Barzani, Kürt Bölgesindeki Siyasi Parti Temsilcileriyle Bir Araya Geldi
Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesud Barzani, anayasa tartışmaları, başkanlık seçimleri ve Irak hükümetiyle görüşmeleri değerlendirmek üzere Kürt bölgesindeki siyasi parti temsilcileriyle bir araya geldi.
Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesud Barzani, anayasa tartışmaları, başkanlık seçimleri ve Irak hükümetiyle görüşmeleri değerlendirmek üzere Kürt bölgesindeki siyasi parti temsilcileriyle bir araya geldi.
IKBY Başkanlığının resmi sitesinde yayımlanan açıklamaya göre, Erbil'in Salahaddin bölgesindeki Başkanlık Divanı'nda gereçekleşen görüşmede, terör örgütü DAEŞ'le mücadelenin yanı sıra Kürt bölgesi ve Irak'ın siyasi durumu, Barzani'nin ABD ziyareti, Barzani'nin hükümet ve parlamentoya, PKK yöneticilerinden Duran Kalkan'ın açıklamalarına ilişkin yazdığı mektup, anayasa tasarısı ve başkanlık konuları ele alındı.
Barzani, Peşmerge güçlerinin, DAEŞ örgütüne karşı verdiği mücadeleye ilişkin parti yetkililerine bilgi verdi.
Hükümet ile parlamentoya gönderdiği mektubun bütün Kürt partileri ve vatandaşlarına yönelik olduğunu belirten Barzani, basın yayın yoluyla karışıklık ve anarşiye yer verilmemesini istedi.
Anayasa ve başkanlıkla ilgili görüşlerini dile getiren Barzani, şunları kaydetti:
"Bundan 2 yıl önce de parlamento başkanlığı ve siyasi taraflara, anayasa ile başkanlık seçimleri konularında uzlaşmaya varmaları gerektiğini söylemiştim. Şu an da aynı çağrımı yineliyorum. Parlamento ve siyasi partiler anayasa konusunda ittifak etsin ve bunu referanduma sunsunlar."
Anayasa konusunun siyasi propagandadan uzak bir şekilde ele alınmasını isteyen Barzani, "Bütün taraflar, halkımız ve ülkemiz için çalışmalıdır. Başkanlık konusunda siyasi taraflar ittifak etmelidir. Aralarında müzakere ederek karara bağlamalılar" dedi.
Barzani, konuşmasının ardından katılımcılardan DAEŞ'le savaş, Musul'un özgürleştirilmesi operasyonu, ABD ziyareti, anayasa tasarısı ve başkanlık hakkında düşüncelerini ifade etmelerini talep etti.
Toplantıya Kürdistan Demokrat Partisi (KDP), Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB), Goran Hareketi, İslami Birlik Partisi (Yekgirtu), İslami Toplum Partisi (Komel), Kürdistan Sosyalist Partisi, İslami Hareket Partisi, Kürdistan Komünist Partisi, Kürdistan Emekçiler Partisi, IKBY Parlamentosu'ndaki Türkmen ve Hristiyan temsilciler katıldı.
Görüşmelerde üzerinde uzlaşmaya varılan maddeler şöyle sıralandı:
"- Peşmerge güçlerinin topraklarımızı ve halkımızı savunmak için verdiği kahramanca mücadele her türlü takdirin ötesindedir. Sayın Barzani'nin Başkomutanlığı da bu anlamda çok değerlidir. Koalisyon güçlerine de yardımlarından dolayı teşekkür ediyoruz.
Kürdistan bölgesi, Irak ve Orta Doğu çok hassas bir süreçten geçmektedir. Kürtler bu süreçte kendi içindeki birliği ve dayanışmayı korumalıdır. Kürdistan bölgesinin tabii hakları bütün saldırılara karşı savunulmalıdır. Kürdistan bölgesinin elde ettiği kazanımlar meşrudur ve bunun garanti altına alınması gerekiyor. Bu anlamda Kürdistan bölgesindeki kurum ve kuruluşların eksikliklerini gidermesi lazım.
-"Erbil ile Bağdat arasındaki ilişkiler devam etmelidir"
Erbil ve Bağdat arasındaki müzakereler devam etmelidir. Anlaşmanın uygulanması için ısrar edilmelidir. Komşularla da dostane ve uyumlu ilişkiler geliştirilmelidir. Kürdistan bölgesi, Orta Doğu'da barış ve istikrarın adresi olmaya adaydır.
Bütün partiler ve taraflar, Kürdistan Bölgesi Başkanı ile beraberindeki heyetin ABD ziyaretini destekliyor.
Kürdistan bölgesinin egemenliği ve bütünlüğü korunmalıdır. Bu anlamda bütün silahlı güçler Peşmerge Bakanlığı bünyesinde olmalıdır. Ulusal birliği ve halkın huzurunu hedef alan yayımlar engellenmelidir. Kürdistan bölgesinin egemenliğine, özgürlüğüne ve yasalara karşı her türlü propaganda ile dayatmaları reddediyoruz. Bu yöndeki düşünceleri kabul etmiyoruz.
Anayasa ve başkanlık seçimi ulusal bir meseledir. Bütün taraflar siyasi rekabetten uzak bir şekilde konuya eğilmelidir. Parlamento tarafından belirlenen komisyonun çalışmalarını yapması için imkan tanınmalı ve yardımcı olunmalıdır. Başkanlık konusu yasalar çerçevesinde siyasi tarafların uzlaşısıyla çözüme kavuşmalıdır."