Haberler
İsrail ve Hizbullah ateşkese çok yakın: 36 saat içinde ilan edecekler

Savaşın bitmesine saatler kaldı! Ateşkes artık çok yakın

Kreş tartışmasında CHP'li Başarır ağzını fena bozdu: Tweet bu kadar, geri zekalı

CHP'li Başarır ağzını fena bozdu! Varank'ın yanıtı ise daha bomba

Naci Görür'den Malatya'daki depremden sonra korkutan açıklama: Sonuncusu 2 bin 500 yıl önceydi

Malatya'daki depremden sonra korkutan açıklama: Sonuncusu 2 bin 500 yıl önceydi

İşte kokoreçcide ölen gencin son videosu: Ölürsem bunu paylaşın

İşte kokoreçcide ölen gencin son videosu: Ölürsem bunu paylaşın

Bartın'da Mağaraların Peynir Üretimine Kazandırılması Konuşuldu

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı ve Bartın Ticaret ve Sanayi Odası İşbirliği ile Bartın Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Küre Dağları Milli Parkı Bartın Şube Müdürlüğü ve KÜSİ Kurulu katkılarıyla düzenlenen panelde “Mağaraların Turizm ve Peynir Üretimine Kazandırılması” konuşuldu.

Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı ve Bartın Ticaret ve Sanayi Odası İşbirliği ile Bartın Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Küre Dağları Milli Parkı Bartın Şube Müdürlüğü ve KÜSİ Kurulu katkılarıyla düzenlenen panelde "Mağaraların Turizm ve Peynir Üretimine Kazandırılması" konuşuldu. Panelde Bartındaki mağaraların turizme ve peynir üretimine uygunluğu vurgulandı.

Bartın Üniversitesi Orman Fakültesi, Bartın Ticaret ve Sanayi Odası ile Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı (BAKKA) Bartın Yatırım Destek Ofisi tarafından "Mağaraların Turizm ve Peynir Üretimine Kazandırılması" konulu bir panel gerçekleştirildi. Fen Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Karadağ'ın yönettiği panelde; Selçuk Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nihat Akın "Geleneksel Peynir Üretimi", Fen Fakültesi Öğretim Görevlisi Dr. Ufuk Çelebioğlu "Probiyotikler", Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlü Abdülsettar Bayram "Bartın Tarım Sektörü", Karaman Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünden Fatih Ayaz ile Fikri Boyacıoğlu "Obruk Peyniri ve Saha Faaliyetleri", Küre Dağları Milli Park Müdürlüğünden Yemilhan Atılgan "Mağaralar", serbest araştırmacı Hamdi Mengi ise "Alternatif Turizm Değeri Mağaralarımız" konularında konuştu.

"Bartın'ı markalaştıracak unsurlar ortaya çıkarılmalı"

Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Ticaret ve Sanayi Odası Akademik Danışmanı Doç. Dr. Gökhan Gündüz, etkinliği "Bartın için ne yapabiliriz" sorusundan yola çıkarak düzenlediklerini söyledi. Bartın'da istihsal (üretim), istihdam, ihracat konularına odaklandıklarını vurgulayan Gündüz, bu konuların çözülmesi gereken öncelikli konular arasında yer aldığını belirtti. Bartın'ın dinamiklerinin incelendiğinde Bartın'ı markalaştıracak unsurların henüz ortaya çıkarılmamış olduğuna dikkat çeken Gündüz, " Bartın'ı markalaştıracak Malatya'nın kayısısı, Kayseri'nin pastırması, Bursa'nın İskender kebabı gibi unsurları ortaya çıkarmak gerekiyor" dedi.

3 işletmede toplam 4 bin 640 ton peynir üretildi

Panelin ilk konuşmacısı olan Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Abdülsettar Bayram, Bartın'da süt üretimine yönelik bilgiler verdi. Bartın'da 2016 yılında Bin 805 sağmal hayvandan 51 bin 684 ton süt sağıldığını belirten Bayram, sağılan sütün 36 bin 550 tonunun işlendiğini bunun ise toplam sağılan sütün yüzde 70'i olduğunu aktardı. 3 işletmede toplam 4 bin 640 ton peynir üretildiğini ifade eden Bayram, Divle (Obruk) peynirinin üretildiği bölgeye değer kattığına değindi.

Mağara peynirciliğini anlattı

Selçuk Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nihat Akın ise mağaralarda peynir olgunlaştırma hakkında konuştu. Mağaralar kullanılarak basamaklı olgunlaştırma gerçekleştirilebileceğini belirten Akın, " Ancak, mağarada peynirin olgunlaşması için mağaranın bulunduğu yerin ve mağaranın içinin sıcaklığı, nisbi nemi ve mağaradaki hava sirkülasyonu ile olgunlaştırılacak peynirin çeşidi önemlidir" diye konuştu. Daha sonra konuşan Fen Fakültesi Biyoteknoloji Bölümü Araştırma Görevlisi Dr. Hasan Ufuk Çelebioğlu, peynirlerde probiyotik kullanımını konusunda bilgi verdi. Karaman Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünden Veteriner Hekim Karaman Divle Obruğu Tulum Peynirinin üretim süreçlerini anlattı.

Küre Dağları Milli Park Müdürlüğünden Yemilhan Atılgan ise Küre Dağları Milli Parkının mağara potansiyeli açısından dünyada ikinci, Türkiye'de ise birinci olduğunu belirtti. Yaklaşık yüze yakın mağara barındıran Küre Dağları Milli Parkındaki mağaraların yapılacak altyapı çalışmaları ile turizme kazandırılabileceği gibi, Bartın'daki mağaraların peynir üretimine de uygun olduğunu vurgulandı. Mağara araştırmacısı Hamdi Mengi ise gerçekleştirilecek çalışmalar ile mağaraların altyapı eksiklikleri tamamlanarak Bartın Turizmine katkı sağlayacak hale getirilebileceğini vurguladı.

Etkinliğe, Bartın Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Halil Balık, BAKKA Bartın Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Osman Bahadır Kalecik, Bilim Sanayi ve Teknoloji Müdürü Birol Cangi, Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. İbrahim Tümen, Bartın Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Abdülsettar Bayram, öğretim üyeleri ve sanayiciler katıldı. - BARTIN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel
title