Haberler

Barbaros Türk Deniz Görev Grubu, Afrikaya'ya Uğurlandı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türk Deniz Kuvvetlerinin, 2 fırkateyn, 1 korvet ve 1 lojistik gemisiyle 102 gün boyunca Afrika'daki 27 ülkede seyir icra edecek olan Barbaros Türk Deniz Görev Grubu, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu’nun da katıldığı törenle Gölcük Donanma Komutanlığından uğurlandı Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bostanoğlu: "Barbaros Türk Deniz Görev Grubu ile tarihimizde ilk kez Afrika kıtası etrafında seyir faaliyeti icra edilecek, 148 yıl sonra Ümit Burnu’nun güneyindeki sularla yeniden kucaklaşılacak" "Türk Deniz Kuvvetleri, bu faaliyetleri icra ederken ülkemizin deniz yetki alanlarındaki hak ve menfaatlerinin korunması görevlerine de etkinlikle devam etmektedir.

Türk Deniz Kuvvetlerinin, 2 fırkateyn, 1 korvet ve 1 lojistik gemisiyle 102 gün boyunca Afrika'daki 27 ülkede seyir icra edecek olan Barbaros Türk Deniz Görev Grubu-2014, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu'nun da katıldığı törenle Gölcük Donanma Komutanlığından uğurlandı.

Poyraz Rıhtımı'nda düzenlenen törende konuşan Bostanoğlu, küresel ortamda meydana gelen hızlı ve öngörülmeyen gelişmelerin denizlerin güvenlik, istikrar, ekonomi ve uluslararası hukuk açısından önemini arttırdığını söyledi.

Denizlerin ekonomi açısından önemine değinen Bostanoğlu, Türkiye'nin dört bir tarafına yayılmış vatandaşları ve ticaretiyle denizlere daha çok bağımlı hale geldiğini kaydetti.

Bostanoğlu, Süveyş Kanalı, Kızıldeniz ve Aden Körfezi'nden yıllık ortalama bin adet Türk bayraklı veya bağlantılı geminin geçiş yaptığını dile getirerek, "Toplam 33 ülkeyle ithalat ve ihracat bu rota üzerinden sağlanmaktardır. Söz konusu bölgeden geçiş yapan Türk deniz ticaretinin ekonomik büyüklüğü dış ticaretimizin yaklaşık yüzde 20'sini, Gine Körfezi ve Cebelitarık Boğazı'ndan geçen Türk deniz ticaret hacmi ise dış ticaretimizin yaklaşık yüzde 11'ini meydana getirmektedir.Tüm bu veriler ışığında ülkemizin deniz alaka ve menfaatlerinin teminatı, ekonomik çıkarlarının koruyucusu ve dış politikasının en önemli unsurlarından biri olan Türk Deniz Kuvvetleri, geleceğe yönelik planlarını bölgesel ve küresel güvenlik politikalarıyla ekonomik ilişkiler çerçevesinde oluşturmaktadır" diye konuştu.

Afrika kıtası kıyı ülkelerinin deniz güvenliği alanında kapasitelerinin arttırılmasının Türkiye'nin dış güvenlik politikaları açısından da ön plana çıktığını vurgulayan Bostanoğlu, güçlü bir ekonomiye ve güçlü bir donanmaya sahip devletlerin, dünyanın değişen güvenlik ve işbirliği ortamında deniz görev grupları oluşturarak hayati öneme sahip denizlerde dış politikalarını destekleyici  faaliyetlerde bulunduğunu anlattı.

"148 yıl sonra Ümit Burnu geçilecek"

Bostanoğlu, benzer şekilde Türk Deniz Kuvvetleri'nin de Türkiye'nin her geçen gün gelişen milli gücü ile uyum içerisinde 3'üncü kez aktive edilen Barbaros Türk Deniz Görev Grubun'un rotasını bu kez Afrika kıtası olarak belirlediğini dile getirerek, "Türk donanması, toplam 4 gemi, 3 helikopter, 4 amfibi hücum timi,  4 sualtı görev timi ve 1 SAT timinden oluşan Barbaros Türk Deniz Görev Grubu ile tarihimizde ilk kez Afrika kıtası etrafında seyir faaliyeti icra edilecek, 148 yıl sonra Ümit Burnu'nun güneyindeki sularla yeniden kucaklaşacak" şeklinde konuştu.

İlk kez 27 ülkeye ait 29 limanın aynı dönem içerisinde ziyaret edileceğini vurgulayan Bostanoğlu, şöyle devametti:

"21 ülkeye ilk kez liman ziyareti gerçekleştirilecek. İlk kez çevre denizlerimiz dışında çok gelişmiş senorları içeren güdümlü mermi ve top atışları icra edilecek. Dünyanın çevresinin üçte ikilik kısmına karşılık gelen 15 bin deniz millik mesafe katedecektir. Türk Deniz Kuvvetleri, bu faaliyetleri icra ederken ülkemizin deniz yetki alanlarındaki hak ve menfaatlerinin korunması görevlerine de etkinlikle devam etmektedir. Deniz kuvvetlerimiz, ihtiyaç duyulan yer ve zamanda etki ve ilgi alanına giren her bölgede görev yapmaya muktedir bir kuvvettir."

Bostanoğlu, 1998'de yayımlanan "Afrika'ya Açılım Eylem Planı" ile hızlanan Türk-Afrika ilişkilerinin Barbaros Türk Deniz Görev Grubu'nun icra edeceği faaliyetlerle yeni boyut kazanacağını dile getirerek, işbirliğinin geliştirilmesine yönelik Türkiye Cumhuriyeti'nin ilgili kurumlarıyla koordineli çalışmalar yapıldığını söyledi.

"Dünyada az sayıda donanma tarafından yerine getirilen faaliyetler"

Barbaros Türk Deniz Görev Grubu'nun, askeri ve sivil tersaneleriyle Türk savunma sanayisinin ve Türk Deniz Kuvvetleri'nin ulaştığı yüksek teknoloji ile eğitim seviyesinin en somut göstergesi olduğunu ifade eden Bostanoğlu, Türk Deniz Kuvvetlerinin icra edeceği görevlerin dünyada az sayıda donanma tarafından yerine getirilen faaliyetler olduğunu kaydetti.

Bu görevle dost ve kardeş Afrika ülkelerinde bir heyecan ve merak oluştuğuna işaret eden Bostanoğlu, şöyle konuştu:

"Bu faaliyetler, Türk Deniz Kuvvetleri'nin harbe hazırlık seviyesinin yükseltilmesine, kazanılan imkan ve kabiliyetlerin sergilenmesine, uzun süreli ana üsten uzakta harekat kabiliyetinin geliştirilmesine, ikili ilişkilerin derinleştirilmesine ve yeni ilişkilerin tesis edilmesine, Afrika ülkelerinin deniz güvenliği alanındaki kapasite arttırımına yönelik yürütülen işbirliği çalışmalarına, Türkiye'nin küresel ve bölgesel aktörler arasındaki yerinin güçlendirilmesine büyük katkı sağlayacaktır. 102 gün süreyle görev icra edeceğiniz sular, Türk sancağının 148 yıl sonra şan ve şerefle tekrar dalganacağı denizleri ve okyanusları da kapsamaktadır."

"Görev, deniz kuvvetlerinin harbe hazırlık seviyesinin yükseltilmesine katkı sağlayacak"

Barbaros Türk Deniz Grubu Komutanı Tuğamiral Ali Murat Dede ise harekatın Afrika ülkeleriyle ilişkilerin geliştirilmesine katkı sağlayacağına vurgu yaparak, Türk Deniz Kuvvetleri'nin milli ekonomi için vazgeçilmez olan deniz ulaştırmasının teminatı olduğunun bir göstergesi olacağını söyledi.

İcra edilecek görevle Türk Deniz Kuvvetlerinin uzak denizlerde uzun süreli bağımsız olarak harekat icra edebilme imkan ve kabiliyetinin göstergesi olduğunu belirten Dede, "Özellikle Güney Afrika deniz atış alanında icrası planlı top ve güdümlü mermi atışları gerçeğe yakın koşullarda yüksek süratli, uzaktan kumandalı hava ve su üstü hedeflerine karşı, çok tehditli ortamda eş zamanlı hedeflere birden fazla güdümlü mermi atışını kapsayan özelliği ile Türk Deniz Kuvvetleri'nde bir ilki oluşturacak, harbe hazırlık seviyesinin yükseltilmesine katkı sağlayacaktır" ifadesini kullandı.

Denizcileri aileleri uğurladı

Göreve gidecek Elektronik Başçavuş Ümit Çınar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, böyle bir göreve çıkmanın gururunu yaşadıklarını belirterek, aynı zamanda ailesinden ayrı kalmanın da üzüntüsünü hissettiklerini söyledi.

Eşi Duygu Çınar da kocasının uzun süre evinden ayrı kalacağı için üzüntülü olduğunu ifade ederek, eşinin çocuklarının en güzel ve özel günlerini göremediğini bildirdi.

Aynı zamanda eşi için gurur duyduğunu dile getiren Çınar, bu sürenin kendileri için zor geçeceğini bildirdi.

Deniz Yüzbaşı Ali Bağcı ise gururlu ve heyecanlı olduğunu kaydederek, 148 yıl sonra Türk Deniz Kuvvetleri olarak tekrar tarih yazmak için Afrika'ya gittiklerini kaydetti.

Afrika'daki insanlarla "gönül köprüsü" kuracaklarını dile getiren Bağcı, ailelerin bu gururun en büyük pay sahiplerinden olduğunu bildirdi.

Konuşmanın ardından Dede'nin Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu'na "Seyre hazırdır" raporunu vermesinin ardından gemilerin personeli, görev yerlerine gitti.

Daha sonra gemideki personel, limandaki katılımcıları selamlayarak rıhtımdan ayrıldı. Bu sırada bazı aile yakınlarının gözyaşlarına hakim olamadıkları görüldü.

Barbaros Türk Deniz Görev Grubu, Tuğamiral Ali Murat Dede komutasında TCG Gediz ve TCG Oruçreis fırkateynleri ile TCG Heybeliada korveti ve TCG Yb. Kudret Güngör lojistik gemisinden oluşturuyor.

Türk Deniz Kuvvetleri, 17 Mart - 27 Haziran arasında aktive edilecek görev grubunda bir dizi faaliyete katılacak ve 102 gün boyunca Afrika'daki 27 ülkede seyir icra edecek. - Kocaeli

Kaynak: AA / Güncel
title
Close