Bangladeş'te Yunus, Arakanlı Müslümanlar İçin Küresel Çözüm Çağrısında Bulundu
![Bangladeş'te Yunus, Arakanlı Müslümanlar İçin Küresel Çözüm Çağrısında Bulundu](https://www.haberler.com/mstatic/haberlercom_haberi.jpg)
Bangladeş'in geçici başdanışmanı Muhammed Yunus, Davos'ta düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu'nda Arakanlı Müslüman sığınmacıların durumu için küresel bir konferans ve çözüm talep etti. Almanya Başbakanı Scholz, bu süreçte destek vereceklerinin sözünü verdi.
Bangladeş'te geçici hükümete "başdanışman" sıfatıyla başkanlık eden Muhammed Yunus, küresel odağın Myanmar'daki Arakanlı Müslüman (Rohingya) sığınmacılara çevrilmesi ve bu soruna çözüm bulunması çağrısı yaptı.
Dhaka Tribune gazetesinin haberine göre Yunus, İsviçre'nin Davos kasabasında düzenlenen 55. Dünya Ekonomik Forumu'na (WEF) katıldı.
Yunus, burada Birleşmiş Milletler (BM) Mülteciler Yüksek Komiseri Filippo Grandi ve Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile bir araya geldi.
Görüşmeler sırasında Yunus, yaklaşık 100 bin Arakanlı Müslüman sığınmacının daha Bangladeş'e akın etmesinin ülkesi için "daha fazla yük" anlamına geldiğini ifade ederek, küresel odağın yeniden bu konuya çevrilmesi çağrısında bulundu.
"Durum giderek karmaşıklaşıyor ve daha fazla Arakanlı Müslümanı Bangladeş'e itiyorlar." diyen Yunus, Grandi ile görüşmesinde, konuyla ilgili büyük bir küresel konferansa ev sahipliği yapılması ve bu krize kalıcı bir çözüm bulunması için BM Mülteciler Yüksek Komiserliği'nden (UNHCR) destek istediklerini aktardı.
Grandi, Bangladeş'i "kalıcı çözüm bulma arayışında" destekleyeceklerini belirterek, işbirliğine hazır olduklarını vurguladı.
İsyancı Arakan Ordusu'nun Myanmar ordusuna karşı savaştığı Arakan eyaletindeki insani durumun da ele alındığı görüşmede Yunus, söz konusu problem için bir yüksek temsilci atadığını ve bu temsilcinin tüm hükümet ile devlet kurumları arasında koordinasyon sağladığını belirtti.
Yunus, Almanya'dan destek talep etti
Bangladeş resmi ajansı Bangladesh Sangbad Sangstha'nın (BSS) haberine göre, Yunus, Almanya Başbakanı Scholz ile görüşmesinde de Myanmar'ın Arakan eyaletindeki Arakanlı Müslümanlar için BM gözetiminde güvenli bir bölge oluşturulması konusunda destek istedi.
Myanmar'daki güvenlik durumu ve Arakanlı Müslüman sığınmacılar sorunundan, Bangladeş'te 1971'deki Bağımsızlık Savaşı'nda görev alan kişilerin çocuklarına kamuda kontenjan ayrılması kararının ardından Temmuz 2024 ortasında başlayan ve öğrencilerin başını çektiği protestolara kadar çeşitli konulara değinilen görüşmede Scholz, "Sizi destekleyeceğimizden emin olabilirsiniz." dedi.
Arakanlı Müslümanlara etnik temizlik
Myanmar'ın Arakan eyaletinde 2012'de Budistler ile Müslümanlar arasında çatışmalar çıkmış, olaylarda çoğu Müslüman binlerce kişi katledilmiş, yüzlerce ev ve iş yeri ateşe verilmişti.
Arakan'daki sınır karakollarına 25 Ağustos 2017'de düzenlenen eş zamanlı saldırıları gerekçe gösteren Myanmar ordusu ve Budist milliyetçilerin uyguladıkları kitlesel şiddetten kaçan 1 milyondan fazla kişi, komşu ülke Bangladeş'e sığınmıştı.
Çok sayıda Arakanlı Müslüman, Bangladeş'in Cox's Bazar bölgesindeki aşırı kalabalık mülteci kamplarından kaçarak diğer Müslüman ülkelere gitmek için hayatlarını tehlikeye atıp derme çatma teknelerle denize açılıyor.
Bangladeş, Ağustos 2017'de Myanmar'da gerçekleştirilen askeri baskının ardından Arakan'dan kaçan 1 milyona yakın Arakanlı Müslüman'a ev sahipliği yapıyor.