Başbakan Erdoğan, İsveç Başbakanı ile Bir Araya Geldi (2)
İsveç'teki resmi temaslarına başlayan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, mevkidaşı Fredrik Reinfeldt ile görüşmesi ardından ortak basın toplantısına katıldı.
"el NUSRA, GİBİ ÖRGÜTLERİN ÜLKEMİZDE BARINMALARI SÖZ KONUSU OLAMAZ"
İsveç'teki resmi temaslarına başlayan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, mevkidaşı Fredrik Reinfeldt ile görüşmesi ardından ortak basın toplantısına katıldı. Başbakan Erdoğan, Türkiye'nin İsveç ile ilişkilerinin 17'nci Yüzyıl başlarına uzandığını ifade ederken, "196 işadamı ile buradayız. Türkiye'de 200'ü aşkın İsveç firması görev yapıyor. Ekonomik ve ticari ilişkiler alanında 3.5 milyar dolarlık ticaret hacmimiz var. Bunu daha ileri bir noktaya taşımak istiyoruz. 2012'de 620 bin İsveç'li turist geldi. Turizmde Türkiye olarak ciddi adımlar atıyoruz. Bölgesel ve küresel gelişmeleri yanında AB ile konumumuzu değerlendirdik. İsveç AB yolunda bize destek verdi. 23 ve 24'ncü fasıllarda da İsveç'in gereken desteği vereceğine inanıyorum. 100 bini aşkın Türk toplumu mensubu var burada. Onlara selamlarımı gönderiyorum" dedi.
"ESAD GİTMEDEN SURİYE DÜZELMEZ"
İsveç televizyonu muhabirinin Türkiye-Suriye ilişkileri ve 2011 sonundan itibaren Devlet Başkanı Beşar Esad muhaliflerinin desteklenmesine ilişkin sorusu üzerine Başbakan Recep Tayyip Erdoğan şunları söyledi:
"Baba Esat zamanında ülkemize sıkıntı yaşandı ve ilişkiler bizim iktidarımıza kadar bozuktu. Bizim iktidardan sonra sorunları kaldırmak istedik. Girişimler olumlu sonuç verdi ve aile dostluğu kurduk. 'Arap baharı' oluştuğunda kendisi ile saatlerce konuştuk, kendisine 'Bakın rüzgar iyi esmiyor bu sizi de vurabilir. Suriye'de tek partili yaşam var, size yardımcı olalım' dedik. 'İyi olur' dediler. Bu olmadı ve tanklarla toplarla insanları öldürmeye başladılar. Temsilciler yolladım. 150 bine yakın insan öldürüldü, bu kayıtlı. ülkemde 600 bini aşkın sığınmacı var. Lübnan Ürdün'ü de alırsak 2 milyona ulaşıyor. Bu insanlar rejimin silahlarından kaçıyor. Bunun içinde kimyasal ve konvansiyonel silahlar var. Bunlardan dolayı ilişkilerimiz bozuldu. Esad gitmeden Suriye düzelmez."
Başbakan Erdoğan, 'Çözüm sürecine' Avrupa'nın katkısına ilişkin bir soru üzerine, "İşin iki boyutu var" dedikten sonra şöyle devam etti:
"Biri; yürütme tarafından yapılacaklar diğeri; yaşam ile alakalı. Süratle parlamentoda görüşülecek. Hedefimiz kısa sürede bunu bitirmek."
İsveç Başbakanı Reinfeldt bu konuyu Başbakan Erdoğan ile tartıştıklarını ifade ederek, "PKK terör örgütüdür. AB'de böyle tanır. Şiddet ile siyasi çözüm bulunamaz. Kürt halkına yönelik bir çok reform yapıldı, bunların önemli olduğunu düşünüyoruz. Avrupa'da farklı bakışlar var. İsveç'te biz her zaman Türkiye'nin AB'ye katılması yönünde görüş belirtmişizdir."
Başbakan Erdoğan, "Türkiye'de cihatcı grupların artmasına dair değerlendirme yapar mısınız?" sorusu üzerine öncelikle kendisinin "Böyle bir grup mu varmış. Ellerindeki belgeler nedir?" diye sordu. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, şöyle devam etti:
"El Nusra, kaide gibi örgütlerin bizim ülkemizde barınmaları söz konusu olamaz. Bunlara yönelik her hangi bir yapılanma olması halinde onlarla mücadelemiz olur. Suriye ile ilişkili Kaide gibi örgütleri Türkiye dışlamıştır. Biz orada Özgür Suriye ordusu ile irtibat halindeyiz. Bizim 2 milyar doları aşkın ülkemizdeki sığınmacılara yatırımımız vardır."