Haberler

Erdoğan: Marmaray ve YHT'ye Tahammül Edemiyorlar

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Başbakan Erdoğan, Libya Başbakanı Ali Zeydan ile görüşme sonrası, "Marmaray'a tahammül edemeyenler var, maalesef bu sürece fren yapmak istiyorlar" dedi

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, " Marmaray'ın, boğazın altından tüp geçidin ve YHT'ye tahammül edemeyenler var. Bütün inanıyorum ki, halkı Müslüman olan ülkelerin en önemli engelidir ve bunu hazmedemeyenler de, maalesef bu sürece fren yapmak istiyorlar." dedi.

"SÜREÇ FARKLI İŞLEYECEK"

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Libya Başbakanı Ali Zeydan ile Dolmabahçe Başbakanlık Ofisi'nde bir araya geldi. Görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında Başbakan Erdoğan, "Bugün heyetler arası yapmış olduğumuz görüşmelerde Türkiye-Libya arasındaki ikili ilişkileri gözden geçirme fırsatını bulduk. Az önce de hep birlikte izlediğiniz gibi gerek ticari düzeyde bir anlaşma gerekse yüksek düzeyde istişare konseyle alakalı ilk adımı bugün attık. Bu sayede bunların imza faslı da gerçekleşmiş oldu. Şimdi bakanlığımız her iki taraftaki koordinesinde bundan böyle bakanlığımızın ikili görüşme ve çalışmalarında inanıyorum ki, Türkiye ve Libya arasındaki süreç çok daha farklı işleyecektir. Bakanlarımızın birbirleriyle olan ilişkileri daha da artacaktır. Libya ve Türkiye konseyini bir araya getireceğiz" dedi.

"YHT'YE VE MARMARAY'A TAHAMÜL EDEMİYORLAR"

Türkiye ve Libya arasındaki gerek siyasi, askeri, ekonomik, kültürel gerekse ticari işbirliği tarihi geçmişi itibariyle büyük izler bırakan büyük bağ olduğunu belirten Erdoğan, "Bu bağlarla birbirine bağlı iki kardeş ülkenin bugün geldiği nokta inanıyorum ki, çok daha farklıdır. Bazı sıkıntılar oldu ama bu sıkıntılar şuan aşıldı. 31 müteahhidimiz Libya'ya dönerek orada şu anda, çalışmalar başlamış durumdadır. Biz 31 müteahhidimiz değil 131, 200, 300 bu noktalarda faaliyette bulunmasını arzu ederiz. Artık sistem yavaş yavaş oturuyor. Libya'nın bu birlik ve beraberliğini çekemeyenler tabii ki var. Bizim ülkemizin birlik ve beraberliğini tahammül edemeyenler var. İşte atılan adımlarla, yatırımlarla bu yatırımları hazmedemeyenler var. Yani Türkiye'de 100 milyon kapasiteli havalimanının, 3. köprünün, Marmaray'ın, boğazın altından tüp geçidin ve YHT'ye tahammül edemeyenler var. Bütün inanıyorum ki, halkı Müslüman olan ülkelerin en önemli engelidir ve bunu hazmedemeyenler de, maalesef bu sürece fren yapmak istiyorlar. Fakat bunları ne olursa olsun aşmak durumundayız. Bunları birliğimiz, beraberliğimiz ve dayanışmamızla aşacağız" ifadelerini kullandı.

"BİRLİK VE BERABERLİĞİ ARZU EDİYORUZ"

Şu anda, Libya'da bu sıkıntıyı yaşadığını ifade eden Erdoğan, "Bizler dayanışma içerisinde inşallah Libya'daki kardeşlerimizin birliğini ve beraberliğini Türkiye arzu ediyoruz, istiyoruz. Bunu da inşallah başaracaklarına inanıyoruz. Libya aslında şu anda varlık içerisinde yokluk çekiyor. Bunun sıkıntısını yaşıyor. Libya'nın güçlenmesi bizim en büyük isteğimizdir. Aramızdaki ticaret hacmi şu anda arzu edilen seviyede değildir. 1 milyar dolar gibi bir ticaret hacmine sahibiz. Bunun herhalde 4'ü bulabileceğini düşünüyoruz. Bunun çokta artarak devam etmesi arzumuzdur. Sistem oturdukça şimdi attığımız bu adımda, 15- 16 Şubat gibi ticaret anlaşmasının yapılmasıyla bu çok daha hızlı bir şekilde devam edecek. Bunun bu şekilde yapılması da ülkelerimiz arasında farklı bir heyecan yaşanacaktır. Çünkü Libya halkının Türkiye'ye, Türk halkının olan ilgi ve alakası hepimizin malumudur. Aramızda bütün bunları görüşürken, kültürel anlamda neler yapabiliriz, bunları da görüştük. Yunus Emre Kültür Merkezi'nin Libya'da tahsisi ile ilgili görüşmeler yaptık. Tüm bunların yanında büyükelçilik ve konsoloslukların yanında bizlere tahsis edecekleri alanlarda çok daha bu noktada büyükelçilik ve konsolosluk binalarını inşa etmede yeni adımlar atacağız. Diplomatik ilişkilerimizi de bu noktada çok daha güçlü ve iyi bir konuma getireceğiz. Askeri alanda da aramızdaki ilişkiler her geçen gün artıyor. Savuma sanayisine yönelik Türkiye'nin Libya'ya verebileceğini birçok ürünleri noktasında inanıyorum ki direktifleri var. Gerek uçak sanayi de gerekse firkateynler ve hücum botları gibi bu tür şeylerin ihracını yönelik, bu şekilde verebileceğimiz ürünlerimizden zırhlı savunma araçları tüm bunlarla ilgili görüşmelerimizi zaten yaptık. Bundan sonraki süreç uygulama sürecidir. Bunu da başarıyla devam ettireceğimize inanıyorum" dedi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel
title
Close