Haberler

Başbağlar'da 22 Yıldır Dinmeyen Acı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Erzincan'ın Kemaliye İlçesi'ne bağlı Başbağlar Köyü'nde 5 Temmuz 1993 yılında terör örgütü PKK tarafından gerçekleştirilen, 33 köylünün katledildiği 'Başbağlar Katliamı', 22 sonra köyde düzenlenen törenle anıldı.

Erzincan'ın Kemaliye İlçesi'ne bağlı Başbağlar Köyü'nde 5 Temmuz 1993 yılında terör örgütü PKK tarafından gerçekleştirilen, 33 köylünün katledildiği 'Başbağlar Katliamı', 22 sonra köyde düzenlenen törenle anıldı. Her yıl olduğu gibi törene bu yıl da katılan hem iktidar, hem muhalefet milletvekilleri birlik, beraberlik mesajları verdi.

Erzincan'a 223, Kemaliye ilçesine 70 kilometre uzaklıktaki Yukarı Barasor Vadisi'nin en son köyü olan Başbağlar'daki anma törenine Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Binali Yıldırım, Erzincan Valisi Süleyman Kahraman, Erzincan Belediye Başkanı AK Partili Cemalettin Başssoy, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Muş, CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba ve 11 CHP'li milletvekili, Kemaliye Kaymakamı Alper Çifçi, Kemaliye Belediye Başkanı Ak Partili Mustafa Haznedar, Erzincan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İlyas Çapoğlu, Jandarma Alay Komutanı Albay Sedat Uzuncezar, Emniyet Müdürü Doğan İnci, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve çok sayıda kişi katıldı. 22 yıl önceki PKK saldırısından sağ kurtulan 75 yaşındaki Necati Aydoğdu, acılarının tazeliğini koruduğunu belirterek, "Bütün üzüntümüz, faillerin bulunamaması ve bu olayın böyle faili meçhul olarak kalması" dedi.

Saldırıda damadı Ali Özdemir'i kaybettiğini ifade eden 75 yaşındaki Hafize Kuruçaylı ise devletten tek beklentilerinin, saldırıyı gerçekleştirenlerin bulunması olduğunu dile getirdi.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından katliamdan yaralı olarak kurtulan köy muhtarı Ali Akarpınar, Başbağlar'ın tarihi boyunca devletine, bayrağına ve dinine bağlı olduğunu belirtti. Akarpınar, "Köyümüz saldırı sonrası şehit verdiği 33 canın yanı sıra, ilkokul, cami, imamevi, 100 konut talan edilip kundaklanarak, harabe hale getirildi. Tarihi ve kültürel varlıklarını kaydeden Başbağlar köyü, bu acıya rağmen bayrağına ülkesine bağlılığının açık bir göstergesi olarak köyünü terk etmedi" dedi.

"SİVAS YÜREK YANGINIMIZ, BAŞBAĞLAR KURŞUN YARAMIZDIR"

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, siyasetçilerin Başbağlar katliamını aydınlatma borcu olduğunu ifade ederken, "Sizlerin huzurunuzda bir kez daha söz veriyorum. Katliama dair gerçeklerin ortaya çıkması için elimizden geleni yapacağız. Arkadaşlarımızla birlikte Meclis'te bir kez daha araştırma komisyonu kurulması için araştırma önergesini yarın vereceğiz. Bu olayın aydınlatılması için hep birlikte takip edeceğiz" dedi.

Ağbaba 3 gün önce Sivas'ta olduklarını anımsatarak, "Sivas bizim yürek yangınımızdır. Başbağlar ise kurşun yaramız. Bizim gözümüzde biri ateşle, biri kurşunla işlenmiş iki insanlık suçudur. Bizim için Sivas ne ise, Başbağlar'da odur. Bizim açımızdan Sivas da Başbağlar da insanlık suçudur ve mutlaka katilleri hesap vermelidir" diye konuştu.

"22 YIL ÖNCE KALBİMİZE HANÇER SAPLANDI"

Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Muş ise yaptığı konuşmada, Başbağlar katliamını unutmadıklarını ve unutmayacaklarını ifade ederek, "Başbağlar, dillerin tutulduğu, gözlerin yaşardığı, kelimelerin boğaza düğümlendiği yerdir. Başbağlar milletimizin ortak acısının, yasının adıdır. Başbağlar denildiğinde Türkiye'nin her yanında boyunlar bükülmekte, göz yaşları akmakta, yürekler sızlamaktadır. Tam 22 yıl önce Başbağlar'da kalbimize hançer saplandı" dedi.

Acıların paylaştıkça azalacağını ifade eden Erzincan Valisi Süleyman Kahraman ise, "Rabbim bize bir daha böyle acılar yaşatmasın. Kardeşliğimizi bozmaya çalışan eli kanlı terör örgütlerine Allah fırsat vermesin" diye konuştu.

"KARDEŞİ KARDEŞE KIRDIRMAK PROVASIYDI"

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Binali Yıldırım, parlamento ve hükümetin öncelikli görevinin ülkedeki bütün faili meçhul olayları açığa çıkartmak olduğunu söyledi. Yıldırım, geçen 10-11 yıl içerisinde bir çok faili meçhul olay aydınlatılmasına rağmen, Başbağlar katliamının failleri henüz ortaya çıkmadığını belirterek şunları söyledi:

"Bu bizim eksikliğimizdir. Bu katillerin mutlaka ve mutlaka tespit edilip yargı önüne çıkartılması, tüm parlamentonun olduğu kadar iş başındaki hükümetinde en öncelikli konularından birisi olması gerekmektedir. 2 Temmuz'da Sivas'ta, hemen 3 gün sonra 5 Temmuz'da Başbağlar'da terör yine o kalleş yüzünü gösterdi ve vatandaşlarımızı katletti. Aslında Sivas'ta da Başbağlar'da da yapılan bu ülkeyi karıştırmak, kardeşi kardeşe kırdırma provasıydı. Ancak bu millet bu oyuna gelmedi. Milletimiz ferasetinden, basiretinden, metanetinden asla ve asla ödün vermedi. Kardeşliğini, birliğini, beraberliğini daha da kuvvetleştirdi. Terörün sağı ve solu yok. Hedefi aynı. Birliğimize, kardeşliğimize kurşun sıkmak. Onun için farklılıklarımızı her zaman zenginliklerimiz olarak görmeye devam edeceğiz."

Başbağlar Anı ve Kültür Evinin gezilmesinin ardından tören, katledilen 33 masum insan için yapılan Şehitlik Anıtı'nda Kuran-ı Kerim okunması ve yapılan dualarla sona erdi, Başbağlar'da öldürülen 33 insanın mezarlarının bulunduğu Başpınar Köyü'nde, Erzincan İl Özel İdaresi tarafından yapılan Şehitlik Anıtı'nın açılışı yapıldı.

BAŞBAĞLAR KATLİAMI

5 Temmuz 1993'te Başbağlar köyüne akşam saatlerinde gelen 100 kişilik PKK terör örgütüne mensup gurup akşam namazı için camiye giden vatandaşlar başta olmak üzere tüm halkı köy meydanında topladı. Topladıkları vatandaşlara 1.5 saat propaganda yapan teröristler halkın üzerinde mermi yağdırdı. Açılan ateş sonucu 28 kişi hayatını kaybetti. Biri kadın biri çocuk olmak üzere 5 kişi de ateşe verilen evler içinde diri diri yakıldı. - Erzincan

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
title
Close