'Barış Süreci'nin Başarısı Büyümeye +1,5 Yansır
TÜRKONFED Başkanı Süleyman Onatça, 'Barış Süreci'nin başarısının, Türkiye ekonomisinin büyümesini yüzde 1,5 puan artıracağını söyledi
Hollanda Büyükelçiliği ve TÜRKONFED işbirliğiyle Diyarbakır'da gerçekleştirilen 'Girişimcimler İçin Kurumsal Sosyal Sorumluluk Projesi' tanıtım toplantısının açılışında konuşan Onatça, "Son 6 yıldır kişi başına milli gelirinde artış sağlayamayan bir ekonomiye sahip olduk. Bir sıçramaya ihtiyacımız var. Bunu Barış Süreci ile yakalayabiliriz" dedi.
MİLLİ GELİR KATLANDI
1998 ila 2002 yılları arasında 4 bin dolarlar seviyesinde bulunan kişi başı milli gelirin 2003 – 2008 döneminde 10 bin dolarlar seviyesine çıkarma başarısının sağlandığını anlatan Onatça, "Ancak, son 6 yıldır bu rakamda artış yok. Orta Gelir Tuzağı'na düşmüş durumdayız. Bir sıçramaya ihtiyacımız var. Bunu yapısal reformları hızlandırarak ve Doğu ve Güneydoğu'da Barış Süreci'yle gelecek ekonomik hareketlilikle aşabiliriz."dedi. Türkiye'nin Orta Gelir Tuzağı'ndan çıkışı çerçevesinde yaptıkları çalışmaların somut öneriler içerdiğini belirten Onatça, "Türkiye'ye 3 İstanbul daha lazım dedik. Çünkü, İstanbul etrafındaki onlarca kenti de geliştirip büyütüyor. Gelin bir İstanbul'u da Diyarbakır'da kuralım, bütün Güneydoğumuz kalkınsın" diye konuştu.
GÜVEN ENDEKSİNİN ETKİSİ
Ekonomik gelişmede güvene de dikkat çeken TÜRKONFED Başkanı Süleyman Onatça, "Türkiye'de güven endeksinin yükseldiği her dönem ekonomi büyümüş. Güven endeksinin düştüğü her dönem ekonomi durağanlaşmış. O yüzden, güven endeksimizin yükseldiği, gelecek için umutlarımızın yeniden yeşereceği yeni bir döneme ihtiyacımız var. Seçimleri çabuk atlatıp, ekonomiye yoğunlaşılmasını istiyoruz" dedi.
BAŞARI ÖYKÜLERİ AKTARILDI
TÜRKONFED'in Diyarbakır'daki etkinliğine Diyarbakır Valisi Hüseyin Aksoy, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Fırat Anlı, Diyarbakır Ticaret Odası Başkanı Ahmet Sayar, DOGÜSİFED Başkanı Şah İsmail Bedirhanoğlu da katıldı. Etkinlik, Doğu ve Güneydoğu Bölgesi'nde Girişimler İçin Kurumsal Sosyal Sorumluluk Projesi – Bölge Görümün Raporu, Türkiye'de Kurumsal Sosyal Sorumluluk (KSS) ve TRC2 Bölgesi Deneyimleri sunumlarıyla devam etti. Diyarbakır İş Kadınları Derneği Başkanı Reyhan Aktar'ın moderatörlüğündeki panelde Kurumsal Sosyal Sorumluluk Mümkün mü? konusunda Boyner Gruptan Aysun Sayın, Borsa İstanbul'dan Sertaç Fuad Karaağaoğlu ve Karacadağ Kalkınma Ajansı'ndan Dr. Hasan Maral birer konuşma yaptı.