Başbakan Yardımcısı Bozdağ: "2018 Yılı İçerisinde Diyanet Akademisi Diye Yeni Bir Akademi Kuracağız"
Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, mevcut kurum ve kuruluşların din eğitimi, ibadet yerlerinin yönetimi ve halkı İslam konusunda aydınlatmada önemli görev yaptığını belirterek, "2018 yılı içerisinde Diyanet Akademisi diye yeni bir akademi kuracağız.
Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, mevcut kurum ve kuruluşların din eğitimi, ibadet yerlerinin yönetimi ve halkı İslam konusunda aydınlatmada önemli görev yaptığını belirterek, "2018 yılı içerisinde Diyanet Akademisi diye yeni bir akademi kuracağız. Bu akademi müftü, vaiz, imam hatip, müezzin, kayyım ve kuran kursu öğretmenlerinin meslek öncesi eğitimi ve meslek içi eğitimleriyle ilgilenecektir." dedi.
1539 yılında Kanuni Sultan Süleyman tarafından inşa edilen, daha sonra 1976 yılında Diyanet İşleri Başkanlığı Haseki Eğitim Merkezi olarak hizmete devam eden, gerçekleştirilen düzenleme ve restorasyonun ardından açılışı yapılan Haseki Abdurrahman Gürses Eğitim Merkezi, Reisül Kurra Ahmet Arslanlar'ın yaptığı duayla hizmete açıldı.
Burada konuşan Bozdağ, uzun zamandır ilim-kültür merkezi olan böylesi bir tarihi eserde yeni dönemde de aynı amaca hizmet edileceğini söyledi.
Bozdağ, bu eğitim merkezinin kıraat ilmini en ince ayrıntılarına kadar öğrettiğini aktararak, "Bu son derece önemli çünkü Kuran-ı Kerim'in doğru okunması, doğru anlaşılmasına çok büyük katkı. İnsanlar manasını bilmese bile tesiri fazla olur. Türkiye'de kıraatın merkezi, bana göre dünyada da kıraatın merkezi burası. İnşallah burası nice yılar hizmet vermeye devam edecektir." diye konuştu.
Bekir Bozdağ, Diyanet İşleri Başkanlığı, İmam Hatip Liseleri, İlahiyat Fakülteleri, İslami İlimler Fakültelerinin yanında din eğitimi ve ibadet yerlerinin yönetimi konusunda ve halkı İslam konusunda aydınlatma hususunda önemli bir görevi yerine getirdiklerini belirtti.
Bunların standardının yukarı çekilmesi gerektiğini dile getiren Bozdağ, şöyle devam etti:
"Çünkü dünya değişiyor, pek çok şey değişiyor. Bu açıdan da Diyanet İşleri Başkanlığının eğitim konusunda da imam hatip ve diğer mesleklerle ilgili kişilerin yetiştirilmesi konusunda yeni bir adım atma ihtiyacı ortada. O nedenle hükümet olarak yeni dönemde, 2018 yılı içerisinde Diyanet Akademisi diye yeni bir akademi kuracağız. Bu akademi müftü, vaiz, imam hatip, müezzin, kayyım ve kuran kursu öğretmenlerinin meslek öncesi eğitimi ve meslek içi eğitimleriyle ilgilenecektir. Bu yasa yürürlüğe girdikten sonra bir kişi doğrudan İlahiyat Fakültesini bitirse dahi imam hatip veya dini hizmetlerden herhangi bir göreve atanamayacaktır. Önce bu meslek öncesi eğitimi alacak, ondan sonra mesleğe kabulünü Din İşleri Yüksek Kurulu karar verecek, oradaki sınavları da geçecek ondan sonra o mesleğe başlayacak. Ne öğretilecek, eğitim süresi ne kadar sürecek hepsi yasada belirtilecek."
Bazı camilerde kıraatı iyi olmayan imam hatipler, ezanı iyi okuyamayan müezzinler olduğunu anlatan Bozdağ, "Tabii burada kıraat ilmi okutulurken musiki de nota da okutulacak ki işini daha başarılı yapsın. Belki bir iki sene atamalar olmayabilir. Vatandaşlarımız bu nedenle hükümetimizi eleştirebilirler ama buradan da sabır talep edeceğiz. Çünkü iki sene sonra çok iyi eğitim almış ve işini çok iyi yapacak kişiler atanmış olacak. Bu meslek sadece ilahiyatçılardan alınan eğitimle ifa edilemiyor." değerlendirmesini yaptı.
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş ise Haseki Abdurrahman Gürses Eğitim Merkezinin Türkiye için son derece önemli olduğunu belirterek, "Diyanet İşleri Başkanlığı olarak İslami ilimlerin öğretilmesine son derece önem veriyoruz. Bu ilim müesseselerinde ilim adamı yetiştirmeye devam ediyoruz." dedi.
Erbaş, "Türkiye'ye örneklik teşkil edecek bu güzel ilim müessesesinin açılışını yapmayı nasip ettiği için Allah'a şükürler olsun. Bu ilim merkezinde İslami ilimlerin tamamı öğretilecek. Bunun yanında kıraat eğitimi de çok değerli hocalarımız tarafından verilecek. Bu tarihi mekanda, İslami ilimlerin tedris edileceği bu ilim merkezi İstanbul'a, Türkiye'ye ve İslam alemine hayırlı olsun." diye konuştu.
Açılışa, Bozdağ ve Erbaş'ın yanı sıra İstanbul İl Müftüsü Prof. Dr. Hasan Kamil Yılmaz, Mushafları İnceleme ve Kıraat Kurulu Başkanı Hafız Osman Şahin, Haseki Abdurrahman Gürses Eğitim Merkezi Müdürü Osman Eğin, eski Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanı Prof. Dr. Raşit Küçük, Diyanet İşleri Başkanlığı yöneticileri ve davetliler katıldı.