Bardızlı Halk Ozanı Aşık Nihani Anıldı
Doğu Anadolu yöresinin gönül mimarlarından Bardızlı Âşık Nihâni, Pendik Belediyesinin düzenlediği bir programla anıldı.
Anma programına dünyaca ünlü kalp cerrahı aslen Bardızlı olan Prof. Dr. Bingür Sönmez ve Pendik Belediye Başkanı Dr. Kenan Şahin de katıldı. Sanatçı Recep Ergül moderatörlüğünde gerçekleştirilen programda Nihâni'nin torunları, dedelerinin hayat hikâyesini anlattı. Tarihçi-Yazar Zekeriya Gedik, Nihâni'nin çocukluğunda yaşadığı olaylar sonrasında âşıklığa doğru yürüyüş hikâyesinden bahsetti. Ardından söz alan Afşin Gedik: "Prof. Dr. Fahrettin Kirzıoğlu, Âşık Nihâni ile görüşüp kendisinden Ermeni Olayları'yla ilgili önemli bilgiler aldı." dedi.
Doğu Anadolu yöresinin gönül mimarlarından Bardızlı Âşık Nihâni, Pendik Belediyesinin düzenlediği bir programla anıldı. Halk ozanı ve mutasavvıflığının yanında Erzurum ve Kars yöresinin düşman işgalinden kurtulmasında büyük emeği geçmiş Âşık Nihâni'nin önemli şiirlerinden "Keklik Gibi Kanadını Süzmedim" adlı eserini Zeki Müren seslendirmişti. Yunus Emre Kültür Merkezi'ndeki anma gecesine, dünyaca ünlü kalp cerrahı aslen Bardızlı olan Prof. Dr. Bingür Sönmez, Pendik Belediye Başkanı Dr. Kenan Şahin'in yanı sıra Sanatçı Recep Ergül, Halk Ozanları Nuri Çırağı, Erol Ergani, Ümit Coşkuni, Âşık Nihâni'nin oğlu Şerif Gedik ve Nihâni'nin torunlarından Tarihçi-Yazar Zekeriya Gedik, İstanbul Otobüs İşletmeleri A.Ş. Genel Müdür Yrd. Fuat Gedik, Hamza ve Afşin Gedik ile çok sayıda katılımcı iştirak etti.
"Yörelere değer katan şahsiyetleri ihmal ediyoruz."
Gecede konuşan Pendik Belediye Başkanı Dr. Kenan Şahin, topluma önderlik etmiş ve yön vermiş şahsiyetlerin unutulmaması için bu tip organizasyonların önemine dikkat çekerek: "Anadolu, yöreler ülkesidir. Biz yöreleri tanıtırken genelde o yörelere ait sanat eserleri ve damak tatlarını kullanıyoruz. Ancak o yörelere değer katan şahsiyetleri ihmal ediyoruz. Yöreleri anlamlandıran, yörelere değer katan insanlardan bahsetmiyoruz. Âşık Nihâni de Doğu Anadolu'ya değer katan ve varlık sebebini idrak eden bir ozan, yörenin kurtuluşunda halkın duygularına yön veren bir manevi önder." dedi.
Torunu, Nihâni'nin hayat hikâyesini anlattı
Sanatçı Recep Ergül moderatörlüğünde gerçekleştirilen programda Nihâni'nin torunlarından Tarihçi-Yazar Zekeriya Gedik, dedesinin hayat hikâyesini anlattı. Ermeni Meselesi'nde de önemli bir kaynak olarak yer alan Nihâni'nin, çocukluğunda yaşadığı tasavvufi boyuttaki olaylar sonrasında Âşık Sümmâni ile tanışması ve âşıklığa doğru yürüyüş hikâyesinden bahsetti. Zekeriya Gedik: "Dedem Nihâni'nin asıl adı Mustafa, ancak bir şehit mezarı başında kıldığı namaz sonrası uyuya kalıyor ve rüyasında üç derviş görüyor. Dervişler ona kudret yazısı okutuyor ve bir unvan olarak "Nihâni" mahlasını hediye ediyor. Namını böyle alan Nihâni, Sümmâni'ye bir şiir yazıyor ve karşılıklı âşıkane şiirleşmeler sonrası buluşuyorlar." dedi.
Ermeni ve Rus zulmüne karşı milli bilinci uyandırdı
Dedesi Nihâni'nin, Âşık Sümmâni'den âşıklığın töresini öğrendiğini belirten Zekeriya Gedik: "Nihâni, Sümmâni'nin bir dörtlüğünü okumadan kendi şiir ve türkülerini asla okumazdı. 1900'lü yılların başlarında Bardız yöresinde köylerde imamlık yapan Nihâni, o yıllarda Türkleri baskınlarla katletmeye başlayan Ermenilere karşı milli bilinç uyandıracak sohbetler ve konuşmalar yapar. Bu hareketi Bardızlı Rumlar tarafında Rus işgal kuvvetlerine bildirilir. Nihâni tutuklanarak Sarıkamış'a götürülür ve orada idam edilecekken bir Rus generalinin emriyle bırakılır ve köyüne döner. Yöre, Ermeni zulmünden ve Rus işgalinden kurtulana dek milli söylemlerle halkı uyandırır. Dedem Nihâni'nin şiirlerinde vatan, millet ve din etkisi mevcut olup mutasavvıf bir âşık olarak sazını, sözünü böyle kullandı." şeklinde konuştu.
Ermeni meselesinde Âşık Nihâni, tarihin şahidi
Ardından konuşan Afşin Gedik: "Prof. Dr. Fahrettin Kirzıoğlu, Muzaffer Sarızözen, Behçet
Kemal Çağlar gibi tarihçi ve edebiyatçılar Âşık Nihâni ile görüşüp kendisinden tarihi bilgiler aldı, şiirler derledi." diyerek Prof. Kirzıoğlu'nun kitabında Âşık Nihâni'nin de yer aldığı bir bölümden bahsetti. Nihâni'ye Ermeni Meselesi sorulduğunda ve Nihâni'nin Ermeni çetelerinin Türk halkına yaptığı baskın, işkence ve zulüm sonrası Osmanlı'nın Ermenileri Halep'in güneyine gönderdiği şeklindeki açıklamasından bahsetti. Hamza Gedik ise dedesi Nihâni'nin aruz ve hece ölçüsünü çok iyi kullandığını ve edebiyata çok hâkim olduğunu belirterek eserlerinde bunun açıkça görüldüğünün altını çizdi.
Ozanlar, hocaları Nihâni Baba'dan söyledi
Ardından Sanatçı Recep Ergül, Nihâni'nin daha önce Zeki Müren tarafından da seslendirilen "Keklik Gibi Kanadını Süzmedim" şiirini söylerken ozanlar katılımcılara keyifli anlar yaşattı. Ozan Erol Ergani, Nuri Çırağı ve Ümit Coşkuni, Nihâni'nin "Kars Destanı" ve "Esir Gidiş" gibi önemli eserlerini seslendirdi.