Bartın Irmağı Siyaha Büründü
Bartın ırmağında görülen kirlilik nedeniyle Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nce inceleme başlatıldı.
Bartın ırmağında görülen kirlilik nedeniyle Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nce inceleme başlatıldı.
Yaklaşık 15 kilometrelik bölümü kent merkezinden geçerek Karadeniz'e dökülen Bartın ırmağında görülen kirlilik nedeniyle ırmak siyah renge büründü.
Oksijen yetersizliği nedeniyle balıkların su yüzeyinde güçlükle durduğu gözlenen ırmaktaki kirliliğin tespiti için Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nce de inceleme başlatıldı.
Belediye Başkan Yardımcısı Hüseyin Çetin, gazetecilere yaptığı açıklamada, kent merkezinden geçen ırmağın siyah renge dönüştüğünü kendilerine vatandaşların bildirdiğini ifade etti.
Kirliliğin organize sanayi bölgesindeki bir fabrikadan geldiğini düşündüklerini kaydeden Çetin, "Bartın ırmağını turizme kazandırmak için birçok çalışma yaparken bu çevre katliamı bizi üzmektedir. Bartın ırmağı meşhur bir ırmaktır. Bu kirliliğe sebep olan fabrikalar yatırımlarını yapsınlar ama arıtma tesislerini de faaliyete geçirsinler. Bartın'a hizmet verirken diğer taraftan da zarar vermesinler" diye konuştu.
Vatandaşlar, kirliliğin yoğun olarak gözlendiği Orduyeri köprüsü mevkisinde de sık sık yaşandığını belirterek, bu duruma çözüm bulunması istediler.
Orduyeri Muhtarı İbrahim Kanbur, Bartın ırmağındaki kirliliğe organize sanayi bölgesindeki tekstil fabrikasının neden olduğunu savunarak, "Bu durum sık sık yaşanıyor ve balık ölümleri de oluyor. Bu ırmak geçmişte abdest alınabilen temizlikteydi. Ancak, sanayi atıkları nedeniyle bu hale geldi. Bu kirliliğin daha önce yapılan incelemelerde organize sanayi bölgesinde faaliyet gösteren bir tekstil fabrikasından kaynaklandığı belirlenmişti" ifadesini kullandı.
Mahalle sakinlerinden Ahmet Demirci ise ırmaktaki kirliliğin zaman zaman yaşandığını ve kendilerinin de birçok kez konuyu ilgili mercilere taşıdıklarını söyledi.
Önceki yıl Orduyeri mevkisinde basın açıklaması yapmış ve pankartlarla kirliliğe dikkat çektiklerini dile getiren Demirci, "Bu eylemlerimizin ardından bazı fabrikalara arıtma tesisi olmadığı için ceza uygulanmıştı. Öyle anlaşılıyor ki, bu cezalar yeterli olmamış ve fabrikalar arıtma tesislerini kullanmadan atıklarını ırmağa bırakıyorlar. Biz, bu kirliliğin sebebinin araştırarak gerekenin yapılmasını istiyoruz" sözlerine yer verdi.
Bu arada Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nce ırmak suyundan numune alınarak inceleme başlatıldığı bildirildi.
Muhabir: Selim Bostancı-Kasım Sakallı
Yayıncı: Ebubekir Gülüm - BARTIN