Haberler

Bangladeş'te Abdülkadir Molla Hakkındaki İdam Kararı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Pakistan'daki Cemaat i İslami Partisi Genel Başkan Yardımcısı Liyakat Beluç: "İdam kararının uygulanmaya çalışılması uluslararası hukuka aykırı"

Pakistan'daki Cemaat-i İslami Partisi Genel Başkan Yardımcısı Liyakat Beluç, Bangladeş'teki Cemaat-i İslami Partisi Genel Sekreter Yardımcısı Abdülkadir Molla'ya verilen idam cezasının uygulanmaya çalışılmasının uluslararası hukuka aykırı olduğunu söyledi.

AA muhabirine telefonda açıklamalarda bulunan Beluç, Bangladeş hükümetini zalimlikle suçlayarak, Molla'nın idamına yönelik çabaların sonuç getirmemesini temenni ettiklerini belirtti.

Beluç şöyle konuştu:

"Molla'yı idam etmeye çalışıyorlar. Bu durum Bangladeş hükümetinin yaptığı çok zalimce bir harekettir. Yaşananlar uluslararası kanunlara aykırıdır. İdam kararının hukuksuzluğunu, adaletsizliğini vurgulamak için daha önce de Bangladeş'te gösteriler düzenlendi. Bangladeş Başbakanı Hasina Vecid tepkileri dinlemiyor ve insan haklarını ihlal ediyor. Bu yapılanlar aynı zamanda insanlığa hakaret sayılır. Vecid bir kadın ancak kalbi taşlaşmış olmalı."

Bangladeş Temyiz Mahkemesi'nin bugünkü kararına ilişkin Beluç, "Bangladeş hükümeti kararını vermiş durumda. Bu kararı uygulamak için hazır zaten. Mahkemeye dilekçe gönderildi. Mahkemeye getirilen tanıklar, ifade verirken başka bir şey söylüyor, yargıç önünde başka bir şey söylüyor. Bu durumun bir komplo olduğu açıktır. Kararın uygulanması Bangladeş'i uluslararası alanda sıkıntıya sokacaktır" dedi.

İdam kararının uygulanması durumunda Bangladeş'te geniş çaplı şiddet olaylarının baş gösterebileceğini savunan Beluç, şöyle devam etti:

"İdam kararı uygulanırsa muhakkak şiddetli protestolar olacaktır. Zaten bu karar alındıktan sonra dünya çapındaki İslam hareketleri, toplumları protestolar gerçekleştirdi. Ancak bu tepkilerin anayasayı hiçe sayan zalim yöneticiler için önemi yok. Bu gibi uygulamaların benzerlerini Mısır'da da gördünüz. Orada da her geçen gün masum insanlar öldürülüyor. Zalimler illa ki utanç verici bir sonuca kavuşurlar ama sonuca varmadan da zalimliğini yapıyorlar."

Pakistan'daki Cemaat-i İslami olarak kararın infazı halinde ülke genelinde büyük protestolar düzenleyeceklerini ilan eden Beluç, Pakistan hükümetini de Bangladeş'e baskı yapmaya çağırdı.

Beluç, Pakistan'ın bu konuda ihmalkar davrandığını belirterek, şunları kaydetti:

"Maalesef Pakistan hükümeti bu olayı ihmal ediyor. Yöneticiler suskunluk içerisinde. Bu konuda hükümet kanadından herhangi bir adım atılmıyor. Oysa ki Bangladeş'e idamı durdurması için baskı yapılmalı. 1971 yılında Pakistan'a karşı komplo kurulmuştu. Yaklaşık 90 bin Pakistan askeri hapsedilmişti. O zamanki hükümet de adım atmamıştı ama bu sefer de bir girişimde bulunmazlarsa Pakistan'ın onuru zedelenir. Biz de cemaat olarak ve diğer kardeş cemaatlerle üzerimize farz olan vazifeyi yerinde getirmeye çalışıyoruz."

Bangladeş hükümeti tarafından, Bağımsızlık Savaşı sırasında işlenen suçların araştırılması için 2010 yılında kurulan Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi'nde yargılanan Molla, 344 silahsız sivilin öldürülmesini azmettirmek dahil altı farklı suçlamanın beşinden hüküm giyerek 5 Şubat 2013'te ömür boyu hapse mahkum edilmişti.

Bangladeş'in en büyük İslami partisi olan Cemaat-i İslami'nin genel sekreter yardımcılığını yürüten Molla, suçlamaları reddetmiş ve hakkında verilen ömür boyu hapis cezasının iptali için Temyiz Mahkemesi'ne başvurmuştu. Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi'nin hükmünü onayan Temyiz Mahkemesi, 17 Eylül'de Molla'ya verilen ömür boyu hapis cezasını idama çevirme kararı almıştı.

Pakistanlı alim Mevdudi tarafından 1941 yılında kurulan Cemaat-i İslami, Büyük Britanya İmparatorluğu'nun bölgeden çekilmesinin ardından Pakistan ve Hindistan'ın bağımsızlığını kazanması ile ikiye bölündü. Bu bölünme sonrası Bangladeş tarafında kalan Müslümanlar tarafından Pakistan'dakinin uzantısı olarak Cemaat-i İslami Bangladeş kuruldu. - İslamabad

Kaynak: AA / Güncel
title
Close