Haberler
İsrail ile Lübnan arasında sağlanan ateşkes antlaşması yürürlüğe girdi

Ateşkes başladı! Biden'dan dikkat çeken Türkiye açıklaması

Lübnan Başbakanı'ndan ateşkes sonrası kritik çağrı: Derhal uygulayın

Lübnan Başbakanı'ndan ateşkes sonrası kritik çağrı: Derhal uygulayın

Netanyahu ateşkesin ardında yatan sebebi açıkladı: İran tehdidine odaklanmak

Netanyahu ateşkesin ardında yatan sebebi açıkladı

Merkel anılarını yazdı, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a uzun bir bölüm ayırdı

Merkel anılarını yazdı! Tahtlar için çok konuşulacak ifadeler

Barış Ritüeli Samandağ'da

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Antakya Polifonik Korolar Derneği Başkanı ve Koro Şefi Sezgin Suna, "Çağlar boyu çok kültürlü yapısıyla farlı inançları birada barındıran Antakya'da Türk Katolik Kilisesine 1976 yılında Rahibe olarak atanan Barbara Kallasch yıllardır düzenlendiği Barış Ritüel ile şehrin mistik dokusunu tamamlamaktadır" dedi.

RAHİBE BARBARA, KÜÇÜK YAŞLARDA MÜZİK EĞİTİMİNE BAŞLADI

Her yıl St. Pierre bayramı çerçevesinde düzenlenen bu ritüel önceleri tek sesli olarak icra edilirken 1993 yılında Sezgin Suna'nın katılımı ile çok sesli bir boyut kazanmış ve son yıllarda Antakya Polifonik Korosu ve Çocuk Korolarının desteği ile daha da büyüdüğünü belirten Suna,"Antakya'da yaşayan dillerin ve dinlerin barış temalı ezgileri bu ritüelde çok sesli bir olarak koro ve orkestra ile seslendirilmektedir.

Barbara Kallashc Dünya Barışı için üç semavi dinin bulaşabileceği yer arayışında Kudis'e giderken yolu Antakya'dan geçen ve aradığı yeri bulduğunu ifade eder. Almanya'nın Wiesbaden kentinde dünyaya gelen Rahibe Barbara, küçük yaşlarda müzik eğitimine başlar. Opera ve Kilise korolarında şarkı söyler. Üç semavi dinin atası Hz. İbrahim'in Sevgi Çemberinin Antakya'da olduğunu kabul eder. Çünkü cami, kilise ve havra Antakya'da bu çemberin içindedir. Hedefte insanların birbiri ile dost olması vardır. Hacı Bektaş'ı Veli'nin "İnsanın okuması gereken en önemli kitap insandır" sözünden yıla çıkılarak nitüele katılan her insanın düşüncesi, inancı dikkate alınarak program gerçekleştirilir. Dünyanın neresinden gelirse gelsin her katılımcı bu ritüele mutlaka katkıda bulunurlar.

Ritüelin, çok sesli olarak sunulması büyük önem taşır. Farklı seslerin bir arada tınlaması Antakya'nın farklı kimliklerinin, kültürlerin birlikte yaşamasının uyumuna eşdeğer manevi bir güzelliğini yansıtmaktadır. Bu uyumdan etkilenmemek mümkün değildir.

Uzun yıllar St. Pierre Kilisesinde düzenlenen bu ritüel son 5 yıldır Batıayaz Eski Ermeni Kilisesinde yapılmaktadır. İlk çağlarda Antakya'da yaşamış Aziz İgnetius'un söylediği şu sözler önemlidir. "Siz Tanrı'nın melodisini oluşturan. Şarkı söyleyen insan iki defa ibadet etmiş olur". Burada sözü edilen melodi kavramı, bu şehirde yaşayan tüm insanların şarkılarını çok sesli olarak seslendirmesidir. Çoksesli eserdeki her sesin, çalgının tınısı, rengi, ritmi bana bu şehirdeki farklı seslerin doyumsuz bir güzellik oluşturduğunu anlatmaktadır" dedi.

HATAYLILARI BARIŞ RİTÜELİNİ İZLEMEYE DAVET EDİYORUM

Sezgin Suna, "30 Haziran 2017 Cuma saat 18:00'de Batıayaz eski Ermeni Kilisesi'nde gerçekleştireceğimiz "Barış Ritüeli"ne bu yılda otuza yakın çocuk korosundan koristler, yetmişe yakın büyükler korosu koristleri ve koromuza eşlik eden on kişilik bir orkestra grubu ile izlemeye gelen Antakyalı sanatseverlere bir saate yakın "Mistik Müzik" programı sunulacaklardır. Desteklerini konusundaki Samandağ Kaymakamı İlçe Kaymakamı Dr. Cahit Çelik'e, Samandağ Belediye Başkanı Mithat Nehir'e, Hataylı işadamı Osman Mıstıkoğlu'na ve Batıayaz Muhtarı Doğan Halistürk'e teşekkür etmeyi bir borç biliyor ve sizlerin aracılığı ile tüm Antakyalıları Barış Ritüelini izlemeye davet ediyorum" açıklamasında bulundu.

Kaynak: Bültenler / Güncel
title