Baraj Havzaları Yeşil Kuşak Ağaçlandırmaları Devam Ediyor
Baraj Havzaları Yeşil Kuşak Ağaçlandırma Eylem Planı kapsamında, geçen yıl Mersin'deki gölet çevrelerinde 29 bin 520 fidan toprakla buluşturuldu
Baraj Havzaları Yeşil Kuşak Ağaçlandırma Eylem Planı kapsamında, 2013 yılında, Mersin'deki gölet çevrelerinde 51 bin 500 dekar alanda 29 bin 520 fidan toprakla buluşturuldu.
Orman ve Su İşleri Bakanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliğinden yapılan açıklamaya göre, bakanlıkça hayata geçirilen Baraj Havzaları Yeşil Kuşak Ağaçlandırma Eylem Planı yurt genelinde hızla uygulanmaya devam ediyor.
Orman Genel Müdürlüğünce bu plan kapsamında, Mersin Erdemli'de bulunan ve toplam alanı 51 bin 500 dekar olan, Aydınlar Avgadı ve Esenpınar Göleti ile Gülnar'da ki Bardat Gölet havzalarında, 2013 yılında yapılan çalışmalarda 29 bin 520 fidan dikildi.
Eylem planı kapsamında yürütülen çalışmalarda gelir getirici türlerin dikimine özen gösteriliyor. Bu doğrultuda Mersin'de, 3 gölet havzasında gerçekleştirilen ağaçlandırma çalışmaları neticesinde dikilen fidanların 13 bin 120 adedi ceviz ve bademden oluşuyor.
Yöre halkına ek gelir imkanı sağlayan bu türlerle kırsal kalkınmanın sağlanması hedefleniyor.
-Baraj ve göletlerin ömrü uzayacak
Eylem planı ile atıl durumda bulunan baraj ve gölet kenarları süratle ağaçlandırılarak mevcut su kalitesi ve miktarı artırılacak.
Yürütülen çalışmalarla olası erozyon riskleri önlenerek barajların ekonomik ömrü uzatılacak, ülke ekonomisine katma değer sağlanacak.
Mersin'de gölet havzaları çevresinde yapılan çalışmalarla erozyon neticesi oluşan toprak dolmasının önüne geçilecek, barajların ömrü uzayacak, mevcut suyun kalite ve miktarı artırılacak.
-400 baraj ve gölette çalışma yapılacak
2013-2017 yıllarını kapsayan Baraj Havzaları Yeşil Kuşak Ağaçlandırma Eylem Planı çerçevesinde toplam 400 baraj ve gölette çalışma gerçekleştirilecek. Söz konusu yerlerin, 2017 yılına kadar göl aynası çevresindeki havza koruma alanlarının ağaçlandırılması planlanıyor.
Eylem planı ile yöreye yeni rekreasyon ve turizm alanları kazandırılırken, yaban hayatı için de yeni barınma alanları oluşturulacak.
Yapılan ağaçlandırma çalışmalarında gelir getirici türlerin kullanılmasına önem verilerek yöre halkının ekonomisine katkı sağlanması hedefleniyor.