Haberler

Barzani'nin Yardımcısı: 'Barış Süreci' Tren Yolculuğuna Benzer

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Irak'taki Bölgesel Kürt yönetimi Başkanı Mesut Barzani'nin yardımcısı konumundaki Başkanlık Divanı Başkanı Dr.

Irak'taki Bölgesel Kürt yönetimi Başkanı Mesut Barzani'nin yardımcısı konumundaki Başkanlık Divanı Başkanı Dr. Fuat Hüseyin, her fırsatta Türk yetkililerle Kürt sorununun demokratik yöntemlerle çözümü konusunda görüş ve önerilerini ilettiklerini belirtirken, "Barış süreci tren yolculuğuna benzer. Tren bazen istasyonlarda durur. Ancak, hedefe ulaşabilmesi için yoluna devam etmesi gerek" dedi.

Mesut Barzani'nin lideri olduğu Irak Kürdistan Demokrat Partisi'nin kontrolündeki Zagros TV'ye dün akşam konuk olan Irak Kürt Yönetimi Başkanlık Divanı Başkanı Dr. Fuat Hüseyin soruları yanıtladı. Dr. Hüseyin, Barzani'nin Diyarbakır'a yaptığı tarihi ziyarette Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmesinde, Türkiye'de Kürt sorununun demokratik ve barışçıl yollarla çözümü için başlatılan 'Çözüm süreci'nin konuşulduğunu söyledi. Hüseyin, buna karşılık Suriye'nin kuzeyindeki Kürtler'in yaşadığı 'Rojava' olarak bilinen bölgeye ve 'De facto yönetime' Irak'taki Kürt yönetiminin veya Türkiye'nin izin vermeyeceğine dair hiçbir görüşme yapılmadığını söyledi.

KÜRDİSTAN ULUSAL KONGRESİ NEDEN ERTELENDİ?

Fuat Hüseyin, Suriye'deki PKK'nın kolu konumundaki PYD (Demokratik Birlik Partisi) ve Suriye'deki diğer Kürt partiler arasında derin sorunlar bulunduğunu, teknik sorunlar çıkınca Kürdistan Ulusal Kongresi'nin varılan uzlaşma ile ertelendiğini belirterek, şunları anlattı:

"PYD ve diğer Suriyeli Kürt partiler arasında derin sorunları var. Bazı partilerin Kürdistan Ulusal Kongresi'nin 'Büyük Kürdistan Hedefi' ile toplanacağına dair açıklamaları İran ve Türkiye'den tepki topladı. Ancak, bu doğru değil. Amacımız; Kürt kimliğinin var olduğunu ve Kürtler'in hak ve sorunlarının siyasi yöntemlerle çözülebileceğini dünyaya anlatmaktı. Kürdistan Ulusal Kongresi'ne 600 temsilci katılacaktı. 300 de 'misafir' davet edilmesi kararlaştırıldı. Ancak, 600 temsilcilerin dağılımına ilişkin bazı sorunlar ortaya çıktı. Bazı partiler koltuk sayısının dağılımı kabul etmedi. Kongrede Kürtler, yaşadıkları 4 ülkeye göre eşit temsil edilecekti. Irak, Suriye, İran ve Türkiye'deki Kürt parti ve gruplara 150'şer koltuk ayrılması önerildi. Ancak, PKK, Kuzey Kürdistan'ın (Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ni kast ediyor) daha büyük bir nüfusa sahip olduğunu belirterek daha fazla temsilci ayrılmasını istedi. Anlaşmazlıklar ortaya çıkınca kongre ertelendi."

"IRAK ANAYASASI'NDA TANINIYORUZ"

Kürt Yönetimi Başkanlık Divanı Başkanı Dr. Fuat Hüseyin, Irak Anayasası'nda 'Kürdistan Bölgesi'nin tanındığını, yasal ve siyasi statüye sahip olduğunu, parlamento, hükümet ve bayrağı bulunduğunu hatırlatırken, Başbakan Neçirvan Barzani'nin doğalgaz ve petrol sözleşmeleri imzalaması için Türkiye ziyaretine karar verildiğini söyledi. Hüseyin, "Kürt yönetiminin Kürt halkının kültürel ve siyasi ve ekonomik çıkarları doğrultusunda hareket etmesi doğaldır" dedi.

Dr. Fuat Hüseyin, Barzani'nin Başbakan Erdoğan ve Türk yetkililer ile yaptıkları görüşmelere de değinirken, Türkiye'deki Kürt sorununun çözümü için her zaman silahsız yöntemleri önerdiklerini anlattı. Hüseyin, Diyarbakır'da da 'Çözüm süreci'nin gündeme geldiğini vurgularken şöyle dedi:

"PKK İLE TEMASIMIZ YOKTUR' DİYEMEYİZ"

"PKK, 'Çözüm Paketi'nin yetersiz olduğunu söylüyor. Açıklamalara rağmen PKK veya Ankara'nın barış sürecini reddetmeyi düşündüklerini zannetmiyorum. Barış sürecini tren yolculuğuna benzetirsek; trenin bazen istasyonda durması gerekiyor. Bu duraksamalara rağmen trenin hedefe ulaşabilmesi için yoluna devam etmesi gerek. Irak'taki Kürt Yönetimi Başkanı Mesut Barzani, Kürt Bölgesi Başbakanı Neçirvan Barzani, Türk yetkililerle çözüm süreci ile ilgili önerilerini sundu. AK Parti yöneticileri de onları dinledi. Bu, Türkiye'nin iç sorunu çok fazla konuşmamız doğru değil. Kandil'den zaman zaman yapılan açıklamaları duyuyoruz. 'PKK'nın Irak Kürdistanı'ndaki yöneticileri ile aramızda temas yoktur' diyemeyiz. Kürt Ulusal Kongresi hazırlık çalışmaları sırasında PKK yetkilileri ile diğer parti yetkilileri Başkanlık Ofisi'nde bir araya geldi. Kürt siyasi partileri arasındaki ilişkiler geçmişteki gibi artık sır değildir. Şimdi herkes PKK ile temas olması gerektiğini bilir. Türkiye'nin, Barzani tarafından önerilen barış süreci kapsamında PKK ile temas halinde olduğu biliniyor."

DHA(İD) - İstanbul

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
4 ilimizde eğitime kar engeli

4 ilimizde eğitime kar engeli

AK Parti'den muhalefetin erken seçim çağrılarına yanıt: Bugün olsa yine yenilgiyi tadacaklar

Erken seçim çağrılarına verdiği yanıt muhalefeti küplere bindirecek

Saadet Partisi kongresinde AK Parti protestosu

Sloganların yükselmesiyle AK Partili 2 isim salonu terk etti

Maaşı 90 bin lirayı buluyor ama kule vinç operatörlüğünde personel açığı çok

Maaşı 90 bin lirayı buluyor ama bu mesleği yapmak isteyen yok

title