Haberler
Güney Kore'de parlamento sıkıyönetim kararını iptal etti

Sıkıyönetime karşı parlamentonun kararı ortalığı karıştıracak

Güney Kore'de sıkıyönetim ilan edildi

Parlamento kapatıldı, vekiller binaya giremiyor

Güney Kore'de tansiyon yüksek! Tanklar sokaklara indi, binlerce kişi Meclis'e gidiyor

Tanklar sokaklara indi bile! Binlerce kişi Meclis'e gidiyor

Güney Kore Devlet Başkanı onları işaret etmişti: Muhalif lider, polislerin kapattığı meclise duvarlardan atlayarak girdi

Ana muhalefet liderinin meclise girişi olay oldu! Canlı yayın açtı herkes izledi

Bangladeş'te Orduya Yargı Yetkisi Uzatıldı

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bangladeş'teki geçici hükümet, kamu düzeninin iyileştirilmesi amacıyla orduya verilen yargı yetkisini 2 ay daha uzattı. Bu karar, geçiş sürecindeki istikrarın sağlanması için alındı.

Bangladeş'te geçici hükümet, kamu düzeninin iyileştirilmesi için yürüttüğü çalışmalar kapsamında, orduya 2 ay süreyle verilen "yargı yetkisini" 2 ay uzatma kararı aldı.

Dhaka Tribune gazetesinin haberine göre, Kamu Yönetimi Bakanlığından 2 ay süreyle orduya verilen yargı yetkisine ilişkin açıklama yapıldı.

Açıklamada, yüzbaşı ve daha üst rütbesi olan subayların yargı yetkilerinin 2 ay daha uzatıldığı belirtilerek, "geçiş sürecinde istikrarın sağlanmasının sürdürülmesi için" bu kararın alındığı ifade edildi.

Bangladeş'te, temmuz sonunda eski Başbakan Şeyh Hasina Vecid hükümetine karşıt protestoların akabinde polis gücü henüz tam anlamıyla görevine dönmediği için Bangladeş'te kamu düzeninde aksaklıklar yaşanıyordu.

Geçici hükümetten yapılan açıklamada, bu aksaklıkları gidermek amacıyla kamu düzeninin sağlanması için eylülde ordunun yetkilerinin 2 aylığına artırıldığı ve bazı subaylara "sulh hakimliği" yetkisi verildiği, bunların da bölge sulh hakimine bağlı olacağı kaydedilmişti.

Bu karar orduya, ihtiyaç halinde gözaltına alma ve tutuklama yetkisi tanıyor.

Ne olmuştu?

Bangladeş'te 1971'deki Bağımsızlık Savaşı'nda görev alan kişilerin çocuklarına kamuda kontenjan ayrılması kararının ardından temmuz ortasında öğrencilerin başını çektiği protestolar başlamıştı.

Yüksek Mahkemenin temmuz sonunda kontenjan kotası oranlarını düşürmesiyle protestolara son verildiği duyurulmuştu.

Gösterilerdeki şiddet olaylarından sorumlu tutulan Cemaat-i İslami Partisi ve öğrenci kanadının yasaklanmasının ardından protestocular, bu kez de gösterilerde yaşamını yitirenler için "adalet" çağrısıyla sokaklara dökülmüştü.

Bangladeş'teki gösteriler sırasında şiddet olaylarında yüzlerce kişi hayatını kaybetmiş, binlerce kişi gözaltına alınmıştı.

Şiddet olayları artarak devam ederken Şeyh Hasina, resmi konutundan ayrılarak askeri helikopterle Hindistan'a gitmiş, bu sırada göstericiler eski Başbakan'ın resmi konutunu basmıştı.

Nobel ödüllü Muhammed Yunus, 8 Ağustos'ta geçici hükümet başkanı olarak yemin edip göreve başlamıştı.

Kaynak: AA / Aynur Şeyma Asan - Güncel
500
Haberler.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve haberler.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.
title