Bartın Amasra'da Termik Santral Onayı Yargıya Taşınıyor
Amasra'da termik santral onayı yargıya taşınıyorBARTIN'da, belediyeler ve sivil toplum kuruluşlarının bir araya gelerek oluşturduğu Bartın Platformu, tarihi ve turistik ilçe Amasra'da kurulması planlanan termik santralle ilgili verilen 'Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Olumlu' kararının iptali için yargıya başvurma kararı aldı.
Amasra'da termik santral onayı yargıya taşınıyor
BARTIN'da, belediyeler ve sivil toplum kuruluşlarının bir araya gelerek oluşturduğu Bartın Platformu, tarihi ve turistik ilçe Amasra'da kurulması planlanan termik santralle ilgili verilen 'Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Olumlu' kararının iptali için yargıya başvurma kararı aldı.
Belediyeler ile birlikte 120 kadar sivil toplum kuruluşunun oluşturduğu Bartın Platformu bileşenleri, Amasra'da kurulması planlanan 1300 megavat gücündeki termik santral için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın 'ÇED Olumlu' kararı vermesi ardından Belediye Cep Sineması'nda bir araya geldi. Toplantıya Bartın Platformu Sözcüsü, Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın, Bartın Baro Başkanı Ferhat Parlatır da katıldı. Gömü ve Tarlaağzı Köyleri sınırıındaki Çapak Koyu'nda planlanan termik santrali engellemek için izlenecek yol haritası konusunda görüş alışverişinde bulunulacak toplantı öncesi basın açıklaması yapıldı.
'HALKIN İRADESİ YOK SAYILIYOR'
Platform adına konuşan avukat Berkay Dal, Amasra'ya kurulması düşünülen termik santral için daha önce bakanlığın tersi yönde kararları olduğunu, verilen son kararı anlayamadıklarını söyledi. Amasra'da termik santralin doğa ve insan sağlığı üzerinde birçok etkileri olacağını defalarca ifade ettiklerini belirten Dal, şöyle dedi:
"Bakanlık daha önce vermiş olduğu olumsuz kararını, koşullar aynı olduğu halde neden değiştirmiştir? Bakanlığın daha önce oluşmuş ve kesinleşmiş olan kararını koşullar aynı olduğu halde değiştirme yetkisi var mıdır? Biz olmadığını düşünüyoruz ve bunun hesabını soracağız. Burada halkın iradesi yok sayılıyor. Bartın- Amasra halkı termik santrale karşı olduğunu defalarca belirtmiş, mitingler yapmıştır. Bartın- Amasra halkının termik santral yaptırmamak için sürdürdüğü termiksiz yaşam mücadelesi, tüm ülkede örnek olmuş ve ulusal ve uluslararası medyada yer almıştır. Bu halkın sesini tüm dünya duymuşken Ankara'daki bürokrat ve siyasiler bu sese kulak tıkamıştır. Hepsinden öte ÇED raporu askı sürecinde termik santrale karşı 42 bin ayrı dilekçe veren Bartın Amasra halkının bu güçlü çığlığı, Türkiye'de ilk kez böyle büyük bir itiraz yaşanmasına rağmen göz ardı edilmiştir. Milli irade nutukları atanlar, Bartın Amasra halkının iradesini yok saymıştır."
'İPTAL DAVASI AÇACAĞIZ'
Dal, tüm bu olumsuzluklara rağmen Amasra'da termik santral yapılmasının önüne geçeceklerine inandıklarını vurgulayarak, "Amasra için henüz her şey bitmemiştir. Bartın Platformu, ÇED olumlu kararının iptali için hukuksal mücadeleye hazırdır. 1 ay içinde ilgili mahkemeye iptal davası açılacaktır. Halkımızdan bu davaya davacı olarak katılmasını bekliyoruz. Tıpkı ülkede daha önce hiç yapılmayanı yapmışsak ve 42 bin ayrı itiraz dilekçesini bakanlığa ulaştırmışsak, şimdi de binlerce davacıyla hakkımızı arayacağız ve Amasra'ya termik santral yaptırmayacağız. Her şeye rağmen Türküye Cumhuriyeti'nin bir hukuk devleti olduğuna inanıyor ve Bartın-Amasra halkının geleceğini Türkiye Cumhuriyeti'nin bağımsız olduğunu düşündüğümüz yargıçlarına emanet edeceğimizi ilan ediyoruz" dedi.