Haberler

"BAŞA" Gelen Kanser Bu Toplantıda Tartışılacak

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

15 farklı hastaneden ikisi yabancı 23 bilim adamı ve akademisyenin katılacağı toplantı, 6 Şubat günü İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde düzenlenecek.

Erken tanı ile yüzde 80 oranında tedavi edilebilen baş ve boyun kanserleri hakkında "farkındalık" yaratmak isteyen tıp dünyası, İstanbul'da düzenlenecek "Baş ve Boyun Kanserlerine Güncel Yaklaşımlar" sempozyumunda buluşacak.


Ağız içinde çıkan küçük yaralar, ses kısıklığı veya boyunda beliren şişlik semptomlarıyla kişide grip veya enfeksiyon benzeri bir sağlık sorunu izlenimi yaratan, bu nedenle de kimi zaman tanısında geç kalınan baş ve boyun kanserleri, Baş ve Boyun Kanserleri Derneği işbirliği ile Kemerburgaz Üniversitesi'nde tartışılacak

Medical Park Hastaneler Grubu Strateji ve Performans Grup Koordinatörü Hikmet Çavuş ve İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Erhun Eyüpoğlu'nun açılış konuşmasını yapacağı toplantının oturum konuşmacıları arasında; İngiltere Ulusal Kanser Merkezi Baş Boyun kanserleri Grubu Başkanı ve Birmingham Üniversitesi Baş Boyun Kanserleri Araştırma ve Eğitim Enstitüsü Direktörü Hisham Mehanna, Tıbbi Onkoloji Derneği bir önceki dönem başkanı Prof. Dr. Gökhan Demir, "Da Vinci" cerrahi robot sistemiyle kulak, burun, boğaz ameliyatlarını Türkiye'de uygulayan ilk cerrahlardan biri olan Prof. Dr. Fatma Tülin Kayhan ve Koç Üniversitesi Medikal Onkoloji Direktörü Nil Molinas Mandel de var.


"MÜCADELE ETMEK İÇİN FARKETMELİYİZ"


Akla ilk gelen ve tanınan kanser türlerinin meme, akciğer, kolon, rahim ağzı veya lösemi olduğunu belirten Baş ve Boyun Kanserleri Derneği Kurucu Üyesi, Medical Park Bahçelievler Hastanesi Radyasyon Onkolojisi Uzmanı Doç. Dr. Berrin Pehlivan "Oysa baş ve boyun kanserleri dünyada görülen tüm kanserlerin yüzde 10'unu oluşturuyor. Kansere bağlı ölüm nedenleri arasında ise 6'ncı sırada yer alıyor. Teknoloji ne kadar gelişirse gelişsin, bilim ne kadar ilerse ilerlesin kişilerde farkındalık yaratmadan bu kanser türü ile mücadele edemeyiz" diyor.


TÜRKİYE'DE GIRTLAK KANSERİ BAŞI ÇEKİYOR

Kansere bağlı ölüm nedenleri arasında altıncı sırada yer alan baş-boyun kanserleri, erkeklerde kadınlara göre yaklaşık 2-4 kat daha fazla görülüyor. Bu kanser türüne dünyada yılda ortalama 550 bin kişi yakalanıyor ve bunun yaklaşık 300 bini ölümle sonuçlanıyor. Sempozyumun oturum başkanlarından ve Baş Boyun Kanserleri Genel Sekreteri Prof. Dr. Şefik HOŞAL, "Türkiye'de baş-boyun kanserleri arasında en sık gırtlak kanseri görülüyor. Bunu ağız boşluğu ve geniz kanserleri izliyor" diyor.


HPV GENÇLERİ KANSER EDİYOR


Kadınlarda genital siğil ve rahim ağzı kanserine neden olan HPV virüsü de cinsel yolla bulaşarak baş ve boyun kanserlerine neden olabiliyor. 6 Şubat Cumartesi günü düzenlenecek "Baş Boyun Kanserlerine Güncel Yaklaşımlar Sempozyumu'nda masaya yatırılacak önemli konu başlıklarından biri de HPV virüsü olacak. Virüsün dünyada görülen boğaz kanserlerinin yüzde 35'ine neden olduğu biliniyor. Sempozyumda HPV virüsüne bağlı gelişen baş boyun kanserleri hakkında bilgi verecek olan İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz Anabilim Dalı'ndan Doç. Dr. Bora Başaran'a göre HPV kaynaklı baş boyun kanseri vakalarında artış var ve özellikle gençler risk altında.


UMUT VEREN GELİŞME: İMMÜNOTERAPİ

Baş ve boyun kanserleri tükürük bezinden kulak kepçesine kadar her noktaya yerleşebiliyor. Dil, gırtlak, damak, boğaz, ağız içi, dudak ve diş eti kanserlerine neden olan bu kanser türü, vakaların fiziksel deformasyon endişesi nedeniyle tedavi süreçlerini aksatmasına neden oluyor. Oysa tedavi süreçlerindeki son gelişmeler bu endişeleri yersiz bırakmaya başladı. Son yapılan araştırmalar baş boyun kanserlerinde immünoterapi ilaçlarının son derece etkili olduğunu ortaya koydu. Bu kapsamda sempozyum konuşmacılarından biri de "İmmüno onkolojik tedavi yakın bir gelecekte tüm kanser tümörlerinin tedavisinin yüzde 60'ında kullanılacak" diyen Tıbbi Onkoloji Derneği'nin bir önceki dönem başkanı Prof. Dr. Gökhan Demir olacak.


KİŞİYE ÖZEL TEDAVİLER KONUŞULACAK

Baş Boyun Kanserlerine Güncel Yaklaşımlar Sempozyumu'nun konuşmacılarından biri de yılda 1.800 kişinin ağız kanseri nedeniyle hayatını kaybettiği İngiltere'den olacak. İngiltere Ulusal Kanser Merkezi Baş Boyun kanserleri Grubu Başkanı ve Birmingham Üniversitesi Baş Boyun Kanserleri Araştırma ve Eğitim Enstitüsü Direktörü Hisham Mehanna, baş ve boyun kanseri vakalarında uygulanan kişiye özel tedavi yöntemleri hakkında bilgi verecek.Uluslararası sağlık yayınları tarafından açıklamaları yakından takip edilen Mehanna'nın çantasında yeni veriler ve son derece şaşırtıcı istatistikler var.

Kaynak: Bültenler / Güncel
title
Close