Başbakan'ın Bahsettiği "Haşhaşiler" Teşkilatı
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın dün AK Parti Grubu’nda yaptığı konuşmada telaffuz ettiği ‘Haşhaşiler’, 11. yüzyılda Hasan Sabbah tarafından kurulan bir teşkilat.Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, dün son günlerde yaşanan olaylarla ilgili “Haşhaşiler” benzetmesinde bulunmuştu.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın dün AK Parti Grubu'nda yaptığı konuşmada telaffuz ettiği 'Haşhaşiler', 11. yüzyılda Hasan Sabbah tarafından kurulan bir teşkilat.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, dün son günlerde yaşanan olaylarla ilgili "Haşhaşiler" benzetmesinde bulunmuştu. Başbakan Erdoğan, Selçuklu Devleti'nin hüküm sürdüğü dönemde Haşhaşiler adlı gizli bir örgütün devleti esir almaya çalıştığını ve gerektiğinde düşmanlarla işbirliğine gittiğini belirterek, "Asırlar önce millet olarak bunları yaşadık ve gördük" diyerek Haşhaşileri gündeme getirmişti. Bu örgütün tarihi ise şöyle:
"Haşhaşin de denilen örgüt, 1090 yılında batıl İsmaililik mezhebine mensup Hasan Sabbah tarafından kuruldu. Fatımiler Devleti içindeki hizipleşmeden sonra oluşan iki koldan biri olan Nizarilik'in temsilcisi olan Haşhaşin örgütü, önce İran sonra da Suriye'ye yayıldı. Kuşatılması ve ele geçirilmesi güç kalelerde konuşlanan Haşhaşiler, önemli kişilere yönelik suikastlara dayanan etkili bir askeri strateji geliştirerek Orta Çağ İslam dünyasında çok önemli ve farklı bir güç olarak ortaya çıktı. Haşhaşin örgütü, daima Sünni inancındakileri düşman olarak gördü. Abbasi Halifeliği ve onun koruyucusu olan Büyük Selçuklu Devleti, Haşhaşiler'in en büyük düşmanlarından biri oldu. Haşhaşiler'in Haçlılar ve Moğollar'ı hedef alan bazı saldırıları olduğu da biliniyor.
Haşhaşiler, Orta Çağ İslam dünyasında çok önemli bir rol oynadı. Haşhaşiler, Büyük Selçuklu Devleti'nin en parlak döneminde düşüşe geçmesinde ve Sencer, Berkyaruk, Muhammed Tapar arasındaki taht kavgalarına önemli etkide bulundular. Bu süreçte bazı Selçuklu sultanlarıyla müttefik olan Haşhaşiler, birçoğuyla da mücadele içinde oldu. Suriye Haşhaşileri, Haçlı Seferleri sırasında siyasal olaylarda önemli bir rol oynadı. Raşidüddin Sinan el-İsmaili döneminde siyasal ve öğretisel olarak en parlak dönemlerini yaşadı. 1273 yılında ise kalelerini Baybars'a teslim ettiler. Sıkı bir hiyerarşi ve katı kurallara dayanan Haşhaşiler, tarihte kendilerinden önce pek görülmemiş olan bir askeri taktik geliştirdiler. Önemli kişilere suikastı temel askeri taktik olarak kullanan Haşhaşiler, suikastı da kendilerince dini ve psikolojik bir şekilde uyguladılar. Haşhaşilerce yapılan suikastların hiçbirinde ok, zehir gibi silahlar kullanılmazken, neredeyse tüm suikastlarda hançer kullanıldı. Suikastı gerçekleştiren Haşhaşi'nin kaçmaya çalışmamasının ve öldürülen kişinin korumaları veya halk tarafından linç edilmesinin ise, eylemlerine ayinsel bir hava katmak, insanları korkutmak ve etkilemek amacını taşıdığı düşünülüyor. - İSTANBUL