Başbakan, Firaklı Nağmeleri Çok Beğendi
Sabahattin Zaim Üniversitesi'nin açılış töreni ve "Uluslararası Mehmet Akif Ersoy Milli Birlik ve Bütünlük Sempozyumu"na katıldı.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 2010 yılında kurulan Sabahattin Zaim Üniversitesi'nin ilk akademik yılı açılışı töreni ve "Uluslararası Mehmet Akif Ersoy Milli Birlik ve Bütünlük Sempozyumu"na katıldı. Açılışta konuşan Başbakan Erdoğan, hayatını ülkesine adamış iki sembol ismi bir araya getiren bu üniversitenin, öğrenciler için büyük bir şans olduğunu belirtti. Başbakan, açılışın ardından gezdiği Eyüp Belediyesi Standı'nda dağıtılan İstiklal Şairimiz Mehmet Akif Ersoy'un Firaklı Nağmeler adlı eserini çok beğendi. Başbakan, "Mehmet Akif'in Gurbet Mekatuplarından oluşan bu eseri, en kısa zamanda okuyacağım, bu tür kültür yayınlarının halkımıza ulaştırılması çok önemli" dedi.
Küçükçekmece'de bulunan eski Ziraat Mektebi yerleşkesine 2010 yılında kurulan Sabahattin Zaim Üniversitesi ilk akademik yılı törenle açıldı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın katıldığı açılışta, YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Eyüp Belediye Başkanı İsmail Kavuncu, Küçükçekmece Belediye Başkanı Aziz Yeniay, Sabahattin Zaim Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Ramazan Evran, Rektör Adem Esen, öğretim görevlileri ve öğrenciler de hazır bulundu.
SABAHATTİN ZAİM HOCA'NIN HATIRASI YAŞAYACAK
Başbakan Erdoğan açılışta yaptığı konuşmada, eğitim hayatına yeni başlayan Sabahattin Zaim Üniversitesinin, Türkiye'ye ve millete hayırlı olması dileğinde bulundu. İlim ve aksiyon adamı merhum Profesör Sabahattin Zaim'in adını taşıyan üniversitenin ilk açılış töreninde bulunmaktan büyük bir mutluluk duyduğunu ifade eden Başbakan Erdoğan, "Hocaların Hocası Sabahattin Zaim iftiharla söylemeliyim ki bizim de hocamızdır. Onun hocalığı sadece fakülte derslikleriyle sınırlı değildi. Bu yüzden 81 yaşına kadar emekli olmadı. Biz de öğrenme sürecimizi sadece okul sıralarıyla sınırlı tutmamayı o büyüklerimizden öğrendik.
Binlerce öğrenci ve ilim adamı yetiştiren Zaim Hoca'nın adını, hatırasını ve ideallerini yaşatacak olan bu üniversite, inşallah adına layık olacaktır" diye konuştu. Rektörlük binasını ve çevresini gezerken iftihar ettiğini dile getiren Başbakan Erdoğan, restorasyonuyla bu büyük hizmeti hayata geçiren İlim Yayma Vakfı'na teşekkür ettiğini de sözlerine ekledi.
MEHMET AKİF, İSTİKLAL RUHUNU İLİKLERİMİZE HİSSETTİRDİ
Kendisini heyecanlandıran diğer bir yanın da tarihi hüviyeti bulunan özel bir mekanda bulunmak olduğunu söyleyen Başbakan Erdoğan, "Bu binanın Ziraat Mektebi Alisi olduğu günlerde büyük şair, iman ve aksiyon adamı Mehmet Akif Ersoy bu mektepte okudu ve burada öğretmenlik yaptı. Mehmet Akif büyük medeniyetimizin çığlığıdır, feryadıdır. O ki bülbülün feryadını, İstiklal ruhunu iliklerimize kadar hissettirendir. Bu mekanın tarihi misyonuna ve merhum Akif'in hatırasına hürmeten bugün bir vakıf üniversitesi olarak açılmış olması önemli bir adımdır. Bu sıralarda okuyacak gençlerimizin bu hissiyatı bütün eğitim sürecinde hissetmelerini özellikle kendilerinden diliyorum" dedi.
İki sembol ismin de gençler tarafından bilinmesi gerektiğini vurgulayan Başbakan Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Bu iki rehber insan 'Evlad-ı Fatihan'dır. İkisi de kökleriyle Balkan coğrafyasındandır. İkisi de medeniyetimizin merkezi İstanbul'a hayrandır. İkisi de kökleriyle Balkan coğrafyasından ikisi de medeniyetin merkezi İstanbul'a aşıktır, İstanbul'a hayrandır. İkisi de istiklale, ilme, irfana, medeniyete aşıktır ve her ikisi de hayatlarını ideallerine adamış ve hayatlarını gençliğe adamıştır. Geleceği emanet edeceğimiz genç nesillerimiz için bu iki büyük insan birer numunedir"
Konuşmasının ardından Mehmet Akif Ersoy anısına düzenlenen sergiye katılan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Eyüp Belediyesi'nin stantına da uğradı. Başbakan burada bir kültür yayını olarak Eyüplülere dağıtılan Büyük İstiklal Şairimiz Mehmet Akif Ersoy'un Firaklı Nağmeler adlı eserini inceledi. Eseri çok beğenen Başbakan Erdoğan, bu tür kültür hizmetlerinin çok önemli olduğunu , eseri en kısa zamanda okuyacağını dile getirdi.
Eyüp Belediyesi'nin bu çok önemli kültür hizmeti Firaklı Nağmeler, Mehmet Akif Ersoy'un 1925-1936 yılları arasında gönüllü sürgün yeri olan Mısır'dan kızı Suad Hanım'a, damadı Ahmed Bey'e ve torunu Ferda hanıma yazığı mektupları kapsıyor. Şimdiye kadar hiç yayımlanmamış bu mektuplar ile büyük şairimizin kendisine ve ailesine ait fotoğraflar , Mehmet Akif'in hiç bilinmeyen sürgün hayatı konusunda çok önemli bilgiler içeren bu eser, Kolleksiyoner M. Rüyan Soydan'ın arşivinden alınarak, araştırmacı yazar Ömer Hakan Özalp tarafından hazırlandı. Bu mektuplar, Eyüp Belediyesi tarafından okuyuculara sunuldu.