Bartın'da "Rehabilitasyon Robotu" Yapıldı
Bartın Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Araştırma Görevlisi Mehmet Emin Aktan, doktora çalışması kapsamında, teşhis koyup, tedavi yapabilen rehabilitasyon robotu yaptı.
Bartın Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Araştırma Görevlisi Mehmet Emin Aktan, doktora çalışması kapsamında, teşhis koyup, tedavi yapabilen rehabilitasyon robotu yaptı.
Bartın Üniversitesi'nden yapılan açıklamaya göre, Aktan, teşhis koyup, tedavi yapabilen yerli robot üretti.
Açıklamada görüşlerine yer verilen Aktan, Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) Öğretim Üyesi Doç. Dr. Erhan Akdoğan danışmanlığında çalışmalarını yürüttüğünü belirtti.
Aktan, "Yaklaşık 15 yıldır fizik tedavi amaçlı çalışmalar yapan danışman hocam Doç. Dr. Akdoğan ile dünyadaki örneklerinin üstünde bir robot yapmayı başardık. Söz konusu 'diagnobot' isimli robot hem teşhis koyup hem de tedavi edebiliyor. Robot aynı anda 2 hastanın tedavisine de imkan sunuyor." ifadelerini kullandı.
- Maliyetleri düşürecek
Türkiye'de ilk olan çalışmanın bu alandaki maliyetleri 10 kata kadar düşürdüğünü de kaydeden Aktan'ın açıklamasında şu görüşler yer aldı:
"Amerika, Japonya ve İsviçre'de fizik tedavi robotlarının seri üretimi yapılmaktadır. 'Diagnobot' ile oldukça yüksek maliyete sahip ithal robotların maliyetinden 10 katı kadar tasarruf sağlayabiliriz. Aynı zamanda terapist sayısının az olduğu ülkemizde, ihtiyaçlar da göz önünde bulundurulduğunda bu robotlarla daha fazla sayıda hastaya hizmet verilebilir."
Üretilen robotun aynı anda teşhis koyup, tedavi yapabildiğine de dikkat çeken Aktan, diagnobotun bu özelliklere sahip ilk yerli robot olduğunu belirtti.
Aktan, "Tamamen özgün ve yerli kaynaklar kullanılarak çalışmamızı tamamladık. Dünyadaki örneklerinin üstünde özelliklere sahip bir robot üretildi. Yurt dışında birkaç robotun yapabildiği işi diagnobot tek başına yapabiliyor. Veri tabanları sayesinde verilere cep telefonuyla ulaşan doktor, gerekli işlemleri gerçekleştirebiliyor." ifadelerini kullandı.