabul edildi.
Başbakanlıktan yapılan yazılı açıklamaya göre, Başbakan Brnabic görüşmede, iki ülke arasındaki ilişkinlerin her geçen gün geliştiğine işaret ederken, özellikle geçen yıl Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Sırbistan'a yaptığı ziyaretin ikili ilişkilerde son derece önemli olduğunu vurguladı.
Brnabic, Saraybosna-Belgrad Otoyol Projesi'ndeki desteği için de Işık'a teşekkür etti.
Işık, Belgrad'daki temasları kapsamında bugün Yunus Emre Enstitüsü ve Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığının (TİKA) Sırbistan temsilciliklerini ziyaret edecek.