Barış Zirvesi
Irak Cumhurbaşkanı Fuad Masum, güçlü bir şekilde ve tek bir yürek halinde aşırılığa ve radikalizme, mezhepsel, dinsel, ırkçı ve sosyokültürel tahakkümlere karşı durmak gerektiğini belirterek, "Radikalizme karşı duralım ki bunların en şiddetlisi, en tehlikelisi, bugün günlük olarak din ve etnisite adına uygulanan terörizmdir.
Irak Cumhurbaşkanı Fuad Masum, güçlü bir şekilde ve tek bir yürek halinde aşırılığa ve radikalizme, mezhepsel, dinsel, ırkçı ve sosyokültürel tahakkümlere karşı durmak gerektiğini belirterek, "Radikalizme karşı duralım ki bunların en şiddetlisi, en tehlikelisi, bugün günlük olarak din ve etnisite adına uygulanan terörizmdir. Bunun en kötü örneği de DAEŞ örgütüdür" dedi.
Çanakkale Kara Savaşları'nın 100. yıl dönümü kapsamında İstanbul Kongre Merkezi'nde düzenlenen Barış Zirvesi'nde Başbakan Ahmet Davutoğlu, Irak Cumhurbaşkanı Masum, Avustralya Başbakanı Tony Abbott ve Yeni Zelanda Başbakanı John Key'in katılımıyla "Yüksek Düzeyli Oturum" gerçekleştirildi.
Masum, oturumda yaptığı konuşmada, savaşın bir oldu bittiye getirildiğini ve milyonlarca insanın öldüğünü kaydetti.
Bölgenin siyaset, güvenlik yönüyle birçok sıkıntı yaşadığına değinen Masum, "Bölgesel çatışmalar hepimizin güvenliğini, ülkelerimizin barışını ve gelişmesini tehdit etmektedir. Çatışmalar, hepimizin ortak sorumluluktan hareketle daha fazla sorumluluk almamızı gerektiren olaylar. Ülkelerimizi tehdit ettiği gibi komşularımızı da tehdit etmektedir. Uzlaşı ve ortak çalışma, kardeşlik kültürü çatışma ortamında kaybolmakta ve yitirilmektedir" diye konuştu.
Masum, dünyanın çalkantılar içinde olduğunu dile getirerek, çağdaş dünyanın artık uluslararası dengeler çerçevesinde ve insanlığın ulaştığı medeniyet değerleri sayesinde bir tarafın diğerini ezmesine müsaade edebilecek durumda olmadığını, bazı devletlerin başka devletleri yok etmeye yönelik çalışmalarına müsaade edilemeyeceğini söyledi.
Halkların hayatı, refahı ve olumlu ilişkileri toplumlar arasında kurmak için çalışmak gerektiğini vurgulayan Masum, şöyle devam etti:
"Hayat, yükselme ve refah için çalışalım. Yok etmek, ölmek ve öldürmek için çalışmayalım. Beraber kalkınmamız, bölgenin istikrarı ve gelişmesi için kaçınılmazdır ve herkese faydası olacaktır. Güçlü bir şekilde ve tek bir yürek halinde aşırılığa ve radikalizme, mezhepsel, dinsel, ırkçı ve sosyokültürel tahakkümlere karşı duralım. Radikalizme karşı duralım ki bunların en şiddetlisi, en tehlikelisi, bugün günlük olarak din ve etnisite adına uygulanan terörizmdir. Bunun en kötü örneği de DAEŞ örgütüdür. Bugün kin, nefret o hale gelmiştir ki medeniyetimizin övünçle sakladığı anıtlarımıza kadar ulaşmıştır. Bütün insanlık değerlerini ayaklar altına almışlar, insanlık onurunu çiğnemişler ve insanca yaşama, özgür düşünme ve inanma hakkını yok saymışlardır. Bugün tek bir yürek halinde bu korkunç trajedinin karşısında duralım. Ne kadar uzak olursak olalım eğer sorumluluk duygusu içinde çalışmazsak, bu tehlike bizi dünyanın her yerinde bulacaktır."
Masum, devletlerin büyük meydan okuyuşlara paralel bir duruş sergilemesi ve insanlık onuruna, ortak çıkarlara yaraşır bir şekilde ilişkileri geliştirmesi gerektiğinin altını çizerek, "Herhangi bir devletin başka bir devletin iç işlerine karışmaksızın, sorunlara çözüm bulmamız gerekiyor. İyi anlaşabilen, güzel geçinebilen, sevgiden, özgürlükten, kardeşlikten, demokrasiden yana olanlar, burada kazanacak olanlardır" dedi.
Toplantının sonunda, Davutoğlu, Masum, Abbott ve Key, Filateli Müzesi'nde sergilenecek 17 numaralı "Barış Zirvesi" pulunu imzaladı. El ele tutuşarak, ellerini havaya kaldıran Davutoğlu, Abbott ve Key, beraber fotoğraf çektirdi.
Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik ile Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci de oturumda yer aldı.